Vijesti

Ramazanska cestitka

I pred ovaj Ramazan Bošnjaci još uvijek sanjaju pravdu

 

Bošnjaci  još uvijek ne uživaju slobodu u svojoj domovini jer im vlast manjeg entieta ne dozvoljava da ostvare svoja prava koja garantuju bošnjačko bivstvovanje, sadašnjost i  budućnost.

Bošnjaci još ne uživaju istinu o zločinu agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njima.

Bošnjaci još ne uživaju pravdu kao žrtve zločina agresije i genoxcida.

Historijska je tradicija kod Bošnjaka o poštivanja svih ljudi sa svim njihovim različitostima, o potrebi  poštovanja i uvažavanja čovjeka, ali i onoga koji širi mir meÄ‘u ljudima, toleranciju i dijalog meÄ‘u vjerama i narodima.

 

Dolazeći  Ramazan donosi još jednom bošnjačku nadu da se može odoliti svim iskušenjima čineći dobra i njegovanjem istinskih vrijednosti Ramazana. U Ramazanu se uči o pravdi radi poštenog života, o istini radi sigurnosti, o moralnim vrijednostima kao lijeku protiv bolesnog čovjeka, porodice, društva. To su ljudske univerzalne vrijednosti koje Bošnjaci tradicionalno zagovaraju, u njih vjeruju i o njima svakodnevno misle. Pravda i istina  su najbolji zaštitnici mira i najbolje investicije za sretniju budućnost pojedinca, porodice, zajednice, države i čovječanstva.

Ramazan simbolizira snagu vjere, druženja, ljudske tolerancije, pomirenja i praštanja, radosti i zadovoljstva. Od našeg odnosa prema simbolima Ramazana zavisi da li čemo i poslije ovoga Ramazana samo sanjati slobodu, istinu i pravdu.

 

Ramazan Šerif Mubarek Olsun

Vijesti: