Vijesti

Dodik uznemirio bh. dijasporu: Ko je dopustio negatoru genocida da stupi na američko tlo?

Dodik uznemirio bh. dijasporu: Ko je dopustio negatoru genocida da stupi na američko tlo?

 

Bošnjačka dijaspora uputila je protestno pismo Hillary Clinton

Autor Erol Avdović

 

(Od stalnog dopisnika "Dnevnog avaza" iz New Yorka)

 

Milorad Dodik ponovo je uspio zapaliti političke duhove u Bosni i Hercegovini, te dodati novu kap benzina na tinjavu bosansku postdejtonsku "vatricu" i sa ove, američke strane Atlantika.

 

Prije polaska u Ameriku, gdje je izgleda više onih koji su žalosni zbog njegovog dolaska nego obrnuto - Dodik se ponovo kabadahijski isprsio prema Sarajevu. Primitivno je uskliknuo kako su Bošnjaci “sami sebe izmislili” ponavljajući po ko zna koji put da njihove Bosne nema.

 

Bošnjaci ogorčeni

 

Dodikovu bahatost, koja je ovaj put otišla dalje od državnih institucija – vrlo primitivno omalovažavajući i dovodeći u pitanje nacionalni habitus Bošnjaka, naravno nije ostala ne primjećena od strane brojne bošnjačke dijaspore uy Americi. Bočnjaci u Americi naprosto su ogorčeni ovim njegovim izjavama, pa otvoreno postavljaju pitanje – šta će ovakav Dodik u Americi u kojoj važe stroga pravila meÄ‘usobnog uvažavanja.

 

Predsjednik manjeg bh. entiteta ne dobija "po prstima" od meÄ‘unarodne zajednice za svoje zapaljive retoričke istupe, a centri svjetske moći, kako to za Webpublicapress kaže jedan analitičar - na ovakvog Dodika, koji cjepa gdje god može tkivo zajedničke države BiH - još uvjek gledaju kao na "deal-makera" (nekoga s kim se može postići politički dogovor), a ne razbijača, što on u stvari i jeste.

 

Kao i sa ostalim nacionalistima, agonija postdejtonske BiH - s Dodikom se samo produžava i produbljuje. Narodima BiH, uključujući i srpski narod kradu se godine i dani s ovakvim liderom, koji postaje dodatni "alibi" za opstojanje i svih drugih nacionalizama i etnokracija u BiH. A to naravno utječe i na produženo bitisanje nepotističkih etnonacionalnih struktura u vlasti, ekonomiji i obrazovanju, i nažalost - skoro svim drugim sferama društvenog života. Dodik je danas najveći dokaz da je Dayton potrošen.

 

To što meÄ‘unarodna zajednica nastavlja uopće računati na ovakvog Dodika - razlog je skoro za panični strah. Posebno za nas koji ponešto znamo o prezauzetost Washingtona i Bruxellesa tekućim evropskim i uvjek iznova - kriznim bliskoistočnim pitanjima, pri čemu je je zapadni Balkan odgurnut kao fusnota te "nove" globalne krize. I to, do mjere "pomirljivosti", kako, eto - Bosna i Kosovo, kao "zadnje dvije" crne tačke ne mogu još da se smire. U isto vrijeme Dodikovo "ultrasrpstvo" postaje još nemirnije i uvjek prvo u funkciji interesa istočnog susjeda – Srbije. A a za Bosnu šta ostane.

 

Zapravo, trebalo bi na velika zvona ponovo istaknuti da se i sa ovakvim Beogradom teško može oko Bosne izaći na kraj. Već 16 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma - Beograd nije našao za shodno da Srbima u BiH pošalje jasnu i neambivalentnu poruku, kako to već odavno čini Zagreb sa bh. Hrvatima - kako je Bosna i Hercegovina njihova domovina, a Sarajevo, a ne Banja Luka - njihov glavni grad.

 

Umjesto toga Beograd uvlači čak i Banja Luku u krizu na sjeveru Kosova. Uostalom Dodikov sve više alter-ego Emil Vlajki (koga profesor Ivo Banac opisuje kao svojevrsnog političkog kameleona) je već boravio u Kosovskoj Mitrovici s porukama koje nagovještavaju da je BiH i dalje moneta za potkusurivanje srbijanskih geostrateških interesa u tom djelu Balkana.

 

Nije zato čudo, da je vjerovatno najveći dio bh. dijaspore u Americi ogorčen Dodikovim dolaskom i faktom da ga je Obamina administracija uopće pustila da preÄ‘e američke granice. Jer, neki Dodikovi stavovi se u najmanju ruku kose sa principijelnim i vrijednosnim pozicijama američke politike u svakom domenu. Taj najveći dio bh. dijaspore, meÄ‘u Bošnjacima, koji su na ovaj kontinet stigli kao rezultat etničkog čišÄ‡enja i genocida u BiH - smatra da je dolazak Milorada Dodika u SAD - uvreda, poniženje i dokaz da se ne prepoznaje njihova produžena patnja, pretrpljena šteta i razni gubitci, uključujući i pretrpljeni strah. Jednostavno Dodikov boravak u njihovoj novoj domovini (SAD) drže neprihvatljivim, jer ovaj entiteski predsjednik na sva usta, kad god mu se za to ukaže prilika - opovrgava, ironizira i omalovažava njihovu žrtvu.

 

Djaspora negoduje

 

Tako je skupina bh. organizacija iz ÄŒikaga (Alijansa "Svi za Sve") uputila čak i pismo državnoj tajnici SAD Hillary Clinton u kome traži da se Dodiku ne dozvoli ulazak u Ameriku zbog njegovog konstatnog negiranja genocida u BiH, te činjenici da je on predsjednik partije (SNSD), koja u parlamentu BiH blokira usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida i holokausta. Iz Ministarstva Vanjskih poslova SAD - za sad nema reakcija na to pismo niti potvrde da je ono primljeno. No, novinari su zahvaljujući voditelju bh. radija "Naša Riječ" (Our Word - Chicago) Nihadu Krndžiji upoznati s sadržajem tog pisma.

 

U isto vrijeme, ispred Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), predsjednik ovog ogranka KBSA - Haris Alibašić je uz Emira Ramića i Sanju Drnovšek, direktore instituta za istraživanje genocida u Torontu i ÄŒikagu – potpisali su pismo koje je upućeno šefu (CEO) marketing agencije SNR DENTON (Elliot I. Portnoy) u Washingtonu - zbog toga što ova poznata američka kompanija ugošÄ‡uje Milorada Dodika u svojoj podružnici u ÄŒikagu:

 

"Pišemo Vam u ime 300,000 bosanskih Amerikanaca (državljana SAD porijeklom iz BiH – op.a.) i 50,000 bosanskih KanaÄ‘ana koje mi predstavljamo - da bi smo protestvovali zbog planiranog dogadjaja  21. oktobra na kome će biti predstavljen g.Milorad Dodik, aktualni predsjednik manjeg bh.entitta u BiH. On je poznat po stvaranju negativnog publiciteta u - i oko Bosne i Hercegovine, i što je najprimjetnije, kao otvoreni negator genocida počinjenog od strane srbijanskih i bosanskih Srba protiv Bošnjaka tijekom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu", stoji izmeÄ‘u ostalog u žustrom pismu koga potpisuju, Alibašić, Drnovšek i Ramić.

 

U pismu se još navodi i sasvim jasno upozorenje: Milorad Dodik prijeti miru, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu cijelog Balkana.

 

No čini se da sve te riječi nisu dovoljne da se zaustavi Dodik, koji svaki put, prelazeći novi "Rubikon" u svom razvaljivanju Bosne i Hercegovine, sa ovakvih putovanja ili susreta sa medjunarodnim zvaničnicima izvlači politički kapital s kojim licitira kad god mu zatreba.

 

Prava je šteta što u to spadaju i susreti sa američkim dužnosnicima. Naime, nakon susreta sa meÄ‘unarodnim zvaničnicima, koje uz njemu sklone medije interpretira na svoj način, Dodik uvjek dolazi osokoljen za nove "pohode" protiv svoje zemlje, pa čak i naroda koji u njoj žive.

 

Podsjetimo, u intervjuu ruskom servisu Radio Slobodna Evropa predsjednik RS Milorad Dodik između ostalo je govorio o "nemogućnosti suživota", jer BiH je po njegovom tumačenju - samo "neuspjeli eksperiment međunarodne zajednice".

 

Tom prilikom Dodik je izgovorio nebuloze da su se "Bošnjaci  (sami) proglasili narodom 1993. godine" i da "ne mogu izgraditi vlastiti identitet ako ne unište identitet drugih konstitutivnih naroda.

 

Osim što su izazvale reakciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koji je Dodika upozorio da će snositi “historijske poslljedice dodje li do obnavljanja konflikta, koji se ovakvom retorikom provocira” uz dodatak da "nijedan narod u ovoj zemlji (BiH) nema pravo odlučivati o vlastitoj sudbini ignorišući prava drugih naroda", sve dobija neprimjeran politički eho koji dopier čak do Amerike.

 

U pravu je čini se Ibrahim Prohić, analitičar iz Sarajeva koji kaže da Izetbegovićevo pismo Dodik jeste “u ovom trenutku bilo nužno i, mada sadrži oštru intonaciju, korektno", ali ono je nedovoljno. Prohić s pravom dodatno upozorava: "No, forma apela je političko-romantičarska jer se Dodik ne može zaustaviti apelom. Radi se o čovjeku sa irealnom percepcijom sopstvene važnosti koji je već prešao prag preko kojeg nema povratka", kaže Prohić.

 

Naravno ne i ovaj analitičar ne propušta naglasiti kako Dodiku “zbog korupcije i ekonomske situacije u entitetu ništa drugo i ne preostaje osim da održava konflikt visokog intenziteta".

 

Jasan epilog

 

Uz sve navedeno - epilog je izgleda jasan: kriza se u Bosni nastavlja! Dodik je "nezaustaviv" bar sada za sada. Ali, neće biti onog časa kada u BiH proradi pravna država! Takva je država, nažalost u svojim ograničenim daytonskim etnonacionalnim okvirima - još uvjek na čekanju.

 

Treba zato sačekati i vidjeti što će Amerikanci o tome reći Dodiku u Washingtonu i koliko će to "glavni" mediji uopće uspjeti razaznati kroz šumu press-priopćenja i službenih objašnjenja o svrsi i potrebi Dodikove turneje po SAD. Jedno je medjutim sigurno: Ima onih koji od svog prava neće odustati, jer ako prava za sad u potpunosti nema u BiH - ima ga u Americi. Otuda i pitanje: Šta će upravo sada, ovakav Milorad Dodik s ove strane Atlantika?!

Sarajevo, 4. avgust 2011. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić zatražio je danas očitovanje državnih institucija Bosne i Hercegovine o uvredljivim izjavama o muslimanima i o tome upoznao meÄ‘unarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

U pismu upućenom članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću i Nebojši Radmanoviću, te glavnom tužiocu Jadranki Lokmić-Misirači, reisu-l-ulema je u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a po zahtjevu velikog broja muslimana Bošnjaka i shodno svojoj službenoj dužnosti reisu-l-uleme i vrhovnog muftije, državnim organima skrenuo pažnju na zabrinutost muslimana Bošnjaka zbog uznemirujućih izjava o muslimanima koje dolaze od nekih visokih predstavnika političke vlasti u Bosni i Hercegovini.

U pismu se podsjeća da je retorika koju koristi Milorad Dodik, izjave o sudijama muslimanima i posljednja kako ne vjeruje u dobre namjere muslimana, a kojom se šire predrasude prema muslimanima Bošnjacima na osnovu njihove vjere, slična retorici Biljane Plavšić iz predgenocidne faze koja je govorila da su muslimani genetski kvaran materijal, što je  imalo za posljedicu da su srpske vojne snage izvršile genocid nad nesrpskim stanovništvom. 

„Diskriminirajuće izjave Milorada Dodika o pripadnicima jedne vjerske zajednice, tj., o muslimanima kao takvim, su priprema i motivacija za nove ekstremiste za napade na muslimane Bošnjake. U vremenu globalizacije, širenje predrasuda i diskriminacije na osnovu vjere može regrutirati ekstremiste i teroriste u različitim dijelovima svijeta", ističe se u pismu reisu-l-uleme. Dalje se ukazuje na nedavni teroristički napad u Norveškoj i priznanje izvršioca Andersa Behringa Breivika o mržnji prema muslimanima i kako su mu bili uzori srpski političari i vojni komandanti, što dodatno ukazuje na mnogobrojne opasnosti koje Dodikove izjave mogu proizvesti ne samo u Bosni i Hercegovine, već i u Europi i svijetu.

U pismu se naglašava da ova retorika može proizvesti nove sukobe u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, te se podsjeća na mogućnost da ti stavovi postanu motivacija ekstremistima i teroristima za činjenje masovnih ubistava i napada na nevine ljude, te ističe da indiferentnost nadležnih državnih organa prema javno izrečenim predrasudama o muslimanima podstiče ekstremiste i teroriste i širi strah kod Bošnjaka, posebno kod povratnika. 

Nadalje, reisu-l-ulema je zatražio „da se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jasno i nedvosmisleno odrede i osude širenje predrasuda prema Bošnjacima na osnovu njihove vjere, prije nego što to postane nasilje sa nesagledivim posljedicama."

Isto tako reisu-l-ulema je zatražio od Predsjedništva Bosne i Hercegovine da pokrene inicijativu kako bi Parlament Bosne i Hercegovine, na temelju meÄ‘unarodno relevantnih presuda o genocidu, te rezolucije Evropskog parlamenta o proglašenju 11. jula evropskim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, donio zakon o sankcioniranju negiranja genocida i da država odmah poduzme konkretne mjere zaštite svih graÄ‘ana od diskriminacije na osnovu vjere.

Pismo reisu-l-uleme proslijeÄ‘eno je i Uredu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ambasadama zemalja Vijeća za provedbu mira (SAD, Turska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Francuska), misiji OSCE-a u BiH i Beču, Amnesty international-u i organizaciji Human Rights Watch, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošÄ‡u Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

Sarajevo, 5. August 2011. (MINA) - The grand Mufti of Bosnia and Herzegovina dr. Mustafa Cerić sent yesterday a letter in which He asks responses from state institutions of Bosnia and Herzegovina regarding offending and outrageous statements about Muslims by some of Bosnian politicians and warned international representatives and human rights organizations.

In His letter sent to members of the Presidency of Bosnia and Herzegovina Mr Bakir Izetbegović, Mr Željko Komšić and Mr Nebojša Radmanović, as well as to chief prosecutor Mrs Jadranka Lokmic-Misiraca, on behalf of Islamic Community in Bosnia and Herzegovina, and upon request of large number of Muslims Bosniaks, as well as according to His official duty of Reisu-l-Ulama or Chief Mufty of Bosnia and Herzegovina, Grand Mufti Cerić drew attention to anxiety among Muslims Bosniaks that is continiously spread by disturbing statements about Muslims from high ranking representatives of political power in Bosnia and Herzegovina.

In His letter Grand Mufti Cerić gave notice on rhetoric that Milorad Dodik, the President of Republika Srpska entity uses about Muslim judges as well as his most recent statements in which he stated that he "doesn't believe in good intentions of Muslims", stated in very racist and discriminatory tone, by which great prejudices against Bosniaks are spread on the basis of their religion. The same rhetoric was used by sentenced war criminal Biljana Plavšić during pre-genocide phase when she talked about Muslims as «genetically defective material», which resulted in genocide that was carried out by Serb forces against non-Serb peoples.

"Discriminatory statements of Milorad Dodik about members of one religious community, i.e., about Muslims as such, represent preparation and motivation for new extremists for attacking Muslims Bosniaks. In the time of globalization, the spread of prejudices and discrimination on the basis of faith can recruit extremists and terrorists in various parts of the world,» says the letter of Grand Mufti Cerić. Furthermore, the letter says that recent terrorist attack in Norway and confession of perpetrator Andres Behring Breivik about hatred against Muslims as well as the quotes from his "Manifesto" that his exemplars and role models were Serb politicians and military commanders additionally implies on numerous dangers which Milorad Dodik's inflammatory statements can cause not just in Bosnia and Herzegovina but in Europe and wider world.

The letter underlines that this kind of rhetoric can produce new conflicts in Bosnia and Herzegovina and in the region of Balkans, and it reminds that these statements and stances can become motivation to extremists and terrorists for committing mass- murders and attacking innocent people. The letter accentuate indifference of state institutions as well as international scene towards such a public promotion of prejudices and hatred against Muslims which motivates extremists and terrorists and spreads fear especially among returnees, mainly Bosniaks.

Apart from asking the Presidency to take a stand and unequivocally condemn the spread of prejudices against Bosniaks, the letter asks from the Presidency to initiate that Parliament of Bosnia and Herzegovina on the basis of internationally relevant verdicts on genocide, as well as the Resolution of European Parliament on proclaiming July 11th as European Day of commemoration of genocide in Srebrenica, pass the law on sanctioning any case of denying genocide and take all necessary measures which state must do to protect its citizens from discrimination on faith basis.

BAKIR IZETBEGOVIC UZVRAĆA MILORADU:

Nijedan narod, pa ni Srbi, nema pravo odlučivati o vlastitoj sudbini ignorišući prava drugih naroda. Nikada Srebrenica, Bratunac, Kozarac, Brčko, Višegrad, Foča, Trebinje i sva ostala mjesta stradanja Bošnjaka neće biti van teritorije Bosne i Hercegovine.

Vaši stavovi, na kojima uporno insistirate, bazirani su na neosnovanim i proizvoljnim tvrdnjama i ne doprinose atmosferi pomirenja, meÄ‘usobnog uvažavanja i razvoja demokratskih odnosa u Bosni i Hercegovini. Priče o referendumima, o neodrživosti BiH, nemogućnosti suživota, državi kao neuspjelom eksperimentu meÄ‘unarodne zajednice kontinuisano truju javni prostor i unose zebnju meÄ‘u ljude u cijeloj zemlji.

Posljednje uvredljive izjave, u kojima proizvoljno tvrdite da su se „Bošnjaci proglasili narodom 1993. godine“ i da „ne mogu izgraditi vlastiti identitet ako ne unište identitet drugih konstitutivnih naroda“, vrhunac su Vašeg neodgovornog javnog istupanja.

Bošnjaci imaju svoju višestoljetnu historiju, imaju svoj bosanski jezik i svoju državu Bosnu i Hercegovinu, koju baštine sa Srbima i Hrvatima, kao konstitutivnim i ravnopravnim narodima i graÄ‘anima.

Bošnjaci, kao i Srbi i Hrvati, imaju pravo na svaku stopu Bosne i Hercegovine, a naročito u onim mjestima i dijelovima gdje su bili žrtve progona, nasilja i genocida. To pravo daje im njihova historijska ukorijenjenost i garantuje Ustav BiH, a ne volja i hirovi prolaznih političkih lidera.

Vaša retorika nije štetna samo za Bošnjake.

Umjesto da pomognete proces povratka prognanih Hrvata u RS, Vi ih svojim dnevnopolitički motivisanim dvosmislenim paternalizmom gurate u nepotrebnu i neostvarivu avanturu stvaranja trećeg entiteta. Na koncu, pokušaj okretanja cijelog naroda protiv svojih sugraÄ‘ana i zemlje u kojoj su roÄ‘eni, nanijet će najviše štete upravo bosanskohercegovačkim Srbima, u čije ime istupate.

Rezultat istraživanja, na koje se pozivate, prema kojemu navodno 88 posto Srba ne želi da RS ostane u BiH na jednostran način može biti doveden i do 99 posto.

Ali, to svima mora biti jasno, bilo kakav pokušaj ugrožavanja cjelovitosti zemlje naići će na otpor sto posto patriota koji su u svakom trenutku spremni braniti Bosnu i Hercegovinu.

Ali, to svima mora biti jasno, bilo kakav pokušaj ugrožavanja cjelovitosti zemlje naići će na otpor sto posto patriota koji su u svakom trenutku spremni braniti Bosnu i Hercegovinu.

Nijedan narod, pa ni Srbi, nema pravo odlučivati o vlastitoj sudbini ignorišući prava drugih naroda. Nikada Srebrenica, Bratunac, Kozarac, Brčko, Višegrad, Foča, Trebinje i sva ostala mjesta stradanja Bošnjaka neće biti van teritorije Bosne i Hercegovine.

Vaša isključiva politika dovela je Bosnu i Hercegovinu u jednu od najdubljih kriza od Daytona do danas. Reformski procesi su blokirani, zemlja zaostaje na evropskom putu za cijelom regijom, dizanjem meÄ‘unacionalnih tenzija zaustavlja se proces pomirenja.

Ekonomsko-socijalne posljedice su takoÄ‘er vidljive: obeshrabruju se i odbijaju strani investitori, gube se poslovi, nema novih radnih mjesta, siromaštvo je sve veće. Rezultat je rastuća apatija i osjećaj besperspektivnosti.

Zbog svega navedenog, pozivam Vas da prestanete sa retorikom koja produžava agoniju cijele zemlje i koja može dovesti do novih sukoba sa nesagledivim posljedicama.

Upravo Vi, gospodine Dodik, snosit ćete historijsku i svaku drugu odgovornost ukoliko dođe do konflikata koje svojim javnim istupima provocirate.

Pozivam Vas da svoju energiju na vrijeme usmjerite u konstruktivnom pravcu.

Narodi koji stotinama godina žive zajedno u Bosni i Hercegovini sigurno mogu izgraditi uspješno društvo i državu. BiH je bogata zemlja, sa dovoljnim resursima za dostojanstven život i blagostanje četiri miliona njenih stanovnika.

U postdejtonskom vremenu napravljen je ogroman napredak u procesu pomirenja, obnove i izgradnje zemlje i institucija.

Uz mali napor političkih lidera Bosna i Hercegovina može ići naprijed, sustići susjede i uskoro postati ravnopravna, prosperitetna i kredibilna članica Evropske unije. Budite motor, a ne kočničar procesa koji nemaju alternativu.

 

Predsjedništvo SDP-a najoštrije osuÄ‘uje nacionalističke izjave Predsjednika RS-a I SNSD-a i vrijeÄ‘anje nacionalnih osjećanja dijela graÄ‘ana BiH, saopćeno je iz SDP-a

“Smatramo da ponovni pokušaj podizanja nacionalnih tenzija kroz afirmisanje politike secesije i negiranja naroda ne predstavlja ništa drugo do skretanje pažnje sa socio-ekonomske situacije u zemlji. Stav SDP-a je da, umjesto zapaljive retorike, SNSD treba usmjeriti svoju političku energiju na ekonomske reforme. Svim graÄ‘anima u BiH jasno je da će bilo koji pokušaj napada na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, kao i svi dosadašnji, završiti neuspjehom.

Kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata u Srednjobosanskom i Hercegovačkom kantonu, SDP insistira na što bržoj uspostavi vlasti te očekuje od dva HDZ-a da odustanu od maksimalističkih zahtjeva koji trenutno koče formiranje vlasti”, kaže se u saopćenju.

 

 

Vijesti: