Vijesti

PRIJEDLOG ELABORATA O OPRAVDANOSTI FORMIRANJA MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA KANADE {MEDŽLIS}

Polazeći od činjenice da su pripadnici Islamske Zajednice Bošnjaka u Kanadi postigli značajne uspjehe u svom duhovnom i materijalnom životu i osigurali uvjete za bogatiji i svestraniji razvitak svoje zajednice, osjeća se potreba  za višim vidom organizovanja kroz formiranje Medžlisa Islamske Zajednice Bošnjaka u Kanadi.

 

PRIJEDLOG ELABORATA O OPRAVDANOSTI FORMIRANJA MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA KANADE {MEDŽLIS}

 

I} Uvod

 

Vrijeme koje je pred nama-kanadskim Bosnjacima, iziskuje potrebu naseg boljeg zajednickog rada na planu daljeg unapredjenja postojecih dzemata, formiranja novih tamo gdje za to postoji potreba, jacanju  vjerske I nacionalne svijesti, kao I potrebu potpunijeg artikuliranja nasih ciljeva I organizovanijeg I reprezentativnijeg predstavljanja pred kanadskom muslimanskom I sirom javnoscu.

S obzirom da ove ciljeve nije moguce postici na ovom stepenu povezanosti I organiziranosti, neodoljivo se namece potreba za formiranje Medzlisa, kao krovne institucije Bosnjaka Kanade.

 

II} Koristi od formiranja Medžlisa

 

1. Stvaranje nuznih predpostavki za poboljsanje  infrastrukture i jos efikasnije islamsko educiranje svih uzrasta Bosnjaka, sto treba da se postigne kroz timski rad liderstva bosnjackih dzemata okupljenih pod ambrelom Medzlisa;

2. Adekvatnije i uspjesnije integriranje Bosnjaka u kanadsko drustvo, njihovo bolje upoznavanje sa zakonima ove zemlje i njihovo osposobljavanje da vlastitim prakticnim primjerom pokazu kanadskom multinacionalnom drustvu cistotu, pragmaticnost i kosmopolitski duh i sirinu Islama; 

3.Ozbiljnije i efikasnije timsko djelovanje na prevazilazenju islamofobije kao neceg sto je u najvecem broju slucajeva posljedica pogresnog razumijevanja i interpretiranja aktuelnih problema islamskog svijeta i poistovjecivanja muslimanske prakse sa Islamom kao vjerom;

 

III} Šta je Medžlis?

 

Medžis bi bio krovna organizacija bosnjackih dzemata u Kanadi u koju bi postojeci i  novoformirani dzemati bili uvezani dobrovoljno, kao stalni članovi i osnivači, a ostali vidovi organiziranosti Bošnjačke Zajednice kao pridruženi članovi. Medžlis bi bio duhovno vezan  za Rijaset Islamske zajednice  BiH. U skladu sa svojom odlukom, a na bazi svojih potreba ostvarivao bi saradnju sa Islamskom zajednicom Bošnjaka u SAD i sa drugim islamskim zajednicama u Sjevernoj Americi i šire.

 

IV} Razlozi za osnivanje Medžlisa su:

 

1.Kvalitetno jačanje uvezanosti postojećih i eventualno novih dzemata, kao i drugih vidova organiziranosti zajednice Bošnjaka u Kanadi u cilju očuvanja bosnjackog vjerskog i nacionalnog identiteta.

2.Kontinuiran rad na pružanju kvalitetnije vjerske usluge vjernicima u svim njenim aspektima.

3.Podrzavanje i pomaganje bosnjackih struktura koje na bilo koji nacin doprinose  ocuvanju i snazenju  nacionalnog i kulturnog identiteta kanadskih Bošnjaka.

4.Metodolosko i svako drugo poboljsavanje rada na obrazovanju svih uzrasta Bosnjaka, a narocito djece i omladine, sto je imperativ i preduslov opstanka i   prosperiteta u budućnosti. Ovo ukljucuje uvodjenje jedinstvenog programa vjeronauke, regionalna takmicenja, te potrebne zajednicke projekte na cijoj ce realizaciji Medzlis raditi uz punu podrsku svake svoje clanice.

 

5.Ulaganje napora na planu poboljsanja islamske edukacije odraslih kako bi se bolje osposobili da  adekvatno odgovoriti svojim roditeljskim izazovima i obavezama. U tu svrhu, organizirati povremene seminare sa eminentnim predavacima iz IZ-e.

 

6.Organiziranje rada nasih zena na podrucju Medzlisa, sto treba da obezbijedi uslove za njihovo intenzivnije islamsko obrazovanje. Ovo treba da se ostvari putem djelovanja posebne radne grupe i angazovanja visokoobrazovane zenske osobe iz IZ-e BiH.

 

7.Rad na pokretanju izdavacke djelatnosti u zavisnosti od potreba i mogucnosti.

 

8.Uključivanje u projekte kanadskih islamskih  institucija za koje Medzlis ocijeni da zavrijedjuju nasu podrsku.

 

9.Adekvatna participacija u strukturama kanadskog drustva koje rade na ciljevima od interesa za bolje medju-naccionalne i medju-konfesionalne odnose  i visi stepen bezbjednosti gradjana.

 

10.Predstavljanje Islamske zajednice Bošnjaka u Kanadi pred kanadskim političkim, vjerskim, kulturnim i naučnim institucijama i pojedincima.

 

V} Zašto samostalni medžlis kanadskih Bošnjaka?

1.Poslije diskusije sa advokatima očigledno je da Mešihat za Sjevernu Ameriku ne može biti registrovan u SAD i Kanadi, odnosno jedna te ista inkorporacija ili nevladina organizacija ne može djelovati na teritoriji dvije zemlje sa različitim pravnim sistemima. U uslovima kada će amerićki Bošnjaci i njihovi islamski centri ići ubrzano ka Mešihatu, smatramo potrebnim da kanadski Bošnjaci na taj proces odgovore formiranjem Medžlisa. Jer bi bilo vrlo teško da svaki kanadski bošnjački džemat sam za sebe saraÄ‘uje sa Mešihatom. Mnogo je bolje za kanadske Bošnjake da sa Mešihatom za SAD saraÄ‘uje kanadski Medžlis.

2.U tom smislu u prvoj fazi razvoja Medžlisa moguće je ići na organizaciju i registraciju istog kao labave organizacije bošnjačkih islamskih centara Kanade i pojedinaca - kanadskih Bošnjaka tamo gdje nema bošnjačkih islamskih centara. Medžlis bi mogao biti organizovan i registrovan kao vjerska inkorporacija, zasnovana na zajedničkim projektima bošnjačkih islamskih centara.

3.Medžlis nebi dirao u suverenitet džemata.

 

VI} Moguća struktura Medžlisa

 

Medžlis bi mogao imati Skupštinu meždlisa koju čine izabrani predstavnici svih džemata koji konstituiraju Medžlis, te od pojedinaca iz djelova Kanade u kojima nema organizovane bošnjačke islamske zajednice. TakoÄ‘e u Skupštinu Medžlisa ulaze i imami kao vjerski autoriteti. Medžlis bi imao Upravni odbor sastavljen od po dva predstavnika iz svakog džematskog odbora. U Upravni odbor ulazi i glavni imam bošnjačke dijaspore u Kanadii.

 

VII} Suverenitet džemata ostaje nedirnut

 

Suverenitet džameta kao osnovne islamske organizacione jedinice ostaje nepromjenjen. To znači da džemat i dalje suvereno vlada svojom pokretnim i nepokretnom imovinom, vodi financijsku, knjigovodstvenu, materjalno - tehničku i administrativnu dokumentaciju, odlučuje o raspodjeli svojih financijskih sredstava, odlučuje o prijemu i otkazu imama, radi i druge poslove definisane statutom i pravilnicima džemata.

 

Vijesti: