Vijesti

DOK STRANI AMBASADORI GOVORE O BiH KAO DRŽAVI VELIKE ŠANSE, NEKI BH AMBASADORI GOVORE O BiH KAO ZEMLJI PODJELA I SUKOBA

 

DOK STRANI AMBASADORI GOVORE O BiH KAO DRŽAVI VELIKE ŠANSE, NEKI BH AMBASADORI GOVORE O BiH KAO ZEMLJI PODJELA I SUKOBA

 

Vrijeme je da država BiH ukine pasivni, neefikasni, bezidejni i “do-dvornièki” talas u bh diplomatiji “ , {èast izuzecima} koji produkuje rastjerivanje, a ne pozivanje investitora, koji promiæe vlastiti interes umjesto promicanja kulturnih, historijskih i civilizacijskih tekovina i vrijednosti ideje Bosne i bosanskog duha.
Platforma Predsjedništva BiH je jasno utvrdila kako jedan ambasador treba da nastupa u javnosti u vrijeme obavljanja ove dužnosti {dokument Predsjedništva BiH pod nazivom Opèi pravci i prioriteti za provoðenje vanjske politike BiH}.
Pozicija ambasadora je nešto bitno razlièito od pozicije – “nesvrstanog i nezavisnog intelektualca”, ili predstavnika neke nevladine organizacije, predstavnika pojedine politièke opcije, nacionalne grupe i organizacije.
Dok strani ambasadori o BiH govore optimistièno, ambasadori BiH { èast izuzecima} se ponašaju kao emisari koji imaju iskljuèiv interes uzete debele pare od bh poreznih obveznika. Tako raniji US ambasador u BiH gospodin Bond, prilikom promocije bh investicionih moguènosti u amabasadi BiH u Washingtonu, pèetkom ljeta 2002. godine je rekao: " BiH je zemlja zadivljujuæe ljepote". Ovakve izjave na najbolji i najefikasniji naèin promiæu vrijednosti BiH na Zapadu.
Suprotno tome bivši amabasador BiH u Kanadi Dr. Vjekoslav Domljan ne nalazi nikakve vrijednosti u BiH, zemlji koja ga je debelo plaèala za predstavljanje BiH u Kanadi. U jednoj analizi, objavljenoj u kanadskim sredstvima informisanja Domljan širi pesimizam, govori o stalnom etnièkom sukobu u BiH, vladanju kranje desnice, egzistenciji paralelnih sukobljenih nacionalnih sistema.
Za buduènost BiH i predstojeèim unutrasnjim i vanjskim integracijama od znaèaja je strateška promjena bh diplomacije. Cilj te promjene treba biti produkcija nove generacije diplomata, sposobnih da odgovore novim izazovima, sposobnih da državu BiH predstave i promaknu svijetu kao relevantnog ekonomskog, a time i politièkog faktora, kao zemlju šanse i zemlju od èijih tekovina i vrijednosti se ima šta nauèiti i na Zapadu. Diplomati se ne trebaju baviti razjašnjavanjem o bh tragiènoj prošlosti, veæ kako doæi do dobra za BiH. Diplomatama je potrebna nova vizija, ideje, inicijative, entuzijazam. Oni trebaju da prodaju

Zapadu snagu i vrijednost BiH. Diplomati moraju prepoznati BiH kao državu u kojoj su njene razlièitosti priznate i posve otvoreno razvijane do granica do kojih ne ugrozavaju druge.
Bosansko pitanje iz unutarnje perspektive treba izvoditi na meðunarodnu razinu, jer je to pitanje odnosa meðunarodnih subjekata. Sada je vrijeme da promjenjena i efikasna bh diplomacija zahtijeva od najvažnijih meðunarodnih subjekata u svim oblicima promjenu odnosa prema BiH.Za tu vrstu promjene, BiH mora imati sposobne diplomate.. Pored jake diplomacije BiH treba poèeti proces finansiranja lobistièkih timova koji æe lobirati za bh interes u svijetu.U protivnom BiH æe i dalje biti muèenik, bez odgovornosti svijetske zajednice koja prema ljudskoj patnji ima odgovornost, koja se samo treba naæi.

Opæi pravci i prioriteti za provoðenje vanjske politike Bosne i Hercegovine


Polazeæi od èinjenice da je svijet zahvaæen procesom globalizacije, koja strukturalno mijenja meðunarodne odnose i poziva na rješavanje goruæih pitanja na globalnom i regionalnim nivoima u cilju sveobuhvatne zaštite ljudskih prava, eliminiranja siromaštva, razvijanja globalnog partnerstva za razvoj, èvrstog opredjeljenja za procese integracije i tranzicije u regionu Jugoistoène Evrope u politièkom, ekonomskom i sigurnosnom smislu, svjesni potrebe za ubrzavanjem procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ovim dokumentom definira naèela, pravce i prioritete vanjske politike Bosne i Hercegovine u predstojeæem periodu
I- Naèela vanjske politike Bosne i Hercegovine
U skladu sa odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nadležno je za voðenje vanjske politike Bosne i Hercegovine.
Promocija, odbrana interesa i nastupanje u ime Bosne i Hercegovine u meðunarodnim odnosima zasnivaju se na odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, zakonima, odlukama i stavovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamenta Bosne i Hercegovine, Vijeæa ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.
Bosna i Hercegovina, suverena i meðunarodno priznata država, saraðivaæe u meðunarodnim, odnosno bilateralnim, regionalnim i globalnim okvirima, a ureðivat æe ugovorene i odnose druge prirode sa svim državama i meðunarodnim organizacijama na naèelima koja su sadržana u Povelji UN-a, Završnom aktu iz Helsinkija i ostalim dokumentima Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi, te opæeprihvaæenim principima meðunarodnog prava.
Vanjska politika Bosne i Hercegovine prema meðunarodnim partnerima zasniva se na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive saradnje, uz uvažavanje obostranih interesa. U isto vrijeme, tokom obavljanja vanjskopolitièkih aktivnosti, Bosna i Hercegovina æe djelovati u skladu sa obavezama koje proistièu iz zakljuèenih i prihvaæenih sporazuma i drugih meðunarodnih instrumenata te èlanstva u meðunarodnim organizacijama i asocijacijama.
Bosna i Hercegovina naglašava svoju opredijeljenost za prevazilaženje meðudržavnih nesuglasica mirnim putem, uz poštovanje naèela koja su sastavni dio meðunarodnog prava. Uz to, Bosna i Hercegovina se zalaže za konstruktivan dijalog pri traženju rješenja za sva otvorena pitanja.
Bosna i Hercegovina je opredijeljena za nastavljanje borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, u skladu sa rezolucijama Ujedinjenih naroda, u okviru Komiteta za borbu protiv terorizma Vijeæa sigurnosti UN-a, i uz jaèanje globalne saradnje na ovom polju.
Bosna i Hercegovina, jedna od pet ravnopravnih država nasljednica, aktivno æe
uèestvovati u sukcesiji bivše SFRJ i poštovati prava i obaveze koje proistièu iz tog statusa.

II– Prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine

Vanjska politika Bosne i Hercegovine usmjerena je ka unapreðenju i oèuvanju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja, odnosno ukljuèivanju u savremene evropske, politièke, ekonomske i sigurnosne integracione tokove. U cilju promoviranja svojih strateških interesa, Bosna i Hercegovina æe voditi transparentnu vanjsku politiku, u saglasnosti sa slijedeæim prioritetima:
- Oèuvanje i zaštita nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine u meðunarodno priznatim granicama;

- Potpuna i dosljedna implementacija Opæeg mirovnog sporazuma (OMS);

- Pristupanje Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracionim procesima;

- Uèešæe Bosne i Hercegovine u multilateralnim aktivnostima, posebno u sklopu sistema Ujedinjenih naroda (UN), Vijeæa Evrope, Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), Organizacije islamske konferencije (OIC), i dr.;

- Promocija Bosne i Hercegovine kao partnera u meðunarodnim ekonomskim odnosima i aktivnosti koje æe omoguæiti prijem Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) i druge meðunarodne organizacije i asocijacije.

III - Osnovni pravci i aktivnosti vanjske politike BiH

(a) Bilateralne prirode
- Unapreðenje saradnje sa susjednim državama – Republikom Hrvatskom (RH) i Srbijom i Crnom Gorom, na osnovama zajednièkog interesa i naèelima ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, trajni je prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine;
- Bosna i Hercegovina æe razvijati bilateralne odnose, posebno sa državama èlanicama Upravnog odbora Vijeæa za provoðenje mirovnog sporazuma, Sjedinjenim Amerièkim Državama, Ruskom Federacijom, Velikom Britanijom, Francuskom, Kinom i ostalim èlanicama Vijeæa sigurnosti UN, državama èlanicama Evropske unije, državama u Regionu, državama èlanicama Organizacije islamske konferencije i ostalim državama koje doprinose obnavljanju i razvijanju Bosne i Hercegovine.
- U skladu sa interesima i realnim moguænostima, Bosna i Hercegovina æe se zauzeti za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa državama sa kojima to nije postignuto, a unapreðivaæe bilateralne aktivnosti prema državama u regionima, gdje to dosad nije
ostvareno;
- Neophodno je dalje unapreðivanje reguliranja bilateralnih odnosa meðudržavnim sporazumima od obostranog interesa, naroèito u oblasti privrede i inozemnih ulaganja;
- Jedan od bitnih zadataka diplomacije Bosne i Hercegovine je promoviranje interesa i razvojnih moguænosti bh. privrede na osnovama utvrðene strategije razvoja zemlje;
- Bosna i Hercegovina æe na bilateralnom planu razvijati saradnju u oblasti nauke i tehnologije, kulture, obrazovanja i sporta, kao važnim pretpostavkama za ukljuèivanje Bosne i Hercegovine u savremene svjetske tokove.
(b) Multilateralne prirode
- Položaj Bosne i Hercegovine u geostrateškom smislu uslovljava i prioritete njenog vanjskopolitièkog nastupanja, posebno multilateralne prirode. Strateški prioritet Bosne i Hercegovine je pojaèani i sistemski iskorak u smjeru evropskih i transatlantskih integracija, s ciljem poboljšanja i institucionaliziranja meðusobne saradnje;
- Dalje približavanje i institucionalizacija odnosa sa Evropskom unijom u skladu sa Procesom za stabilizaciju i pridruživanje od bitnog su znaèaja za Bosnu i Hercegovinu. Postizanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, a potom i njegova potpuna primjena, treba da znaèajno doprinesu ukljuèivanju BiH u evropske integracione tokove;
- Aktivnostima BiH u sistemu Ujedinjenih nacija i njenim specijaliziranim agencijama podsticaæe se programi UN namijenjeni Bosni i Hercegovini;
- Neophodno je intenzivirati aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), što æe otvoriti vrata za ukljuèivanje u globalne trgovinske tokove;
- Sa Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i ubuduæe æe se aktivno raditi u ostvarivanju njenih osnovnih programskih naèela. Posebno æe biti naglašena neophodnost realizacije obaveza iz Sporazuma o regionalnoj saradnji (èl. II i V Aneksa 1-B Okvirnog mirovnog sporazuma – OMS) te kontinuirano aktivno uèešæe predstavnika Bosne i Hercegovine u pregovorima o regionalnom kontroliranju naoružanja (èl. V Aneksa 1-B OMS);
- Aktivnosti u odnosu na evroatlantske sigurnosne strukture, s krajnjim ciljem institucionaliziranja odnosa sa Sjevernoatlantskim vojnim savezom – NATO-om, biæe prvenstveno usmjerene ka ukljuèivanju Bosne i Hercegovine u program Partnerstvo za mir;
- S ciljem daljeg razvijanja dobrih odnosa, postizanja trajne stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog prosperiteta, posebna æe pažnja biti usmjerena na aktivnosti u okviru regionalne i subregionalne saradnje. Imajuæi u vidu vitalne interese Bosne i Hercegovine
prvenstveno æe se insistirati na konkretizaciji saradnje unutar Centralno-evropske inicijative (CEI), Procesa saradnje u Jugoistoènoj Evropi (SEECP) – posebno tokom perioda (2003/2004.g.) kada BiH predsjedava u okviru inicijative i organizacije Pakta za stabilnost u Jugoistoènoj Evropi, Inicijative za saradnju država Jugoistoène Evrope (SECI), Jadransko-jonskoj inicijativi, Dunavskom procesu saradnje (DCP), te drugim regionalnim i subregionalnim grupacijama;
- Biæe nastavljena saradnja sa državama èlanicama Organizacije islamske konferencije (OIC), posebno u okviru unapreðenja privrednih odnosa;
- Biæe nastavljena saradnja sa Pokretom nesvrstanih država, sa težnjom da Bosna i Hercegovina dobije status posmatraèa;
- U skladu sa interesima i potrebama Bosne i Hercegovine saraðivaæe se sa Organizacijom amerièkih država (OAS), Organizacijom afrièkog jedinstva (OAU), Asocijacijom država Latinske Amerike (ALADI), Asocijacijom država Jugoistoène Azije (ASEAN) i drugima;
- Na osnovu ispoljenih interesa, Bosna i Hercegovina æe uèestvovati u realiziranju postojeæih i postizanju novih meðudržavnih sporazuma, s namjerom stvaranja povoljnije atmosfere za privrednu saradnju. Bit æe osigurano i uèešæe u radu multinacionalnih foruma koji se bave ekonomskim razvojem i poboljšanjem privredne razmjene sa inozemstvom;
(c) Zaštita interesa državljana Bosne i Hercegovine u inozemstvu
- Poseban cilj vanjskopolitièkih aktivnosti Bosne i Hercegovine, prvensteveno bilateralnih, bit æe zaštita interesa i pomoæ bosanskohercegovaèkim graðanima koji borave u inozemstvu u ostvarivanja njihovih prava, te pomoæ privrednim subjektima koji posluju na tržištima drugih država. S tim ciljem æe se i ubuduæe inicirati postizanje bilateralnih sporazuma u oblasti konzularne, radno-pravne i imovinske zaštite graðana Bosne i Hercegovine u inozemstvu. Takoðer æe se uèestvovati u pripremanju i prihvatanju konvencija i ostalih meðunarodnih dokumenata;
- Pokrenuæe se sve potrebne aktivnosti za liberalizaciju viznog režima za graðane Bosne i Hercegovine...

 

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: