Vijesti

KANADSKI PARLAMENTARAC BRIAN MASSE ZAVRÅ IO POSJETU BOSNI I HERCEGOVINI

Ovo mi je bilo najbolje putovanje u životu, koje me zauvijek promjenilo"

KANADSKI PARLAMENTARAC BRIAN MASSE ZAVRŠIO POSJETU BOSNI I HERCEGOVINI

Autor: Bošnjaci.Net

 

Objavljeno: 13. Jul 2011. 14:07:13

Kanadski parlamentarac Brian Masse, sponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH, koja je usvojena 19.oktobra 2010. godine u Parlamentu Kanade, završio je višednevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Ključni povod odolaska u BiH je posjeta Memorijalnom centru Potočari, susret sa preživjelim žrtvama genocida i prisustvovanje kolektivnoj dženazi i ukopu 613 žrtva genocida koja je obavljena 11. jula, na Dan genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Ukupan broj do sada identificiranih i ukopanih žrtava genocida u Memorijalnom centru je 5137.

U okviru promocije specijalnog izdanja „Univerzitetskog informativnog glasnika“ upriličena je i dodjela priznanja „Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu, koju je rektor prof. dr. Faruk ÄŒaklovica uručio Brianu Masseu, članu Kanadskog federalnog parlamenta. U obrazloženju Univerziteta izmeÄ‘u ostaloga se navodi:

“Kanadski federalni parlament je 19. oktobra 2010. godine jednoglasno usvojio Rezoluciju BR-M416 o Danu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Najznačajniji nosilac aktivnosti za usvajanje navedene rezolucije i širenje istine o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad Bošnjacima je gospodin Brian Masse, potvrÄ‘eni borac za istinu i ljudska prava. Ovim činom Kanadski federalni parlament je izrazio bezrezervnu opredijeljenost, što je potvrÄ‘eno i glasanjem za usvajanje Rezolucije, kojom je potvrÄ‘eno da su dogaÄ‘aji u i oko Srebrenice u julu 1995. okvalifikovani kao genocide”.

Još da spomenemo da je Univerzitet u Sarajevu dodijelio "Zlatnu značku" i Emiru Ramiću, direktoru Instituta za istraživanje genocida, Kanada, koji je, kako je u obrazloženju naglašeno, "dao značajan i zapažen doprinos u procesu odvijanja ove značajne aktivnosti u Kanadskom federalnom parlamentu".

U toku višednevne posjete Masse je imao niz zapaženih susreta sa brojnim intelektualcima, te političkim, kulturnim i drugim zvaničnicima i predstavnicima institucija u BiH. Isto tako bio je gost TV Hayat, FTV i drugih bh. medija.

Prema saznanju Bošnjaci.Net kanadski parlamentarac Brian Masse imao je susrete sa sljedećim ličnostima: Predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, Sadikom Ahmetovićem, ministar sigurnosti BiH, rektor Sarajevskog univerziteta prof. dr. Farukom ÄŒaklovica, prof. dr. Smailom ÄŒekićem, direktor Instituta za istraživanje ratnih zločina, Amorom Mašovićem, direktor Instituta za nestale, Ambasadorom SAD Patrick Moonom, Asimom Sarajlićem, potpredsjenik SDA, Ćamilom Durakovićem, zamjenik gradonačelnika Srebrenice, minstrom Mirsadom Kebom i njegovim savjetnikom Refikom Begićem, sa majkama i predstavnicama udruženja Srebrenice Munirom Subašić, Kadom Hotić, akademikom Muhamedom Filipovićem, predsjednikom SDP Zlatkom Lagumdžijom, Senadom Softić-Telalović, predsjednica Vijeća bh. organizacija Australije, i drugim ličnostima iz BiH i drugih zemalja.

Jedan od zanimljivijih susreta, Brian Masse je skupa sa članovima Instituta za istraživanje ratnih zločina posjetio i obišao prostorije zloglasnog srpsko-crnogorskog logora "Kod Sonje" kao i upoznavanje vlasnice nekadašnjeg restorana, danas starice Sonje (Sofije) Beganović u čijem objektu su bile zatvorene i  silovane brojne Bošnjakinje. Jedan od silovatelja Bošnjakinja u ovom logoru bio je i komandatnt UN trupa u BiH, kanadski general Lewis Mackenzie, koji naklonom kanadskog političkog estabilišmenta i tužilaštva godinama izmiče pravdi.

Sonja (Sofija) Beganović, inače Hrvatica, za vrijeme agresije bila je protjerana. Sada ima oko 80 godina i sama živi u objektu, srpskom ratnom logoru, koji po njenim riječima, niko ne želi da kupi!

Na kraju posjete Brian Masse je kratko za Bošnjaci.Net izjavio da mu je ovo bilo najbolje putovanje u životu, koje ga zauvijek promjenilo.

"Sada se trebaju nastaviti napori na poboljšanju odnosa BiH i Kanade, kao i mogućnosti otvaranja kanadske Ambasade u Sarajevu. Isto tako treba se raditi na uspostavljanju Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine koji će djelovati u Kanadskom parlamentu. Isto osnivanjem grupa podrške npr. "Žena ženi ili majka majci" gdje bi Majke / Žene iz Kanade pomagale Majkama u Srebrenici…" - rekao je za Bošnjaci.Net Senad Alićehajić, gl. urednik radio “Sevdah” iz Windsora, koji je bio u višednevnoj pratnji gospodina Massea. Alispahić je takoÄ‘er jedan od zasluženijih aktivista na lobiranju za spomenutu usvojenu rezolucuju u Parlamentu Kanade. (ERK)

Vijesti: