Vijesti

UHAPSEN RATNI ZLOCINAC RATKO MLADIĆ

UHAPSEN RATNI ZLOCINAC RATKO MLADIĆ

Optužen za genocid, saučesništvo u genocidu, progone, istrebljenje i ubistvo, deportaciju i nečovječna djela, protivpravno terorisanje civila, ubistvo, okrutno postupanje, napade na civile, uzimanje talaca

 Mladić je roÄ‘en 12. marta 1943. godine u selu Božinovići, opština Kalinovik, Kraljevina Jugoslavija (danas Republika Srpska, Bosna i Hercegovina).
Bio je general i komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine.

Optužen je pred MeÄ‘unarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i od 1996. nije bio dostupan javnosti.

Aprila 1992. potonji ratni komandant bosanskih Srba Ratko Mladić, vanredno je unapreÄ‘en u čin general-potpukovnika, a već narednog dana postavljen je za načelnika štaba i ujedno zamenika komandanta u Komandi Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu.

Na tu dužnost stupio je 10. maja 1992. General Mladić je, 12. maja 1992. godine, odlukom Narodne skupštine Srpske Republike u Banja Luci, a na predlog dr Radovana Karadžića, postavljen za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996. Redovno je unapreÄ‘en u čin general-pukovnika 24. juna 1994.

Mladić je 1995. godine optužen za ratne zločine, koji uključuju genocid, saučesništvo u genocidu, zločin protiv čovečnosti i kršenje običaja ratovanja, pred Haškim tribunalom.

Pod njegovom komandom, kako je navedeno u optužnici, ubijeno je više od sedam hiljada zarobljenih muslimana na području Srebrenice. Pod njegovom komandom, tužba navodi, granatirano je Sarajevo i snajperski su ubijani civili sa okolnih brda, iznad grada.

Novembra 1996. godine, ukazom tadašnje predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić, general Ratko Mladić je smenjen sa mesta komandanta Glavnog štaba VRS i nije imenovan za Načelnika Generalštaba, pod pritsikom meÄ‘unarodne zajednice i Haškog tribunala.

Zvanično, vojna karijera u VRS mu se završava polovinom 1997. godine, dok nezvanično oficir VRS ostaje sve do penzionisanja, 7. marta 2002, kada ukazom Predsednika Republike Srpske "prestaje profesionalna vojna služba general-pukovnika Ratka Mladića."

MeÄ‘utim, general Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SRJ, sve dok ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice 28. februara 2001. nije penzionisan.

Sva nepokretna imovina zamrznuta mu je stupanjem na snagu Zakona o zamrzavanju imovine haškim beguncima, usvojenog u parlamentu Srbije i Crne Gore, 7. aprila 2006.

Ratko Mladić je zvanično bio u bekstvu od kraja 1996. godine, od kada je navodno viđan na Romaniji, u Han Pijesku, Beogradu, Banji Vrujci, u okolini Valjeva i Pančeva, na Zlatiboru, Ceru, Povlenu.

UtvrÄ‘eno je da je u vojnim objektima boravio do početka 2002. godine, od kada mu se gubi svaki trag. Svi dosadašnji pokušaji da bude uhapšen su propali, čak i posle hapšenja mreže njegovih jataka pre nekoliko godina.

Penziju je uredno primao do novembra 2005. godine, kada mu je ukinuta pod pritiskom zapadnih zemalja i Haškog tribunala. Sva nepokretna imovina Mladiću je zamrznuta od aprila 2006. godine.

Ratko Mladić je od 1966. oženjen Bosom, ima sina Darka.  U martu 1994. godine, Mladićeva ćerka je počinila samoubistvo.

Ratko Mladić se tereti za:

- direktno učešÄ‡e u genocidu počinjenom nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine;

- široko rasprostranjenu kampanju progona, deportacija, mučenja i ubistava tokom 1992. godine u velikom delu Bosne i Hercegovine uključujući zloglasne logore poput Omarske, Keraterma, Manjače i Trnopolja u severozapadnoj Bosni i Hercegovini.

- teror kojem su bili izloženi civili tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine;

- ubistvo blizu 8.000 muškaraca i dečaka nakon pada Srebrenice.
http://pangea-livetracker.rferl.org/counter.lt?PageType=1&RecordId=24205590&SiteId=18&r=1453555661&it=0&pd=20110526121500&Title=&url=ArticleID24205590

 PODACI O TUZBI

Srpski zločinac Ratko Mladić roÄ‘en je 12. marta 1942. u opštini Kalinovik, Bosna i Hercegovina. Postavljen za komandanta 9. korpusa Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Kninu u junu 1991. godine. Nakon toga stupio na dužnost načelnika štaba/zamjenika komandanta u komandi Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu 9. maja 1992. godine, a onda postavljen za komandanta Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS) 12. maja 1992. (na tom položaju je ostao najmanje do 22. decembra 1996.). UnaprijeÄ‘en u čin generalpukovnika 24. juna 1994.


Prva optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine, druga optužnica 16. novembra 1995. godine, a optužnica je izmijenjena 8. novembra 2002.


Zločini za koje je optužen (primjeri):


Genocid

Djelujući kao pojedinac ili u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) Mladić je planirao, poticao, naredio, počinio ili na druge načine podržavao i pomagao planiranje, pripremu ili izvršenje namjernog djelimičnog uništenja nacionalne, etničke, rasne ili vjerske grupe bosanskih Muslimana kao takve, u mjestima Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Srebrenica.
Uništenje ove grupe provedeno je: rasprostranjenim ubijanjem, deportacijom i prisilnim premještanjem nesrba u cilju ostvarenja kampanja "etničkog čišÄ‡enja" 1992. i 1993. godine u Bosanskoj Krajini i istočnoj Bosni:nanošenjem teških tjelesnih ili duševnih povreda bosanskim Muslimanima, uključujući mučenje, fizičko i psihičko zlostavljanje, seksualno nasilje i premlaćivanja, i podvrgavajući bosanske Muslimane životnim uslovima sračunatim da dovedu do njihovog fizičkog uništenja, a koji su obuhvatali okrutno i nehumano postupanje, uključujući mučenje, nehumane životne uslove i prisilni rad. Ovi navedeni zločini počinjeni su u Banja Luci, Bosanskoj Krupi, Bratuncu, Ključu, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Vlasenici i Zvorniku.


Progoni na p olitičkoj ili rasnoj osnovi, istrebljenje, ubistvo, deportacija (zločini protiv čovječnosti, članovi 5 i 7)
Počinjeni na sljedećim područjima: Banja Luka, Bihać-Ripač, Bijeljina, Bosanska Gradiška, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bratunac, Brčko, Doboj, Foča, Gacko, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Nevesinje, Novi Grad, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Srebrenica, Teslić, Vlasenica, VogošÄ‡a i Zvornik.

Ubistvo, protivpravno terorisanje civila, okrutno postupanje, napadina civile, uzimanje talaca kršenje zakona i običaja ratovanja, članovi 3 i 7)
Mladić je djelujući kaopojedinac ili u dogovoru s drugim pripadnicima UZP-a planirao, naredio počinio ili na druge načine pomagao i podržavao drugotrajnu vojnu kampanju tokom koje su snage bosanskih Srba pod njegovom kontrolom, posebno Sarajevsko-romanijski korpus, artiljerijskom, minobacačkom i snajperskom vatrom djelovale po civilnim ciljevima u Sarajevu, ubijajući i ranjavajući civile.

Tuzba: http://www.icty.org/x/cases/mladic/cis/bcs/cis_mladic_bcs.pdf

Vijesti: