Vijesti

Preživjele žrtve zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad nesrpskim stanovništvom Bosne i Hercegovine, okupljene u večem broju organizacija u matici i dijaspori izdaju sljedeće saopćenja za javnost

Preživjele žrtve zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad nesrpskim stanovništvom Bosne i Hercegovine, okupljene u večem broju organizacija u matici i dijaspori izdaju sljedeće saopćenja za javnost

 

Već duži period svjedocimo smo da pojedini novinari sarajevskog sedmičnog lista Naši Dani neargumentovano, zlobno, nemoralno, javno vrijeÄ‘aju pojedine akademske radnike koji se bave istraživanjem zločina agresije i genocida u Bosni Hercegovini. Posebno su na meti ovih napada članovi Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i njegov direktor prof. Dr. Smail ÄŒekić.

 

Posljednji napad Nasih Dana je uslijedio poslije promocije specijalnog izdanja  Informativnog glasnika Univerziteta u Sarajevu posvećenog obilježavanju 16. godišnjice genocida nad Bošnjacima u sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenice, jula 1995, pod naslovom „Agresija na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima“.  Odmah poslije promocije  Naši Dani putem novinara F. B.  grubo, neargumentovano, neljudski, nemoralno napadaju akademika Rešida Hafizovića, jednog od promotora izdanja. Akademik Rešad Hafizović je i sam žrtva agresije i genocida.

 

Poruka žrtava agresije i genocida uredništvu i novinarima Naših Dana

 

Pošto ste zloupotrebili naše povjerenje i narušili dostojanstvo  žrtava agresije i genocida u Bosni I Hercegovini,  posebno nevinih Bošnjaka koji su dali svoje živote za slobodu naše Bosne i Hercegovine to nam savjest prema žrtvama, živima i historijskoj istini I pravdi nalaže da obavjestimo javnost do koje ste granice ublatili novinarsku profesiju, pomogli agresorske  ideologije i uvrjedili žrtve največih zločina u Evropi poslije Drugog svijetskog rata, zločina agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.  Time ste pogazili univerzalnost istine i pravde, tih tekovina svih dobronamjernih ljudi i naroda. Time ste pogazili osnove novinarske etike.

 

Žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini traže da se Naši Dani izvine kako akademiku Rešidu Hafizoviću i prof. dr. Smailu ÄŒekiću, tako i svim žrtvama agresije i gencida u Bosni i Hercegovinini i svim ljudima dobre volje za neprimjereno izjednačavanje boraca za slobodu i ljudsku čast i agresora koji su ubijali nevinu bosanskohercegovačku žrtvu.

 

Žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini

Vijesti: