Vijesti

Izjava Instituta za Istrazivanje Genocida Kanada (IRGC) u vezi hapšenja Ratka Mladića

Izjava Instituta za Istrazivanje Genocida Kanada (IRGC) u vezi hapšenja Ratka Mladića

IRGC potpuno podržava hapšenje Ratka Mladića. Ovo je veoma bitan korak za meÄ‘unarodnu pravdu i meÄ‘unarodno pravo. Ovo je bitno postignuće za dalji razvoj svijesti o potrebi organizovane, zajedničke borbe protiv zločina genocida u čitavom svijetu. Hapšenje Ratka Mladića je veoma bitno za sve članove Bošnjačke zajednice u i van BiH, za sve žrtve agresije i genocida koje su Ratko Mladić, njegova vojska i saradnici izvrsili u meÄ‘unarodno priznatoj, suverenoj, jedinstvenoj Republici BiH.

General Ratko Mladić je odgovoran za genocid u Srebrenici gdje je više od 8,000 Bošnjaka svirepo ubijeno samo  u roku 5 dana. Ratko Mladić će odgovarati za petnaest optužbi za genocid, ratne zločine, i zločine protiv čovjećanstva, kao i za granatiranje i opsadu Sarajeva gdje je preko 12,000 civila ubijeno.

Djelujući samostalno i u suradnji sa saučesnicima u zajedničkom kriminalnom pohodu na Bošnjake i BiH Ratko Mladić je planirao, nareÄ‘ivao, podržavao i izvršio masovna ubistva Bošnjaka u BiH.

Pokušaj potpunog uništenja Bošnjaka i BiH je raÄ‘en kroz masovnaubistva, masovne deportacije i masovna nasilna protjerivanja Bošnjaka, kao dio kampanje etničkog čišÄ‡enja u istočnoj BiH. To je uzrokovalo teške fizičke i psihičke štete Bošnjacima, kao što su mućenje, fizičko i psihičko zloupotrebljavanje, seksualno nasilje, mučenje i protjerivanje  Bošnjaka sa ciljem potpune destrukcije destrukcija Bošnjaka kroz pogotovo kroz potpuno nehumano tretiranje.

Prva optužba protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića je bila utvrđena 25. Jula 1995, koja se sastoji od nekoliko optužbi za genocid i druge zlocine protiv himanosti u BiH. Druga optužba je potvrđena 16. Novembra 1995, po pitanju genocida u Srebrenici u julu 1995 u Srebrenici. Ove dvije optužnice su sastavljene u julu 1996.

Sudija MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije, Fouad Riad, procesu protiv Mladića u odsutnosti 1995. godine je rekao MeÄ‘unarodnI krivičnI tribunal za područije bivše Jugoslavije je ustanovio nezamislivo divljaštvo, hiljade muškaraca je svirepo ubijeno i ukopano u masovne grobnice, stotine nevinih i na silu ubijenih civila su zakopani živi, muškarci, žene i djeca su poklani, isječeni, djeca su ubijana pred očima majki, didovi su forsirani da jedu jetre svojih unuka. Ovo su zaista scene iz neviÄ‘enog pakla, napisane na najmračnijim stranicama hostorije čovjećanstva.

Kao vojni komadant bosasnkih Srba, Ratko Mladić je igrao glavnu ulogu u najmračnijim epizodama u balkanske, evropske i svjetske. Šesnaest godina od optužbe za genocid i ratne zločine protiv čovjećanstva, hapšenje Mladića nudi mogućnost da pravda uspije. Žrtve Mladićevih zločina i svi oni koji podržavaju pravila meÄ‘unarodne pravde protiv osumljičenih  za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovjećanstva se nadaju da će Ratko Mladić i Radovan Karadžić  doživjeti presudu MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije.

Ratko Mladić će sada morati da odgovara za svoje zločine svojim žrtvama  pred sudijama MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije.

Danas, IRGC se sjeća svih žrtava genocida u BiH.  Istina o zločinama agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima, te pravda za sve žrtve tih zločina će pobjediti u ime boljeg čovjeka, čovječanstva i civilizacije.

Emir Ramić

Institut za Istraživanje Genocida Kanada

Vijesti: