Vijesti

OBRAZOVANJE JE GLAVNI IZAZOV, TEMELJ OPSTANKA I RAZVOJA DRŽAVE I DRUŠTVA U BIH

 

OBRAZOVANJE JE GLAVNI IZAZOV, TEMELJ OPSTANKA I RAZVOJA DRŽAVE I DRUŠTVA U BIH

Okupljena u svojim krovnim organizacijama: Svijetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine koji zastupa interese više od 1,5 miliona graÄ‘ana Bosne i Hercegovine u dijaspori, Vijeće bosanskohercegovačkih organizacija Australije, koje zastupa interese graÄ‘ana Bosne i Hercegovine u Australiji i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji zastupa interese više od 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka, bosanskohercegovačka dijaspora je po prvi put podržala jednu instituciju i ideju.  Podržala je Američki Univerzitet u Bosni Hercegovini.

Smatrajući da je akademsko obrazovanje ključno za razvoj države i društva u Bosni i Hercegovini, dijaspora jedinstveno i snažno podržava Američki Unioverzitet u Bosni i Hercegovini, naglašavajući  značaj visokog obrazovanja kao najbolje investicije za politički, ekonomski, kulturni i naučni razvoj demokratske i prosperitetne države Bosne i Hercegovine i otvorenog, slobodnog civilnog društva.  Dijaspora ističe da Američki Univerzitet u Bosni i Hercegovini nudi vrhunsko obrazovanje, omogućuje mladim stručnjacima da razviju nove poduzetničke projekte, smanje stopu nezaposlenosti i dovedu Bosnu i Hercegovinu u  Evropsku Uniju, koja će imati ravnopravno mjesto na evropskom i svjetskom tržištu.

Dijaspora naglašava mogućnosti svim graÄ‘anima Bosne i Hercegovine da se školuju na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini, visokoškolskoj, obrazovnoj instituciji, koja djeluje po principima koji se primjenjuju u SAD, a koji nude vrhunsko obrazovanje, predavanja vrhunskih profesora iz SAD-a i Evrope.  Američki Univerzitet u Bosni i Hercegovini obezbijeÄ‘uje mogućnost svim studentima da učestvuju u praktičnoj obuci u SAD, Evropi i da, nakon završetka studija, imaju mogućnost zapošljavanja u domaćim, američkim ili evropskim institucijama i preduzećima.

Zato dijaspora po prvi put jedinstveno preporučuje  svim organizacijama i pojedincima u i van Bosne i Hercegovine da svoje vizije i ideje inplementiraju putem Američkog Univerziteta u Bosni i Hercegovini za dobrobit svih graÄ‘ana, za bolju i sigurniju budućnost, za novu reintegriranu Bosnu i Hercegovinu, integriranu u Evropskoj Uniji.

Bosanskohercegovačka dijaspora porućuje - akademske slobode predviđaju pravo izbora kreiranja obrazovnih alternativa

Akademske slobode predviÄ‘aju pravo izbora kreiranja obrazovnih alternativa kojeće studentima omogućiti da biraju gdje i kako žele da studiraju. Takav okvir podstiče konkurenciju, koja je i u obrazovanju neophodna kako bi se nivo značajno povećavao. Zdrava konkurencija u visokoškolstvu moguća je jedino u miljeu u kojem su pravila za sve jednaka. Dijaspora smatra da država Bosna i Hercegovina treba još mnogo rada na ovom polju. Američki Univerzitet u Bosni i Hercegovini je največi uspjeh bosanskohercegovačke dijaspore.

Bosanskohercegovačka dijaspora opominje da je obrazovanje glavni izazov, temelj opstanka i razvoja  današnje Bosne i Hercegovine

GraÄ‘ani Bosne i Hercegovine  potrebuju obrazovanje koje je neposrednoj vezi sa reintegracijom države i društva, integrirajucim i demokratskim procesima koji su se u toku u Bosni i Hercegovini. Tlačiti mogu samo neobrazovani narodi i graÄ‘ani. Stepen ropstva i potčinjenosti u obrnutoj je razmjeri sa stepenom obrazovanja. Obrazovanje  je najbolje sredstvo protiv svake vrste potčinjenosti. Zato dijaspora snazno poziva ljude u i van Bosne i Hercegovine da snažno podrže Američki Univerzitet u Bosni i Hercegovini, instituciju koja svojim razvojem može  pomoći da se izbjegnu loši nusprodukti civilizacijskog rasta koje vidimo u današnjoj Bosni i Hercegovini. Američki Univerzitet u Bosni i Hercegovini  je trajni izvor  produkcije moći kritčkog mišljenja, znanja i akademskog obrazovanja, kao osnovnih poluga otvorenog, slobodnog, civilnog  društvo koje  podrazumijeva slobodu pojedinca, izgradnju ličnosti, slobodno mišljenje, pravo na kritiku političkih instituacija, slobodnu razmjenu ideja.

 

Dijaspora upozorava se da svaka generacija mora izvršiti svoju misiju. Svaka generacija mora dati razvoju ljudske misli svoj vlastiti doprinos. Bosni i Hercegovini i njenim graÄ‘anima uz Američki Univerzitet u Bosni i Hercegovini predstoji revolucija u znanju. Zato se treba naoružati oružjem koje je neophodno za ostvarenje revolucije. To oružje jeste znanje. Ta institucija jeste Američki Univerzitet u Bosni i Hercegovini, koja jedina može pomoći da Bosna i Hercegovina osigura svoje mjesto u društvo evropskih i svijetskih država.

 

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: