Vijesti

Pismo KBSA i IRGC za stvaranje koalicije za obnovu tužbe protiv Srbije i Crne Gore

6. oktobar. 2011
 
Prof. dr. Sulejman Redžić, Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99
Prof.dr. Nedžad Mulabegović, Predsjednik Vijeća Kongresa Bošnjačkih Intelektualaca (VKBI)
Prof. dr. Senadin Lavić, Predsjednik BZK “Preporod”
Nj.E. Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovinie
 
Pismo KBSA i IRGC za stvaranje koalicije za obnovu tužbe protiv Srbije i Crne Gore
 
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za Istrazivanje Genocida Kanada (IRGC) pozdravljaju nedavnu izjavu predsjednika Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 prof. dr. Sulejmana Redžića kojom se podstiče na moralnu obavezu ponovne tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju od 1992 – 1995 godine. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je u više navrata pozivao na obnovu tužbe jer su u posljednjih nekoliko godina ključnim presudama objavljeni novi dokazi o direktnom učešÄ‡u Srbije i Crne Gore u agresiji na BiH i genocid nad Bošnjacima.
 
Na prvom mjestu stoji javna objava dokaznog materijala koji je zapečaćen u ilegalnom dogovoru sa Srbijom i Crnom Gorom, a koji pokazuje direktnu ulogu ovih zemalja u planiranju rata, agresije, i genocida u neovisnoj državi Republici BiH. Ovo je imalo direktan uticaj na presudu u slučaju BiH protiv Srbije pred MeÄ‘unarodnim Sudom Pravde (MSP). U Junu 2009e na hiljadu email adresa je poslat dokument potpisan od strane sudija Teodora Merona i Fausta Pokara iz Haškog Tribunala sa datumima od septembra 2005e i aprila 2006e. Dokumenti govore o odluci MeÄ‘unarodnog Krivičnog Suda za Bivšu Jugoslaviju (MKSJ) po kojoj se, ako su dokumenti autentični, potvrÄ‘uje postojanje dogovora izmeÄ‘u MeÄ‘unarodnog Krivičnog Suda za Bivšu Jugoslaviju (MSP) i Srbije i Crne Gore (SCG) da se zapečate ključni dokazi o odgovornosti Srbije i Crne Gore za agresiju na Bosnu i Hercegovinu (BiH) i genocid u BiH. MKSJ mora odgovoriti na pitanja o svojoj nemoralnoj odluci i na upite da se ovi dokumenti objelodane.
 
KBSA je zahtijevao od MKSJ da se izjasni po pitanju vjerodostojnosti ovih dokumenata, meÄ‘utim nikad nismo dobili odgovor. Važno je naglasiti da je ključno da se na prvom mjestu riješi legalno pitanje nedostupnosti navedenom dokaznom materijalu koji najbolje dokazuju diretno učešÄ‡e Srbije i Crne Gore na agresiju i genocid u BiH kako je to i Congress of North American Bosniaks www.bosniak.org Canadian Division P.O. Box 651 cnab@bosniak.org P.O. BOX 56073 Skokie, IL 60076 Stoney Creek, ON, L8G 5C9

objavljeno u knjizi “Mir i Kazna” od Florence Hartmann, novinarke i bivše glasnogovornice MKSJ koja je nepravedno osuÄ‘ena za javno pisanje vezano za ilegalni dogovor MSP sa Srbijom i Crnom Gorom.
 
MeÄ‘u ostalim dokazima su i sama presuda MKSJ ratnom zločincu Momčilu Perišiću, bivšem generalu Jugoslovenske Narodne Armije (JNA) tad već pod apsolutnom kontrolom režima Slobodana Miloševića u Beogradu. Perišić je prošlog mjeseca osuÄ‘en na 27 godina zatvora za zločine protiv covječnosti i ratne zločine za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. On je direktno pružao logističku i kadrovsku podršku Vojsci Republike Srpske (VRS) posebno u njihovim napadima na Sarajevo i genocid u Srebrenici.
Nadalje, dokazi direktne uloge Republike Srbije kao nasljednika bivše Jugoslavije su i sami uzaludni pokušaji zahtjevima za esktradiciju bivšeg predsjednika Ejupa Ganića i generala Armije RBiH Jovana Divjaka u slučaju Dobrovoljačka. U sklopu procedure za ekstradiciju i želeći po svaku cijenu dokazati Ganićevu i Divjakovu krivicu, Srbija je de facto priznala vlastitu krivicu za agresiju na BiH obznanjujući svoju umješanost u meÄ‘udržavnom sukobu na teritoriji BiH.
 
KBSA i IRGC se takoÄ‘er slažu s izjavama Dr. Senadina Lavića da je puno novih dokaza i presedena koji su dostupni državi BiH kao novi dokazi, kao i svakodnevne nove činjenice koje iskršavaju u procesu protiv Karadžića i Mladića koji su uhapšeni u proteklom periodu.
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je bio ključni partner u inicijativi tužbe protiv Srbije i Crne Gore. Smatramo da je došlo vrijeme da opet stanemo na raspolaganje u suraÄ‘ivanju sa svim relevantnim državnim i akademskim institucijama u pružanju podrške za novu tužbu protiv Srbije i Crne Gore. Ovom prilikom, želimo da pokrenemo inicijativu da se formira Koalicija za obnovu tužbe protiv država Srbije i Crne Gore za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.
 
S poštovanjem,
Mr. Haris Alibašić, Predsjednik Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) www.bosniak.org
Prof. Emir Ramic, Predsjednik Instituta za istrazivanje genocida Kanada{ IRGC} www.instituteforgenocide.ca

 

 

 

Vijesti: