Vijesti

Bosnjaci su sada po prvi put u mogucnosti da odrede svoje nacionalne interese

Bosnjaci su sada po prvi put u mogucnosti da odrede svoje nacionalne interese

 

Do sada su o Bosnjacima pretezno drugi odlucivali. Cak su im davali nazive one koje su oni htjeli. Bili su muslimani, pa Srbi i Hrvati, pa neopredjeljeni pa Muslimani sa velikim "M"a opet nama spocitavali da ne znamo ko smo i sta smo. Sada kada konacno mozemo sami da biramo mi smo odabrali naziv Bosnjaci, logican naziv identifikacije sa Drzavom u kojoj zivimo i u kojoj smo vjekovima zivjeli. U svari veliki dio vremena i svi ostali narodi koji su zivjeli u Bosni i Hercegovini su se nazivali Bosnjacima, Bosancima Dobrim Bosnjanima, dok se nisu odlucili identifikovati sa gradjanima susjednih drzava "Hrvati i Srbi".

Bosnjacki nacionalni interes je prije svega sacuvati B osnu i Heecegovinu u njenim vjekovnim granicama, izgraditi drzavu po mjeri svih njezinih gradana, svima dati ista prava na cijeloj teritoriji tako da se svi komotno osjecaju u njoj. Dati prednost "Pravu Gradjanina", a sve ostalo kao nacionalno, vjersko i kulturno smjestiti u okvire gdje i pripadaju i gdje se bez stete po drzavu moze rjesavati.

Najveci drustveni i drzavni problemi su teritorijalno uredenje Bosne i Hercegovine, legalizovana genocidna tvorevina, totalno losa ekonomska razvijenost, isticanje nacionalnog pa i vjerskog u javnim ustanovama gdje se obican gradjanin tesko snalazi.

Vijesti: