Vijesti

Diskriminirajuće izjave Milorada Dodika o Bosnjacima su priprema i motivacija za nove ekstremiste za napade na Bošnjake

Retorika koju danas koristi Milorad Dodik, izjave o sudijama Bosnjacima i posljednja kako ne vjeruje u dobre namjere Bosnjaka, a kojom se šire predrasude prema Bošnjacima na osnovu njihove vjere, slična je retorici Biljane Plavšić iz predgenocidne faze koja je govorila da su Bosnjaci genetski kvaran materijal, što je  imalo za posljedicu da su srpske vojne snage izvršile genocid nad nesrpskim stanovništvom. 

Diskriminirajuće izjave Milorada Dodika o Bosnjacima su priprema i motivacija za nove ekstremiste za napade na Bošnjake. U vremenu globalizacije, širenje predrasuda i diskriminacije na osnovu vjere može regrutirati ekstremiste i teroriste u različitim dijelovima svijeta. Nedavni teroristički napad u Norveškoj i priznanje izvršioca Andersa Behringa Breivika o mržnji prema muslimanima i kako su mu bili uzori srpski političari i vojni komandanti, dodatno ukazuje na mnogobrojne opasnosti koje Dodikove izjave mogu proizvesti ne samo u Bosni i Hercegovine, već i u Europi i svijetu.

Ova retorika može proizvesti nove sukobe u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Ti stavovi mogu da postanu motivacija ekstremistima i teroristima za činjenje masovnih ubistava i napada na nevine ljude,  indiferentnost nadležnih državnih organa prema javno izrečenim predrasudama o Bosnjacima podstiče ekstremiste i teroriste i širi strah kod Bošnjaka, posebno kod povratnika. 

Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ambasade zemalja Vijeća za provedbu mira (SAD, Turska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Francuska), misiji OSCE-a u BiH i Beču, Amnesty international-u i organizaciji Human Rights Watch trebaju biti aktivniji po ovom pitanju.

Vijesti: