Vijesti

Pokrenut magazin na bosanskom, francuskom i njemačkom jeziku

Pokrenut magazin na bosanskom, francuskom i njemačkom jeziku

 

Pod pokroviteljstvom Evropske unije I luksemburške Vladepokrenut je prvi štampani magazine na bosanskom, francuskom I njemačkom jeziku “Diwan”. ÄŒasopis je okupio brojne ugledne ličnosti iz reda Bošnjaka, a sjedište će mu biti u Luksemburgu, u prostorijama CCIN Nord. Glavni i odgovorni urednik ovog jedinstvenog časopisa Almir Mehonić ističe da će se meÄ‘u saradnicima “Diwana” naći Džemaludin Latić, Ibrahim Kajan, Fatmir Alispahić, Muhamed Mahmutović, Anes Džunuzović, Nedžib Vučelj, Bisera Sulić – Boskailo, Emir Ramić, Albinot Maloku, Fahrudin Kladničanin, Velid Jusufovic, Elma Agović, Saima Mehonić i brojni drugi autori.

 

MeÄ‘utim, saradnici ovog magazine su i značajni evropski autori kao što su Enriko Boareto, dugogodisnji parlamentarac Evropskog parlamenta  u Briselu, Anita Helpiquet, jedna od istaknutih aktivista nevladinog sektora, Mehmet Alparslan Saygin, jedan od čelnika organizacije turske Vlade u Briselu.

 

Glavni cilj magazina “Diwan” biti prezentacija Bošnjaka i njihove kulture evropskoj javnosti, ali I problema koje ih prate, kako u Bosni, tako i u Sandžaku. Pored ovoga, jedan od primarnih ciljeva jeste da druga generacija Bošnjaka u Zapadnoj Evropi sazna nešto više o sebi I svojim korijenima. Ovaj projekat ima za cilj da podstakne integraciju mladih Bošnjaka u evropsko društvo, njihovo aktivnije uključivanje u politička dešavanja u Evropskoj uniji, dakle, integraciju uz očuvanje svog identiteta. To je zapravo jedini put, kojim ćemo na najbolji način pomoći i Bosni i Sandžaku.

Vijesti: