Vijesti

Zajedničko Pismo KBSA, IRGC, BAGI, i VBHOA o Inicijativi za REKOM

Zajedničko Pismo KBSA, IRGC, BAGI, i VBHOA o Inicijativi za REKOM

 

May 11, 2011

 

Gospodin Adis Šušnjar

PR KoREKOM BiH

Sarajevo: Koalicija za REKOM

Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

www.zarekom.org

 

Zajedničko pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Instituta za istraživanje genocida Kanada (IRGC), Bosansko američkog instituta za genocid i obrazovanje (BAGI), Vijeće BiH organizacija Australije (VBHOA)

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija američkih i kanadskih Bošnjaka, u suradnji sa Institutom za istraživanje genocida Kanada (IRGC) i Bosanskim američkim institutom za genocid i obrazovanje (BAGI) i Vijećem BiH organizacija Australije (VBHOA) smatraju poželjnim incijative koje dovode do sveobuhvatnog saznanja o nivou zločina počinjenom na Balkanu a kao rezultat velikosrpske agresije na susjedne države. MeÄ‘utim, sve četiri organizacije smatraju da ne smije doći do izjednačavanja agresora i žrtve genocida, te da sva istraživanja moraju biti zasnovana uvažavanju neophodnog naučnog i metodološkog pristupa, te bazirana na rezultatima ranijih istraživanja o ratnim zločinima i genocida i presudama sudova o ratnim zločinima. KBSA u saradnji sa oba instituta u SAD i Kanadi, i Vijećem BiH organizacija Australije podržava projekte koji se striktno baziraju na rezultatima naučnih istraživanja.

 

Bosna i Hercegovina je simbol stradanja naroda zbog njihove etničke i vjerske pripadnosti, te trajne orijentacije i osvajačkih težnji prema Bosni i Hercegovini i istrebljenju pojedinih njenih naroda.

 

U Bosni i Hercegovini je na kraju XX stoljeća nad Bošnjacima ponovno izvršen genocid samo zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti i zauzimanja njihovog životnog prostora. Genocid je prema velikosrpskom projektu imao namjeru da se unište Bošnjaci kao nacionalne i vjerske grupe i zauzimanje njihovog prostora koji bi bio obuhvacen etnički čistom srpskom državom.

 

Istrazujući genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, gore navedene organizacije dižu glas protiv genocida i ratnih zločina.

 

Sadašnje i buduće generacije iz svih dosadašnjih zločina genocida moraju u interesu budućnosti savremenog svijeta i civilizacije, izvući historijsku pouku o potrebi jačanja, razvijanja i ujedinjavanja svih progresivnih snaga, bez obzira na nacionalnu, etničku, rasnu, vjersku, ideološku ili političku pripadnost i opredijeljenost, u strategiji sprečavanja i kažnjavanja zločina genocida.

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida Kanada, Vijeće BiH organizacija Australije, Bosansko američki institut za genocid i obrazovanje smatraju da inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrÄ‘ivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području bivše Jugoslavije treba prihvatiti sve rezultate dosadašnjih naučnih istraživanja o zločinu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima. TakoÄ‘er KBSA, IRGC, BAGI i VBHOA smatraju da treba prihvatiti sve presude MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za područje bivše Jugoslavije i MeÄ‘unarodnog suda pravde koje se odnose na zločine u bivšoj Jugoslaviji, te inzistirati na tome da tužilastvo BiH procesira sve zločine.

 

Mr. Haris Alibašić, Presjednik

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

 

www.bosniak.org

 

Prof. Emir Ramić, Predsjednik

 

Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC)

 

http://www.instituteforgenocide.ca/

 

Mr. Sanja Drnovšek Seferović, Predsjednica

 

Bosansko–američki institut za genocid i obrazovanje (BAGI)

 

www.baginst.org

 

Mr. Senada Softić-Telalović, Predsjednica

 

Vijeće BiH organizacija Australije (VBHOA)

Vijesti: