Vijesti

OSNOVNE ODREDNICE SVIJETSKOG KONGRESA BOÅ NJAKA

 

OSNOVNE ODREDNICE SVIJETSKOG KONGRESA BOŠNJAKA

 

1. Evropa se nije ujedinila na kršæanstvu kao svjetonazoru i ideologiji, veæ kao zajednica slobodnih naroda, kultura i pojedinaca, bez granica, mitova i predrasuda prema razlièitostima.

2. Bosansko okruženje je i dalje ostalo protubosanski, protubošnjaèki i protuislamski. To okruženje èine Srbi i Hrvati sa svojim velikonacionalnim i velikodržavnim nacrtima.

3.Svijest o okrenutosti sebi, svojoj jezgri, Bošnjaci ni nakon agredsije i genocida nisu na skupnoj razini dosegli. Okrenutost izvanjskom još je preovlaðujuæa.

4. Nakon agresije i genocida, Bošnjaci su se našli u situaciji da mogu sami bez pritiska velikih sila i svijeta donijeti sudbonosne odluke o svojoj buduènosti. To za nas prestavlja problem, jer u dugom vremenu neko drugi je odluèivao o državi Bošnjaka.
Svijet je veæ rekao svoje: Postojeæe stanje u Bosni i Hercegovini je neodrživo jer je država nefunkcionalna. Osnova za postojeæi nefunkcionalni ustav (Dayton-ski ustav) je internacionalni ugovor (Pariški sporazum) koji je rezultat agresije i genocida, koji nikada nije ratifikovan od strane žrtve (Republike BiH), tako da je Ustav Republike BiH još uvijek zakonit (legalan) i samo suspendovan.

Svijet je jasno definisano koja je strana žrtva agresije i genocida i koja je strana agresor i poèinilac genocida. Daytonski ustav proglašen od “svijeta” nefunkcionalnim, a Ustav Republike BiH je samo suspendovan. Bez Daytonskog ustava nema “Republike Srpske”. U Republici Bosni i Hercegovini nema “Republike Srpske”. Venecijska komisija proglasava nefunkcionalnim Daytonski ustav a time i “Republiku Srpsku”. Venecijska komisija, Evropa, Amerika i svijet, ne mogu ukinuti “Republiku Srpsku” jer na to nemaju pravo bez zhtjeva Bošnjaka kao žrtve agresije i genocida.

Amerièki kongres je usvojio rezolucije o genocidu povodom desetogodišnjice zloèina u Srebrenici i još jednom potvrdio ko je žrtva, a ko agresor i poèinilac zloèina genocida u Bosni i Hercegovini. Evropa i Amerika donose preporuke da se promjene Daytonskog ustava vode u pravcu da Bosna i Hercegovina bude jedinstvena država bez etnièke ili bilo koje druge podjele, da se ukine “Republika Srpska”.

Haški tribunal donosi oslobaðajuæu presudu za komandanta Armije Republike BiH i time svijet još jednom potvrðuje legalnost Republike BiH.
Nema više vojne prijetnje iz Srbije, u uslovima gdje je Srbija vojno poražena. Srbija je suoèena i sa tužbom na Internacionalnom sudu pravde za agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Genocid je veæ dokumetovan punovažnim presudama pojedincima na Haškom tribunalu. Srbija je prisiljena da sama sudi nekim od zloèinaca Srebrenièkog genocida.

Nema niti vojne prijetnje iz Hrvatske. Danas, na èelu Hrvatske je vlada koja podržava jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.
Bošnjaci imaju punu slobodu da diktiraju uslove svoje buduènosti.

Bošnjaci æe dobiti maksimum od svojih zahtjeva, tako da nikada više ne mogu reæi kako je ono u èemu æe se naæi u buduènosti bilo rezultat agresije i genocida ili volja svijeta. Bošnjaci su šrtve genocida i njihova prava æe se ostvariti putem mehanizma potpune slobode u pregovorima. To je jedini naèin da Amerika i Evropa i svijet saperu svoju odgovornost za genocid u Bosni i Hercegovini.

U dugoj istoriji jedan narod nije imao tako povoljne uslove kao što sada imaju Bošnjaci. Sliènu podršku od Amerike su imali i imaju samo još Jevreji zbog genocida u Drugom Svjetskom ratu. Ako je zahtjev Republika Bosna i Hercegovina, Bošnjaci æe je dobiti, kao što su Jevreji dobili Izrael. A Bošnajci i tu imaju prednost jer bi tražili državu koja im je oteta kao rezultat genocida i agresije, a ne na raèun nekog drugog naroda i tuðe teritorije.
Zato nam je potreban svijetski kongres Bošnjaka. Mi znamo šta je to što hoæe oni koji poèiniæe agresiju i genocid. Oni hoæe etnièku državu u podjeljenoj Bosni i Hercegovini sa pravom na otcjepljenje, što nikada neæe ostvariti. Hrvati hoæe jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu, jer samo tako mogu obezbjediti povratak suvereniteta kojeg su imali u Republici BiH.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: