Vijesti

BOÅ NJACI SU ÄŒUVARI BOSASNKOHERCEGOVAÄŒKOG POSLANJA, A BIH JE NEDJELJIVA POVIJESNA CJELINA - OSNOVNE ODREDNICE NACIONALNOG PROGRAMA BOÅ NJAKA

BOŠNJACI SU ÄŒUVARI BOSASNKOHERCEGOVAÄŒKOG POSLANJA, A BIH JE NEDJELJIVA POVIJESNA CJELINA - OSNOVNE ODREDNICE NACIONALNOG PROGRAMA BOŠNJAKA

smrtovnice osmrtnicama ba Do zbijanja Bošnjaka i njihovog poèetnog ukrupnjavanja, posebno do iskazivanja njihovog politièkog i jasnijeg nacionalnog gledišta u Sjevernoj Americi dolazi sa formiranjem Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}. KBSA nije govorio u ime svih amerièkih i kanadskih Bošnjaka, ali se trudio da sve što piše i radi odgovara interesima Bošnjaka u SAD i Kanadi i interesima države BiH. Dokazjuæi da islam nije uzrok kulturne i ekonomske stagnacije Bošnjaka, veæ diskriminatorska politika prema Bošnjacima u BiH, KBSA zapoèinje proces nacionalnog i državotvonog oslobaðanja Bošnjaka. U tom procesu posebna pažnja se poklanja cjelovitoj, samostalnoj, demokratskoj, neovisnoj BiH, koju èuvaju i svijedoèe Bošnjaci. Bošnjaci su èuvari bosanskog poslanja. Za KBSA Bošnjaštvo je više od regionalnog osjeèaja, više od geografskog pojma, više od kulturno-historijske posebnosti, mada u sebi ovo sve obuhvata. Bošnjaštvo je stvarna i jedina nacionalna identifikacija. KBSA se zalaže za samostalnu BiH, te za ravnopravnost, toleranciju i demokraciju svih bosanskih faktora. Iz toga proizilazi Bošnjaštvo kao temeljna i najvrijednija karakteristika Bosne. U svojim dokumentima KBSA jasno kaže: "BiH je nedjeljiva povijesna i politièka cjelina, a bošnjaštvo je naše jedino nacionalno obilježje".

KBSA je pokušao artikulirati proces razumjevanja bošnjaèke vlastitosti i posebnosti. Pri tome posebno se istièe nedostatak unutar bošnjaèkih intelektualnih snaga koje bi u jednom nacrtu odredile naèela bošnjaèke opstojnosti - nacionalni program. U tom programu KBSA smatra važnim tri stvari:

Prvo, Bošnjaci su svoj nacionalni položaj uvijek razumjevali u dijalektièkom odnosu s bosanskom posredovanošèu.
Drugo, i u najtežim momentima za vlastitu opstojnost, Bošnjaci ne napuštaju ideju Bosne, kao multidimenzionalne višesložne vjerske, kulturne, nacionalne, i civilizacijske zajednice.
Treèe, Bošnjaci nikada nisu, s obzirom na narav njihove bosanske ukorijenjenosti pristajali uz ideju nacionalnog ekskluzivizma i produkciji Bosne kao jednonacionalne države. Bošnjaèke vrijednosti su vjera, nacija, država.

Poslije agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima nema još jedinstvene nacionalne organizacije. Bošnjaci još nisu unutar sebe demokratizovani prema zapadnim naèelima, niti moralno ustrojeni prema islamskim naèelima. Danas bošnjaèko bièe opstoji na naèelu odanosti pojedincima, a pojedinci ili uske interesne grupe nisu, niti mogu biti osnov jednog društva, jednog naroda, jedne države.

Preduvjet za biološki, ekonomski i teritorijalni oporavak Bošnjaka, KBSA vidi u jaèanju bošnjaèke svijesti i duha. Agresija i genocid nisu uništili duh Bošnjacima, ali taj duh još nije postao bošnjaèki duh. Nizak nivo nacionalne i državotvorne svijesti ni danas se nije znaèajno popravio KBSA æe istrajati na planu bošnjaèke samospoznaje putem fprmiranja svijetskog kongresa Bošnjaka, jer znanje sebe znaèi i znanje drugog, razluèivanje prijatelja od neprijatelja, svoga dobra od tuðeg zla.

Polazeæi od konstatacije o nedostatku intelektualnog ustroja bošnjaèke politike, što se ogleda u politièkoj nedjelotvornosti, izostanku predviðanja buduèih zbivanja i poduzimanju vlastitih koraka, što direktno utiæe na nedovoljnost razvijenosti bošnjaèke nacionalno politièke samosvijeti i samouvjerenosti, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, u cilju potrebitosti demokratizacije bošnjaèke nacije, predlaže produkciju svijetskog kongresa Bošnjaka.



Vijesti: