Vijesti

Za trijumf zla nad dobrom krivo i „nečinjenje“

Za trijumf zla nad dobrom krivo i „nečinjenje“


Iako se na hapsenje Mladica predugo čekalo i ako se podudarilo  s aspiricijom Srbije za kandidatskim statusom u  EU, u konačnici je dobro došlo. Bolje tako, nego da smo svjedočili mrtvom tijelu čovjeka koji je zapovjedio najveće masovno ubojstvo u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici i BiH. On će se konačno suočiti s odgovornošÄ‡u za ono što je  uradio graÄ‘anima Sarajeva i Srebrenice i BiH koji su  nevjerojatno mnogo propatili. Da li pravda može biti dostignuta nakon takvih stvari,  drugo je pitanje. No, Mladićevo izručenje Haškom Tribunalu biti će civilizacijsko dostignuće. Uostalom, kao i to što je John Demjanjuk prije dvije sedmice osuÄ‘en za zločine počinjene prije 58 godina kada je otpremao Židove u plinske komore u Sobiboru.

 

Vrdanje evropskih sila do jeseni 1995., bilo je sramno. Reakcija na jednu vrstu  paralize - što je pokojni Richard Holbrooke nazvao „najvećom kolektivnom sigurnosnom greškom od 1930.",  je bio razlog što je Tony Blair intervenciju 1999 protiv srpskih agresora i produkatora zlocina genocida., nazvao moralnom potrebom. Hiljade mrtvih u Srebrenici i opkoljenom Sarajevu i u citavoj BiH proizašle su, kako iz  Mladićeve okrutnosti i zločinačke prirode, tako i indiferentnosti meÄ‘unarodne zajednice koja se kasno odlučila na intervenciju.


Pravda će biti bolje zadovoljena za žrtve ako pred lice pravde stignu živi zločinci i ako se poniste u Dejtonu legalizovana djela produkovana na agresiji i genocidu.

Vijesti: