Vijesti

Obnova sudskog procesa Bosne i Hercegovine za zlocine agresije i genocida protiv Srbije i Crne Gore pred Medjunarodnim sudom pravde je u najstrožem domenu pravne nauke

Obnova sudskog procesa Bosne i Hercegovine za zlocine agresije i genocida protiv Srbije i Crne Gore pred Medjunarodnim sudom pravde je u najstrožem domenu pravne nauke

 Obnova sudskog procesa Bosne i Hercegovine za zlocine agresije i genocida protiv Srbije i Crne Gore pred Medjunarodnim sudom pravde je u najstrožem domenu pravne nauke. Posto je taj sudski proces  stariji od Dejtona, on ne treba dozvolu Dejtonskog predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 Trazenje dozvolje Dejtonskog predsjednistva BiH kao odlucujuceg faktora u obnovi procesa pred Medjunarodnim sudom pravde je signal koji osigurava mehanizam četnicima da stave svoj veto na svaku mogućnost obnove  procesa protiv Srbije i Crne Gore. U pravu se politička volja ne javlja kao presudan faktor, pa je nametanje tog faktora POLITIÄŒKE VOLJE (čitati:  davanje četnicima prava veta!), već otrcani, neprekidno korišteni metod koji  se prakticira evo 20 godina, a kojim Srbalije četnicima omogućavaju da se  slućaj države BiH, odn. agresije na državu i tokom agresije počinjenih  ratnih zločina, genocida ... IZVEDE IZ DOMENA PRAVA u nebulozni i četnicima  veoma pogodni DOMEN DOGOVORA (politička volja je ustvari drugi način da se  kaže: potreban je dogovor zločinca i žrtve, u kojem obje strane imaju ista  prava).

Podsjecam na dva obavezujuca naloga iz 1993. i 94. godine, kojima je Sud u Hagu tada nalozio krnjoj Jugoslaviji da obustavi sve akte genocida protiv naroda BiH. Ta dva naloga su, prema izdvojenom mišljenju ruskog suca u tadašnjem sastavu Suda pravde, bila “prejudiciranje osnovnog predmeta spora”, odnosno priznavanje Suda da su Srbija i Crna Gora, kao i njihovi surogati u BiH, Karadzic i Mladic, uistinu pocinili genocid.  Ovaj predmet je bio spreman da ide pred sud u aprilu 1999. godine, ali je na bosansku stranu bio izvrsen enorman pritisak od medjunarodne zajednice, specijalno od Sjedinjenih Americkih Drzava, Britanije, Evrope, Ujedinjenih nacija, da odustane od odlaska na sud.

Novom presudom poslije obnovljenog sudskog procesa trebaju  Srbija i Crna Gora biti oznaceni kao pocinioci genocida nad gradjanima BiH, nad Republikom BiH. Ta ce presuda imati ogroman znacaj. Prvo, zbog povijesnih razloga: poznato je da i u momentima kad se izvinjava, Srbija prepravlja historiju tvrde?i da su “sve strane jednako krive” i “da se genocid u BiH nije dogodio”. Ta NOVA presuda ce jasno istaknuti drzavnu odgovornost Srbije i Crne Gore za genocid u BiH.

Presuda ce omoguciti BiH da se s punim pravom pozabavi Daytonskim sporazumom, da zatrazi njegovu promjenu, odnosno da zahtijeva ukidanje Republike Srpske. Ovaj entitet je stvoren na temeljima genocida – cak se i u izvjestaju komisije Vlade RS o dogadjajima u Srebrenici priznaje da su snage Vlade RS bile umijesane u genocidni masakr u Srebrenici. Po medjunarodnom pravu i praksi, RS je kriminalni entitet, formiran na genocidu, ratnim zlocinima, na masovnim silovanjima bosanskih zena. Zbog toga taj entitet mora biti ukinut, a nova presuda Suda pravde ce pomocii u tome. Uostalom, RS nije bila ni pregovaracki faktor u Daytonu – u njihovo ime je pregovarao Milosevic.

To ce pomoci BiH u procesima prikljucenja Evropskoj uniji i NATO-u. U ovom momentu, ni EU ni NATO ne zele vidjeti u svome clanstvu BiH u kojoj na polovici teritorije kontrolu imaju monstrumi bosanskog genocida. Dakle, sa novom presudom Suda pravde, BiH ce kao drzava, kao narodi, kao nacija koja zivi na njenom teritoriju, biti u stanju da se stabilizira, i da svim svojim narodima – Bosnjacima, Hrvatima, Srbima, Jevrejima, Romima i ostalima, ponudi mir, harmoniju i univerzalnu pravdu, pravdu za sve.

Vijesti: