Vijesti

Zahtjev za podizanje tuzbe protiv autora filma Srebrenica- ztrvovani grad kao i "Trag iz Sarajeva", poslat javnom tuzilastvu (nadleznom organu odgovornom za krivicna djela iz oblasti slobode izrazavanja) je odbijen.

NEGIRANJE GENOCIDA - ZAHTEV ZA PODIZANJE TUZBE


Zahtjev za podizanje tuzbe protiv autora filma Srebrenica- ztrvovani grad kao i "Trag iz Sarajeva", poslat javnom tuzilastvu (nadleznom organu odgovornom za krivicna djela iz oblasti
slobode izrazavanja) je odbijen.
 
Razlozi za odbijanje zahtjeva su sljedeci, citiram;
1. "Odgovornost za sadrzaj programa  lezi prije svega na izdavacu. Izdavac uziva takozvano pravo obavjestajne (informativne) slobode.
To je osnovni razlog zbog cega se nikakve mjere nemogu izreci protiv odgovornih novinara ili odgovornog sefa programa."
 
2. Dalje u nasoj prijavi o huskanju protiva vjerske i etnicke grupe daje se sljedeci odgovor:
"Krivicno djelo huskanje protiv vjerske grupe podrazumjeva da neko u TV programu prijeti ili ima za namjeru da ponizi odredjenu vjersku grupu ili pojedinca
s obzirom na njegovu rasu, boju koze, nacinalno i etnicko porijeklo i vjeroispovjest"."Cilj ovog zakona naprotiv, nije da sprijeci ktitiku prema jednoj vjerskoj grupi ili prema  odvojenim pojavama
 a koje se mogu pripisati ovim grupama."Zato se pojam nepostivanja mora uzeti sa odredjenom rezervom, sto podrazumjeva da  sva uvredljiva ili ponizavajuce izjave se nemogu prepisati ovom
krivicno djelu". "Sloboda izrazavnja  je posebno jaka u oblastima kada se radi o politckim izjavma i debatama u pitanjima od opsteg javnog interesa". Polazeci od ovih tacaka javno tuzilastvo je misljenja da sadrzaj programa ne predstavlja krivicno djelo huskanja protiv jedne etnicke grupe".
 
3. Slican je odgovor i u tackama u kojima se mi pozivamo na klevetu i uvredu.
 
Kao sto mozete primjetiti, ovaj zakon je dosta difuzan sto ostavlja velikog prostora srpskim fasistickim i ultranacionalistickim grupama da nadju plodno tlo u Skandinaviji i djeluju u smjeru negiranja genocida. Jos uvijek cekam na odgovor nadleznog organa koji je odgovoran za pracenje rada medija, pa cete biti blagovremeno obavjesteni. U razgovoru sa nasim politicarima u Svedskoj radim na lobiranju inicijative u svedkom parlamentu na donesenju zakona o zabrani negiranja genocida.
 
Emire, u razgovoru sa svedskim i nasim politicarima u Svedskoj sam zamoljen da Ti prenesem njihov apel , u kome  se zahtjeva od Instituta za genocid u Kanadi ponovo oglasavanje povodom ovih filmova. Oni sugerisu da izjava bude dobro potkovana bez suvisnih emocija te da se u potpisu osim nasih gradjana oglase i kanadski i americki gradjani a koji rade u Institutu.
Mi cemo u dogovoru sa drugim organizacijama procjeniti da li ima elemenata za podizanje optuznice redovnim sudskim putem o cemu cemo vas blagovremeno obavjestiti.

Vijesti: