Vijesti

BIH OD DIJASPORE PROFITIRA DVIJE MILIJARDE KM GODIÅ NJE

 

BIH OD DIJASPORE PROFITIRA DVIJE MILIJARDE KM GODIŠNJE

Iz dijaspore u BiH godišnje pristigne oko dvije milijarde maraka, kroz finansijsku pomoć koju stanovnicima šalje rodbina iz inostranstva, navode u Udruženju ekonomista RS SWOT. ÄŒlan ovog udruženja Miloš Todorović je istakao da ovakav priliv novca doprinosipoboljšanju standarda stanovništva koji dobija novac, te direktno povećava “svježi” novac u opticaju, što ima višestruku korist za BiH.

- Ovakvo slanje novca ima priličan uticaj na pomoć odreÄ‘enom broju stanovnika, a to je pogotovo izraženo kod penzionera, kojima djeca šalju novac iz inostranstva, bez kojeg oni ne bi mogli da prežive – navodi Todorović.

On dodaje da se procjenjuje da u inostranstvu živi više od 400.000 stanovnika porijeklom iz Srpske, te da otprilike jedna trećina graÄ‘ana u RS ima bar jednog člana porodice u inostranstvu.MeÄ‘utim, naglašava Todorović, kod nas još nije prepoznat značaj dijaspore, jer ni u RS, ni na nivou BiH ne postoji ministarstvo koje se bavi isključivo dijasporom, kao što je to slučaj u Srbiji.Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica je istakao da novčane doznake od dijaspore predstavljaju značajnu pomoć za stanovnike BiH, pogotovo posljednjih godina, kada su usljed recesije mnogi ljudi ostali bez posla.

- Ovakav priliv novca povećava kupovnu moć, koja na izvjestan način utiče na proizvodnju – rekao je Vukmirica.

On, meÄ‘utim, dodaje da dijaspora novac šalje isključivo za ličnu potrošnju, iako bi bilo mnogo korisnije da se novčane doznake od dijaspore ulažu direktno u privredu.

- Bilo bi daleko bolje da se dijaspora uključi u privreÄ‘ivanje, odnosno da pokreće proizvodnju na domaćim prostorima, što je za sada rijetkost – smatra Vukmirica.

Novac iz inostranstva u BiH stiže posredstvom komercijalnih banaka i “Vestern juniona”, ali i slanjem novca posredstvom prijatelja, te zbog toga nije poznat tačan priliv novca iz dijaspore u BiH.

Izvor/Source: 'Biznis.ba'

Vijesti: