Vijesti

Kulturno umjetničko društvo "Bosna u srcu" - svojevrsno središte istinskih kulturnih inicijativa i događanja

Kulturno umjetničko društvo "Bosna u srcu" - svojevrsno središte istinskih kulturnih inicijativa i dogaÄ‘anja

Uporedo sa osnivanjem Bošnjačkog islamskog centra Hamilton 2000 godine, nametnula se potreba za osnivanjem kulturno umjetničkog društva sa osnovnim ciljem očuvanja i jačanja kulturno – historijske tradicije Bošnjaka i Bosne i Hercegovine na prostoru Hamiltona i njegove okoline u Kanadi.

Trebalo je deset godina mukotrpnog rada da prvo zajednica stasa, da okupi Bošnjake u centar iz koga su potekle mnoge velike ideje, značajne sa kanadske Bošnjake.

I baš na destegodišnjicu rada zajednice zahvaljujući nekolicini entuzijasta predvoÄ‘enih Suadom Hotićem, zaljubljenikom ljepote folklora i kulturne tradicije, osniva se Kulturno umjetničko društvo “Bosna u srcu”. Osniva se najbolja brana okupljanja bošnjačke mladosti koja na najbolji način, kroz kulturu i tradiciju zida vlastitu odbranu od asimilacije u kanadski Kulturni mozaik uz istovremno prihvačnje svih onih pozitvnih vrijednosti kanadskog multikulturnog društva.

Organizacijom Kulturno umjetničkog društva “Bosna u srcu” namjera je bila organizovano omogućiti mladima priliku za  iskazivanje talenta u oblasti kulturnog i umjetničkog amaterizma.

Vremenom, "Bosna u srcu" raste, sazrijeva, dobija prepoznatljiv imidž, kako u koreografiji, tako i u nošnjama. Mladalački entuzijazam je pokreće, osnivaju se nove sekcije, bošnjačka i bosanskohercegovačka mladost na ovim prostorima se budi, bude sa njom i stariji, kako je to veličanstvena misija.

U "Bosna u srcu " se nikad nije podlijegalo konformizmu. Mladi, a i oni malo stariji, išli su protiv konvencionalizma, što je i u prirodi mladog čovjeka.


"Bosna u srcu" je izrasla u svojevrsno središte istinskih kulturnih inicijativa i dogaÄ‘anja. O tome svjedoči organizacija prve smotre bosanskohercegovačkog folklora na područiju Sjeverne Amerike. Veliki, historijski dogadjaj kako sa “Bosna u srcu”, tako i za se Bošnjake na ovim prostorima. DogaÄ‘aj koji će uči u historiju.

Aplauzi, oduševljene publike širom Kanae Amerike, ostvareni kontakti i prijateljstva, prvi su rezultati :Bosna u srcu” koji prevazilaze okvire standardnih amaterskih interesovanja i dostignuća.

“Bosna u srcu” postade i ostade baštenik bošnjačke i bosanskohercegovačke tradicije ovamo u Kanadi. Tako se Bosna i Hercegovina, geografski daleko od Kanade, još više približi ne samo kanadskim Bošnjacima, Bosancima i Hercegovcima, već i samim KanaÄ‘anima.

 

Vijesti: