Vijesti

Narod koji ne prati svoju historiju, zaboravlja činjenice i zapostavlja svoju tradiciju često je osuđen da mu se historija ponavlja


Narod koji ne prati svoju historiju, zaboravlja činjenice i zapostavlja svoju tradiciju često je osuđen da mu se historija ponavlja

Bošnjacima je bilo onemogućeno, a ustvari zabranjeno da izražavaju svoju nacionalnost i to u svim režimima 20. stoljeća, od okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austro- Ugarske 1878.godine, u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, u toku kvislinškog režima, nezavisne države Hrvatske, te komunističkoj Jugoslaviji. To je samo po sebi nedopustiv čin terora izvršen nad jednim starim evropskim narodom. Bošnjačka nacionalna historija apsolutno je kompatibilna sa nacionalnim razvitkom ostalih evropskih naroda. Na primjer, Francuska u vrijeme Buržoaske revolucije, Italija u doba Garibaldija itd. A, Bošnjaci su cijelo to vrijeme u 16., 17., 18. i 19. vijeku imali svoju zajedničku historiju, svoju teritoriju na kojoj su živjeli, svoju nacionalnu kulturi i bosanski jezik. Tako su Bošnjaci još 1630.godine imali napisan prvi bosansko-turski rječnik i to mnogo ranije nego drugi balkanski narodi, pa je sasvim ludo i imbecilno, sa stanovišta historijske istine, proglašavati Bošnjake nacionalno muslimanima t.j. vjerskom grupom kako je to učinjeno u Evropi 20. vijeka. Trebalo je da se sruši u krvi jedan totalitaristički režim bivše Jugoslavije i da se dogodi genocid nad Bošnjacima, pa da u ustavu bosanske države uÄ‘u odredbe da su Bošnjaci narod. Ustvari, narod koji ne prati svoju historiju, zaboravlja činjenice i zapostavlja svoju tradiciju često je osuÄ‘en da mu se historija ponavlja.

Bošnjacima su nužne nacionalne institucije. Mi smo jedini narod koji nema svoju akademiju nauka. Ono što bi trebalo prije svega toga napraviti jeste institut za historiju, geografiju, jezik i drugo što je potrebno jednoj naciji.

Bosnjaci su prvi put došli do svijesti da živimo kao narod. Neke grješke koje su napravljene poput one da su prihvatili ono što im je Austro-Ugarska nametnula kao vjersko- prosvjetno- kulturnu manifestaciju muslimana na način da se organiziramo oko Gajreta, Preporoda i sličnih društva ne mogu udovoljiti svim potrebama. Jer, potrebno je organizirano pristupiti nacionalnom pitanju, a ne tek samo vjersko- kulturnom. Bosnjaci su pristali na prosvjetno-kulturnu autonomiju što je, opet, dovelo da se Islamska zajednica pojavila na sceni. Islamska zajednica je u suštini i održala naš narod. MeÄ‘utim na nacionalnom pitanju treba još raditi.

Vijesti: