Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada pohvalio potez Vlade Kanade koja je objavila je spisak osoba osumnjičenih za ratne i zločine

Institut za istraživanje genocida Kanada pohvalio potez Vlade Kanade koja je objavila je spisak osoba osumnjičenih za ratne i zločine

 

POTRAGA ZA DVA SRBINA KOJI SU NA SPISKU OSUMNJIÄŒENIH ZA RATNE I ZLOÄŒINE PROTIV ÄŒOVJEÄŒNOSTI KOJI SE SKRIVAJU U KANADI

 

Autor: B.net

Objavljeno: 22. July 2011. 08:07:03

 

Zločinci Dragan Đurić i Dimitrije Karić zvani Mita

 

Kanadska vlada objavila je u četvrtak objavila spisak od 30 osoba osumnjičenih za ratne i zločine protiv čovječnosti koji se kriju na teritoriji Kanade i pozvala stanovništvo da pomogne u potrazi za njima. Trideset osumnjičenih su iz: Afganistana. Alžira, Centralne Amerike, Angole, Gane, Haitija, Iraka, Nigerije, Pakistana, Demokratske Republike Kongo, Somalije, Šri Lanke i bivše Jugoslavije.

 

MeÄ‘u 30 osumnjičenih za ratne i zločine protiv čovječnosti su i: Dragan Đurić, Srbin iz bivše Jugoslavije, sa posljednjim znanim prebivalištem u gradu Kitchenr, Ontario; i Dimitrije Karić, Srbin iz bivše Jugoslavije sa posljednjim znanim prebivalištem u gradu Medicine Hat, Alberta.

 

Bošnjaci.Net saznaju da je IRGC poslao pismo zahvale Ministru za javnu sigurnost Kanade Vik Tous (Vic Toews). U pismu koga je potpisao profesor Emir Ramić, direktor IRGC, se izmeÄ‘u ostalog kaže:

"Otkrivanjem imena ljudi koji borave ilegalno u Kanadi i koji su saučesnici u ratnim i zločinima protiv čovječnosti, Vlada Kanade izražava svoju opredjeljenost u borbi za istinu o ratnim i zločinima protiv čovječnosti, te u borbi za pravdu za žrtve tih zločona. IRGC je u više navrata informisao Vladu Kanade o boravku osumnjičenih za zločin agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločin genocida nad Bošnjacima. Kanada je 2000. usvojila savezni zakon o "Univerzalnoj nadležnosti" za zločine protiv čovječnosti na osnovu kojeg je do sada samo jedan državljanin iz Ruande osuÄ‘en 2009. na doživotni zatvor zbog učestvovanja u genocidu u njegovoj zemlji 1994. godine. IRGC se nada da će zaslužena kazna stići i sve one koji su našli ilegalno utočište u Kanadi, a učestvovali su u zločinu agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločinu genocida nad Bošnjacima“.

 

IRGC je pozvao sve prijatelje istine i pravde u Kanadi da eventualne informacije o navedenim osumnjičenim zločincima prijave na telefon: Border Watch Line: 1 888 502-9060.

 

Njihove fotografije sa imenom i datumom rođenja objavljene su putem internet stranice koju su pokrenule vlasti Kanade: ( bit.ly).

 

Za Dragana Đurića se kaže da je rođen 1970., posljednja poznata adresa bila mu je u Kitcheneru u Ontariju, a građani bi ga mogli prepoznati i po ožiljku koji ide sredinom leđa.

 

Drugi je osumnjičenik za ratne zločine Dimitrije Karić koji se predstavlja i kao Mita, a rođen je 1960. u Kovinu u Srbiji.

 

Ministar Kenney rekao je kako postoje mjere kojima se sprječava ulazak ratnih zločinaca u Kanadu, ali da je teško otkriti takve pojedince ako se služe lažnim putnim ispravama.

Vijesti: