Vijesti

PLATFORMA ZA OSNIVANJE SVJETSKOG KONGRESA BOÅ NJAKA

 

PLATFORMA ZA OSNIVANJE SVJETSKOG KONGRESA BOŠNJAKA

 

    Odavno se osjeća neophodna potreba da se i Bošnjaci po ugledu na velike i emancipovane narode, povežu i organizuju u jedinstvenu i na demokratskim osnovama postavljenu, nacionalnu zajednicu svih Bošnjaka svijeta.
    Bošnjaci kao narod žive u dva odvojena i nepovezana dijela:

    1. Bošnjaci koji žive u matičnoj domovini svih Bošnjaka, BiH.

    2. Bošnjaci koji žive u mnogim zemljama svijeta su razasuti, meÄ‘u kojima su gotovo sve veze pokidane.

    3. Takva rascjepkanost i nepovezanost činila ih je vrlo lakim i beznačajnim faktorom u BiH i dijaspori

    4. Neophodno je prevazići vjekovnu razjedinjenost i na jedinstvenoj platformi povezati sve Bošnjake sa jedinstvenim jezikom, kulturom, tradicijom, duhovnošÄ‡u, nacionalnim simbolima, grbom, himnom, zastavom, ekonoskim prostorom, uz punu pažnju i poštovanje svih Bošnjaka u zemljama oko BiH, kao i onim najudaljenijim.

    5. Iako su mnogo kasnije stasali kao narodi, naši susjedi nas već vjekovima sistematski i svestrano ignorišu, progone, ubijaju, pljačkaju i na najbrutalniji način već više puta ponavljaju genocid.

    6. Tako je površina naše države BiH više puta smanjivana, što je i u posljednjem ratu (1991 - 1995. ) u dobroj mjeri postignuto, jer su mnoge teritorije na veliku žalost opet " očišÄ‡ene " od Bošnjaka.

    7. Ako je " historija učiteljica života " nadajmo se da je nas Bošnjake barem poslije ovg rata dobro opametila i da smo shvatili da samo jedinstveni i organizovani mi Bošnjaci možemo pružiti snažan otpor varvarskim nasrtajima iz susjednih zemalja i odbraniti suverenitet i teritorijalni integritet jadine nam BiH, dajući na taj način najveći doprinos očuvanju svjetskog mira i na meÄ‘unarodnim konvencijama zasnovanog svetskog poretka.

    8. Organizovani i povezani Bošnjaci, steći će neophodne uslove za slobodan i nesmetan razvoj i prosperitet u svakom pogledu.

    9. Bošnjaci su jedan od najstarijih naroda na Balkanu, čija je vitalnost i pored mnogobrojnih ratnih oluja, odigrala značajnu ulogu, a zadnji rat je samo još jednom potvrdio da je meÄ‘u Bošnjacima stasala još jedna velika generacija koja je zalažući svoje živote i svoju pamet i snagu za odbranu BiH ulila veliku nadu i optimizam u sretniju budućnost BiH i Bošnjačkog naroda.

    10. To je ulilo i veliku nadu i povjerenje i Bošnjaka u dijaspori. koji više nisu ljudi za koje se ne zna odakle su i kome pripadaju.
    11. MeÄ‘utim veliki je broj Bošnjaka, nažalost, izgubljen zauvijek, iako su i današnje generacije svjesne odakle vode porijeklo i da su im davni preci Bošnjaci, no mnogi su već asimilirani.

    12. Ovo Bošnjaka što je uspjelo da preživi sve nedaće koje su nas potresale, vjerujemo da je potpuno svjesno da bi bio veliki korak naprijed da se i mi napokon, povežemo i organizujemo u jedinstvenu zajednicu Bošnjaka u matici i dijaspori - u Svjetski Kongres Bošnjaka.

    13 Bošnjaci iako malobrojan narod svjesni su već, da samo organizovani i povezani u jedinstvenu i sa dalekosežnim ciljevima, mogu ući u integracije koje nameće ujedinjena Evropa u različitostima i " Novi svjetski poredak " i novi duhovni i civilizacijski preporod velikih svjetskih vjera, kultura, jer ne žele da budu zbrisani sa političke, društvene i historijske scene svijeta.

    14. Veze meÄ‘u Bošnjacima treba da budu trajne i svestrane, a Bošnjaci u dijaspori treba da budu faktor koji povezuje i spaja BiH i zemlje koje su prihvatile kao svoje graÄ‘ane naše sunarodnike.

    15. Trebamo iskoristiti kao prednost to što smo razasuti u mnogo zemalja i što smo naučili mnogo jezika i spoznali mnogo kultura i tradicija u daljim još svestranijim odnosima BiH i tih zemalja.

    16. Kako se mi meÄ‘usobno budemo uvezivali poštovali i neprekidno budemo unapreÄ‘ivali uzajamost i organizovanost na najbolji način možemo pokazati i našim prijateljima a i našim neprijateljima da smo mi Bošnjaci jedan širokogrud narod i narod sa dugom tradicijom poštovanja i uvažavanja drugih i drugačijih o čemu svjedoče mnogi dokumenti u našoj bogatoj kulturnoj i historijskoj baštini.
     Gore navedeni razlozi i još mnogo toga što se može još dodavati dovoljni su razlozi da je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike još na 7. Skupštini u Chicagu 2006. godine donio Odluku o otvaranju procesa za formiranje Svjetskog kongresa Bošnjaka.
     KBSA će na bazi navedene odluke u narednom izvještajnom periodu raditi na sazivanju osnivačke Skupštine Svjetskog kongresa svih Bošnjaka u matici i dijaspori od BiH preko Evrope do Australije i Sjeverne Amerike.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: