Vijesti

Svijet je izgubio vizionara, kreativnog genijalca i nevjerojatno ljudsko biće

"Kada pomislim da ću uskoro biti mrtav, shvatim šta je najvažniji alat. To mi je pomoglo da napravim neke bitne izbore u životu, jer sve što sam otkrio, sva očekivanja, svi strahovi, stid ili neuspjeh, sve se ove stvari gube u licu smrti". Stiv

 

Osnivač i bivši direktor kompanije „Epl“ Stiv Džobs, tvorac prvog personalnog računara i mnogih drugih tehnoloških inovacija umro je u 56. godini, samo dva dana posle predstavljanja novog modela ajfona.

 

U javnom životu Stiv je bio poznat kao veliki vizionar, a privatno je najviše cjenio porodicu. Džobs je kompaniju „Epl osnovao sa dugogodišnjim prijateljem Stivom Voznjakom 1976. godine u svojoj garaži. Zajedno su na tržište pustili epl 2, prvi računar za ličnu upotrebu. Njegov računar mekintoš takoÄ‘e je napravio pravu revoluciju u svijetu kompjutera.

 

Zahvaljujući njemu personalni računari imaju svoj današnji izgled i funkcionalnost. On je otišao korak dalje, pa je svojim inovacijama potpuno promjenio i novo tehnološko doba. Bio je mozak za stvaranje ajpoda, ajfona i ajpeda, koji su postali nezamjenljivi u današnjem sistemu brzih komunikacija. Osnovao je i Piksar, vodeću svijetsku kompaniju na polju kompjuterske animacije. Bio je jedan od većih dioničara kompanije Dizni.

 

Za manje od jedne decenije predstavio je nekoliko revolucionarnih proizvoda i koncepata koji su preporodili tržište potrošačke elektronike: iPod (2001),  iTunes (2003), iPhone (2007), App Store (2008) i, konačno, iPad (2010).

 

Stiv, Hvala što si dokazao da je moguće stvoriti nešto što će promijeniti svijet.

 

Mnogi muslimani danas čitaju Kur’an na ajpodu, ajfonu i ajpedu  zatim “hadis za svaki dan”, ili “islamski citati dana” preko inovacija koje je čovječanstvu podario ovaj čovjek – vizionar.

 

Stiv je umro kao budist, mada mu je otac bio musliman. Neka mu Bog oprosti grijehe i nagradi prema njegovom nijjetu.

Njegova briljantnost, strast i energija bili su izvor nebrojenih inovacija koje su obogatile i poboljšale naše živote. Svijet je zbog Stiva bio nemerljivo bolji.

 

Emir

Vijesti: