Vijesti

PERSPEKTIVE KONGRESA BOÅ NJAKA SJEVERNE AMERIKE

 

PERSPEKTIVE KONGRESA BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

 

Pored redovnih aktivnosti na planu: lobiranja za bošnjaèki i bosanskohercegovaèki interes, organizacionog i materjalnog jaèanja, uvezivanja bošnjaèkih i bosanskohercegovaèkih organizacija, predstavljanja bošnjaèkih i bosanskohercegovaèkih vrijednosti i interesa kod amerièko-kanadskog javnog mjenja i amerièko-kanadskih politièkih subjekata, uvezivanja mladih i studenata u postojece i nove oblike organizovanja; KBSA æe posebnu pažnju posvetiti iniciranju produkcije programa za demokratizaciju graðanske BiH i stvaranju uslova za realizaciju otvorenog bh društva; te bošnjaèkog nacionalnog programa.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) artikulira i predstavlja bošnjaèke interese te promovira pozitivne aspekte bošnjaèkog kulturnog, historijskog, etnièkog i vjerskog naslijeða, bošnjaèke etike i bošnjackih vrijednosti. Istovremeno KBSA se bori za demokratsku, jedinstvenu i prosperitetnu BiH u kojoj æe svi konstitutivni narodi i graðani živjeti u miru i ravnopravnosti te za otvoreno civilno bh društvo.
Organizovanje KBSA je prvi korak u dugaèkom procesu najšireg okupljanja i organizovanja Bošnjaka i njihovih organizacija u SAD i Kanadi.
KBSA je pokazao i dokazao da je došlo vrijeme da se Bošnjaci Sjeverne Amerike organizuju i odrede svoje potrebe i ciljve u amerièkom “Melting Potu” kao amerièkom putu u multikulturalizam i “Kulturnom Mozaiku” kao i kanadskom putu u multikulturalizam. Da se pokažu u pravoj slici u svim svojim pozitivnim aspektima i da se uklone mnoge predrasude koje prate Bošnjake. Da odrede svoja vjerska, nacionalna, patriotska, socijalna, ekonomska, politièka, kulturna i obrazovna prava i potrebe te naèin, metod i tempo njihove realizacije na jednom od najrazvijenijih prostora u svijetu. Da iskoriste svoje ekonomske i politièke moguænosti u realizaciji interesa Bošnjaka. Da iskoriste neprocjenjive postojeæe intelektualne i ekonomske moguænosti bošnjaèke zajednice u realizaciji bosnjaèkih interesa, ciljeva i potreba. Naša je pojedinaèna, vjerska, nacionalna, patriotska i kulturna obaveza da artikulišemo i zastupamo svoje bošnjaèke potrebe i interese, ali i interese i potrebe BiH.

KBSA radi na izlasku Bošnjaka iz hroniène obamrlosti spram historijskih zbivanja


KBSA je uspješno odigrao svoju prvobitnu ulogu. Sada na red dolazi ona druga još važnija uloga. Ako smo u prvoj vrlo uspješnoj fazi rada dokazali potrebitost jedne takve organizaicje i definirali dva osnovna cilja (borba za razvoj bošnjaèkog biæa i borba za jedinsvtenu, demokratsku i prosperitetnu BiH) u drugoj fazi rada dolazi na dnevni red definisanje sredstava, metoda i mehanizama za realizacija gornja dva osnovna cilja, profesionalizacija kongresa i formiranje viših i složenijih organizacionih oblika.
To znaèi rad na izlasku Bošnjaka iz hroniène obamrlosti spram historijskih zbivanja i napuštanja zapuštenosti individualne odgovornosti za kolektivnu bitnost, bitisanost i egzistenciju, što se može postiæi bošnjaèkim zdravim akativizmom i dijaloškim promišljanjem bitnih egzistencijalnih pitanja èime se otvara put bošnjaèkog preporoda. To dalje znaèi rad na produkciji demokratske, jedinstvene i prosperitetne graðanske države BiH i njenog otvorenog civilnog društva.
Jasnoæa djelovanja kongresa okupila je mnoge pojedince ali i organizacije, asocijacije i institucije.
KBSA svojom jasnom vizijom vlastitog djelovanja, svojim konkretnim planovima i programima rada, svojom preciznom organizacionom šemom, svojim godišnjim okupljenjem svega onoga sto vrijedi kod Bošnjaka, bošnjaèkih organizacija i patriotskih Bosanaca i Hercegovaca, Sandžaklija, svojim svakodnevnim oglašavanjem po svim bitnim pitanjima bošnjaèke i bosanskohercegovaèke egzistencije, okupljajuæi pojedince i kolektive, predstavlja pogonski kotaè bošnjaèke i bh dijaspore u Sjevernoj Americi.

Pored redovnih aktivnosti na planu: lobiranja za bošnjaèki i bosanskohercegovaèki interes, organizacionog i materjalnog jaèanja, uvezivanja bošnjaèkih i bosanskohercegovaèkih organizacija, predstavljanja bošnjaèkih i bosanskohercegovaèkih vrijednosti kod amerièko-kanadskog javnog mjenja i amerièko-kanadskih politièkih subjekataè KBSA æe posebnu pažnju posvetiti iniciranju produkcije programa za demokratizaciju graðanske BiH i stvaranju uslova za realizaciju otvorenog bh društva; te bošnjaèkog nacionalnog programa.

Zašto KBSA namjerava inicirati i raditi na programu demokratizacije graðanske BiH i stvaranju uslova za bitisanje otvorenog civilnog bh društva?

U bh društvu evidentan je nedostatak standarda koji su danas u globalnoj svjetskoj zajednici univerzalni. Od vlastitih slabosti Bosanci i Hercegovci prave vlastite vrijednosti i na taj naèin se produkuje jedno zatvoreno društvo koje se kao takvo ne otvara prema svijetu i prema pravim standardima i mjerilima. Istina svakoj politièkoj eliti odgovara zatvorenost. U bh slièaju nebi se reklo da je to cilj te politièke elite koliko je to izraz nedostatka stvarnog politièkog cilja i programa. Zbog toga KBSA smatra neophodnim inicirati program kao svojevrsni društveni ugovor graðana i bh konstitutivnih naroda u smislu jaèanja demokratije u graðanskoj državi te jaèanja otvorenog civilnog društva.
BH ljudi odlaze vani, odlaze mladi, roditelji šalju djecu na školovanje u inozemstvo. Ne idu oni zbog znanja, oni nisu željni znanja, oni osjeèaju u postojeèoj BiH odrðenu neizvjesnost jer postojeæi naèin, postojeæi model življenja je nešto što ne daje rezlutate. Potrebno je jedno novo mišljenje, jedan novi iskorak, neki novi model. Ako se nešto novo ne iznaðe, historijska praksa pokazuje da stvari neæe iæi dobrim pravcem. Ima osnove za jednu odgovornu zabrinutost koja tjera KBSA na razmišljanje o potrebitosti jednog programa za demokratski preporod države BiH i njenog civilnog društva.
Državno pitanje BiH može se dugoroèno riješiti tako da BiH bude složena država regionalnih autonomija ili regija koje èe biti transnacionalno osnovane, a neæe sankcionirati agresijom i zloèinama genocida sadašnji teritorijalni raspored naroda BiH. BiH može opstati kao normalna demokratska država samo kao jedna država.

Dejtonski ustav je institucionalizirao ogranièavanje slobode kretanja


Socijalno pitanje i ekonomski sistem u BiH može se rehabilitirati na ideji privatno vlasništvo za sve. Koncept jedne socijalne države poèiva na temeljnoj epohalnoj ideji vlasništvo-privatno vlasništvo za sve,a ne za manjinu ili elitu.
Demokratsko društvo nije društvo bez autoriteta, ali racionalnog autoriteta. U BiH ti racionalni autoriteti trebaju raditi na rašèisèavanju primatnosti prosjeène nacionalne svijesti.
Pored nabrojanih elemenata program za produkciju demokratske BiH i njenog otvorenog civilnog društva treba da sadržri preciznu analizu Dejtonskog ustava i samog Dejtonskog sporazuma sa konaènim ciljem izmjena istog. Dejtonski ustav je institucionalizirao ogranièavanje slobode kretanja, izbor mjesta prebivališta i stanovanja, segregaciju u školstvu, zdravstvu i drugim oblastima, etnièku diskriminaciju u zapošljavanju itd. Dejtonska konstrukcija BiH je u suprotnosti sa konceptom ideje bosne i bosanskog duha, svojevrsne bh vrijednosti i njenog oblika multikulturalizma tako prepoznatljivog u svijetu. Dejtonski sporazum je zapravo prepreka razvoju bh države i društva. Promjene Dejtonskog sporazuma i ustava trebaju inicirati graðani i narodi BiH, a ne meðunarodna zajednica.
Prema rezultatima jednog istraživanja raðenog pod pokroviteljstvom KBSA dijaspora vidi BiH kao:
- graðansku državu slobodnih graðana i ravnopravnih naroda,
- decentralizovanu državu sa širokom regionalnom i lokalnom samoupravom,
- državu otvorenu prema susjedima, Evropi i Svijetu,
- državu miroljubljive koegzistencije naroda i graðana u kojoj neæe napad na bilo koga biti samo napad na vjeru, naciju, kulturu ili civilizaciju veæ i napad na ideju bosne i bosanski duh. U takvoj demokratskoj državi i takvom otvorenom civilnom društvu borba za nacionalni identitet je neophodna ali ne i dovoljna za progres,
- državu u kojoj æe poèeti proces uljuðivanja politike koja treba pokazati nedjeljivost bh multidimenzionalnog tkiva na kome mogu živjeti narodi i graðani,
- zajednicu bosanskohercegovaèkog èovjeka probuðenog, preporoðenog, osvješèenog i organizovanog u obliku politièke kategorije koja predstavlja pluralnu matricu bh države i društva.

KBSA se želi uhvatiti u koštac sa izazovima izgradnje demokratske i grðanske države BiH i njenog slobodnog i otvorenog civilnog društva. Kongres smatra da èvrsta i stabilna BiH može se jedino zasnivati na grðanskoj državi slobodnih grðana i suverenih naroda pri èemu se sudbina BiH jedino može rješavati unutar nje od strane njenih grðana i naroda.
KBSA je veæ sada spreman lobirati za takvu državu i takvo društvo i to kako u domovini tako i u dijaspori i svijetu. Kongres je takoðe spreman lobirati kod Pariškog kluba, Svjetske banke, MMF i vlada razvijenih zemalja za smanjenje finacijskog duga. KBSA æe jaæe prezentirati Zapadu najveæu bh vrijednost – vjersku, kulturnu i nacionalnu matricu oblikovanu u ideji bosne i bosanskom duhu.
Rad na prezentiranju znaèaja realizacije Tužbe BiH za genocid protiv Srbije i Crne Gore na Meðunarodnom sudu pravde u Hagu, isticanje znaèaja hapšenja i suðenja ratnih zloèinaca na Tribunalu za ratne zloèine u Hagu i do sada po prvi put iniciranje kolektivne grðanske tužbe za naknadu štete žrtvama genocida su takoðe prioriteti KBSA.
U svojoj strategiji za pomoæ tranzicijskom procesu u BiH KBSA æe razmisliti o formiranju strateških centara KBSA za Evropu, Sjevernu Ameriku i Australiju.
Aktivno uèešæe KBSA na unutrašnjem bh planu ogledalo bi se u iniciranju jednog programa za širenje svijesti da je jaka, demokratska, jedinstvena i prosperitetnA graðanska država BiH i njeno slobodno civilno društvo jedina garancija uspješnosti svakog pojedinaènog bh graðanina. Obrazovna i ekononmska moæ dijela dijaspore koji je ostao na liniji bh pluralistièkog tkiva i pozicije koje imaju uticajni pojedinci te dijaspore u politici, kulturi, i nauci na Zapadu je dovoljna garancija da KBSA inicira takva program.


Na vanjskom planu KBSA je spreman lobirati za prijem BiH u Partnerstvo za mir, NATO i Evropsku Uniju, te lobirati kod svjetskih financijskih institucija za smanjenje duga. To su kljuèni momenti u modernoj historiji BiH koja je na povratak svoje državnosti dugo æekalai za taj cilj platila veliku ljudsku i materjalnu cijenu.Prijem BiH u naznaèene institucije su garanti da èe ona odbraniti i saèuvati svoj suverenitet, svoju nezavisnost i državno pravni subjektivitet i oduprijeti se domaèim i stranim snagama reakcije koje žele da je gurnu sa ivice provalije u ambis. KBSA smatra da je za pristupanje naznaèenim institucijama neophodno ojaèati osnovne državne funkcije ne cijeloj njenoj teritoriji i racionalizirati državnu upravu. Treba se takoðe relativizirati znaèaj entiteta. BH entiteti ne mogu biti teritorije samo jednog naroda.

2. Zašto KBSA želi inicirati i raditi na izradi bošnjaèkog nacionalnog programa?

Evidentno je da Bošnjaci ne posjeduju jasne politièke ciljeve. Oni trebaju nacionalni program koje èe putem dijaloškog razmatranja osnovnih konstanti bosnjaèkog bitisanja i bitnosti zapravo transformisati pozitivni etnièki nacionalizam u pozitvni graðanski nacionalizam. Program bi definisao puteve kojima bi se organizovano i institucionalizovano stalo u kraj volji velikonacionalnih krugova u Beograu i Zagrebu da se riješi srpsko hrvatsko nacionalno pitanje preko BiH, njenog teritorija i državnosti te života Bošnjaka.
Program bi takoðer konkretizovao pitanje odnosa Zapada i Islama - i Islama i Zapada. Bošnjaci danas smatraju da nas neko mrzi zato što smo muslimani.To je apsolutno neistinito. Pokazuje to i sitraživanje koje je raðeno pod pokroviteljstvom KBSA. Bošnjaèki nacionalni program treba oslobodite Bošnjake od teorije zavjere.
Islamska zajednica BiH je uspjela opstati kroz razlièite politièke režime.Njen povijesni razvoj je bio optereèen, ali je ona postala i jeste najznaèajnija bošnjaèka institucija.Meðutim slijedom negativne društvene pozicije Bošnjaka ona je bila u poziciji da svojim jednim dijelom služi aktuelnoj vlasti. Danas se situacija promijenila. Islamska zjednica je po prvi put dobila društveni prostor da bude samostalna i autonomna.Nacionalni program treba definisati šta to Bošnjaci oèekuju od svoje islamske zajednice.

Razvoj teritorijalne svijesti kod Bošnjaka


Model odnosa Bošnjaka prema sebi i drugima nije donio pozitivne rezultate. Tu nisu krivi samo drugi što je poslovièni naèin mišljenja Bošnjaka – da za sve svoje slabosti, propuste, stradanja okrivljuju samo druge.Problem nije u samo snazi drugog veæ i u vlastitim slabostima. Bošnjaèka zajednica stoga mora iznaèi drugaèiji model samoodnošenja. To je jedan od ciljeva nacionalnog programa.
Bošnjaci nemaju inteligenciju. Oni imaju jedan broj intelektualaca. Rad na nacionalnom programu istovremeno je i rad na produkciji inteligencije.
U povijesnom razvoju Bošnjaka traju kontraverze izmeðu islamskog i sekularnog aspekta njihovog nacionalnog identiteta. Program participiranja u oblikovanju bošnjaèkog nacionalnog identiteta orijentiranog na islamski ummet je završen. Bošnjaèko nacionalno pitanje je promišljeno u perspektivi korespondencije Bošnjaka sa svjetskom islamskom zajednicom. Ostalo je da se bošnjaèko nacionalno pitanje promisli sa aspekta bosanskohercegovaèkog milleta u kontekstu državnopravnih i polièkih aspekata bošnjaèkog povijesnog razvoja.Trebaju se akcentirati i drugi aspekti neophodni u daljem oblikovanju i afirmaciji bošnjaèkog nacionalnog identiteta.
Posebno razvoj teritorijalne svijesti kod Bošnjaka, svijesti da jedan narod može opstati u historiji, razvijati se i afirmirati se kao narod i nacija, pa i kao kultura i civilizacija samo na odrðenoj teritoriji.Teritorijalni naèin mišljenja je najslabija taèka bošnjaèke nacionalne svijesti.Ovdje se ne misli na teritorijalne dimenzije u nacionalnim politikama kako su se one objektivirale u toku agresije na BiH.Ovdje se misli na bošnjaèku teritorijalnu svijest u smislu odbrane cjelovite, jedinstvene i demokratske BiH. Dakle ne misli se na partikularnu teritorijalnu svijest u smislu samoizolacije i prostornog reduciranja Bošnjaka na podruèije Srednjovjekovne Bosne. Bošnjaci zapravo sada egzistiraju negdje od Soli do Ivan planine i Mostara.To je takoðer razlog potrebitosti nacionalnog programa koji treba razviti teritorijalnu svijest Bošnjaka.
Takoðer državotvorne svijesti nema u dovoljnoj mjeri kod Bošnjaka. Zbog nedostatka teritorijalne i državotvorne svijesti Bošnjaci danas prodavaju svoju zemlju. Nacionalni program upravo treba imati imperativ, Bošnjaci nemojte prodavati svoju zemlju jer ta podjela ide direktno u korist teritorijalnih nacionalizma sa istoka i zapada i definitivnoj redukciji životnog prostora.
Dok je islamska komponenta bošnjaèkog biæa i to islamska ne u užem smislu kao vjera nego kao jedan cijelovit sistem vrijednosnog orijentiranja Bošnjaka u kulturnom, duhovnom i moralnom smislu u dobroj mjeri promišljena ostaje zadatak nacionalnog programa Bošnjaka pored daljeg promišljanja islamske komponente i rad na sekularnim dimenzijama karakteristiènim za svaku modernu naciju.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: