Vijesti

Trazimo od Ustavnog suda BiH zastitu imovine gradjana u RS



Trazimo od Ustavnog suda BiH zastitut imovine gradjana u RS

 

Povodom usvajanja Zakona o premjeru i katastru, RS odustaje od Zakona o katastru, nakon što je njegova primjena zaustavljena odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon je prihvaćen po hitnom postupku u skupštini manjeg BiH entiteta.


Da li se time želi dobiti na vremenu i politički izmaneverisati u ostavarivanju istog cilja koji se htjeo postići Zakonom o katastru, a to je oduzimanje nadležnosti koji pripadaju državi Bosni i Hercegovini, a istovremeno se proširuje i ustanovljuje atribut državnosti  entiteta RS!


Istovremeno ovim Zakonom želi se usporiti ili umanjiti važnost ili primjena odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o statusu državne imovine koja se nalazi u RS i pod zabranom je raspolaganja.

Da bi novi zakon stupio na snagu potrebno je da se o njemu izjasne svi klubovi konstitutivnih i ostalih naroda u Vijeću naroda Republike Srpske, a u slučaju da niko ne stavi veto, prestaće da važi sporni Zakon o katastru.


Trazimo ponovnu reakciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovineu smislu zastitte  imovine svih graÄ‘ana Bosne i Hercegovine u RS.

Vijesti: