Vijesti

MEÐUNARODNI SUD PRAVDE PREKRŠIO KONVENCIJU O SPRJEÈAVANJU I KAŽNJAVANJU GENOCIDA

 

MEÐUNARODNI SUD PRAVDE PREKRŠIO KONVENCIJU O SPRJEÈAVANJU I KAŽNJAVANJU GENOCIDA


U Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine je izvršen zloèin genocida nad Bošnjacima. Prekršena je Konvencija o sprjeèavanju i kažnjavanju genocida jer je postojala namjera uništenja bošnjaèkog naroda. Tu èinjenicu je potvrdio Meðunarodni krivièni Tribunal za bivšu Jugoslaviju u svojim presudama i Kongres i Senat SAD-a u svojim Rezolucijama. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i dole potpisane najznaèajnije organizacije iz dijaspore, osuðuju politièku odluku Meðunarodnog suda pravde u Haagu, kao nepravednu odluku kojom je nagraðen zloèin od strane meðunarodne zajednice koja je tako potvrdila sauèesništvo u zloèinu, koja je ignorisala nepobitne èinjenice o genocidu u Bosni i Hercegovini i koja je usporila proces pomirenja meðu narodima u Bosni i Hercegovini. Zato Odluka Meðunarodnog suda pravde stavlja još veæu moralnu i politièku obavezu na politièke predstavnike Bosne i Hercegovine da insistiraju i istraju u zahtjevima za istinom i pravdom, te potpunim anuliranjem svih rezultata genocida. Smatrajuæi da je šteta koju su pretrpjele žrtve genocida neprocjenjiva u materijalnom i duhovnom smislu, te da te žrtve i njihova buduæa pokoljenja moraju ostvariti svoje pravo na ravnopravan i dostojanstven život na svakom pedlju Bosne i Hercegovine, smatrajuæi da je trenutno ustavno, demografsko i teritorijalno ureðenje Bosne i Hercegovine direktan rezultat genocida, kao i svojevrstan nastavak tog genocida, smatrajuæi da je genocid mjestimice u potpunosti uništio a u cjelini bitno narušio karakter Bosne i Hercegovine kao istinske multi-etnièke, multi-kulturne i multi-vjerske države, vjerujuæi da su principi Istine, Pravde i Slobode osnovni temelji na kojima graðani i narodi Bosne i Hercegovine moraju graditi društvo, smatrajuæi izuzetno važnim i korisnim da se dijaspora ujedinjeno oglasi po presudi, dole potpisane najznaèajnije organizacije u dijaspori usvajaju:

DEKLARACIJA


ZA PRAVNO, POLITIÈKO I MORALNO ANULIRANJE SVIH REZULTATA GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI


I. Proces i pravac ustavne reforme u Bosni i Hercegovini mora se u potpunosti rukovoditi èinjenicom da je u Bosni i Hercegovini poèinjen genocid, te konaèno rješenje mora anulirati sve rezultate genocide, ukljuèujuæi anuliranje Republike Srpske koja je po Odluci Meðunarodnog suda pravde odgovorna za genocid u Srebrenici.

II. Ustavno ureðenje Bosne i Hercegovine, bazirano na etno-teritorijalnim principima, je direktan rezultat genocida i kao takvo mora biti ukinuto.

III. Društveno-politièko ureðenje Bosne i Hercegovine se mora uskladiti sa njenim ureðenjem koje je postojalo prije zapoèinjanja genocida, što ukljuèuje i teritorijalno ustrojstvo Bosne i Hercegovine.

IV. Svi praktièni efekti genocida se moraju poništiti što ukljuèuje i efektivan i samo-održiv povratak svih preživjelih žrtava genocida u svoje prijeratne domove.

V. Bosna i Hercegovina mora povratiti karakter istinske multi-etnièke države na svakom dijelu svoje teritorije, status koji je imala do zapoèinjanja projekta genocida koji je rezultirao stvaranjem etnièko-èistih teritorijalnih cijelina.

VI. Potomci žrtava genocida, preživjele žrtve genocida, kao i država Bosna i Hercegovina, moraju biti obešteæeni u materijalnom smislu kako bi se omoguæilo ispunjavanje primarnih obaveza iz gornjih navoda.

VII. Bosna i Hercegovina mora donijeti zakon o zabrani negiranja genocida, te osigurati najstrožiju i najširu primjenu tog zakona.

VIII. Politièki predstavnici Bosne i Hercegovine moraju insistirati i istrajati na zahtjevima da Srbija i Crna Gora prihvate punu pravnu, politièku, materijalnu i moralnu odgovornost za genocid, te da se obavežu da æe u potpunosti podržavati i pomagati poništavanje efekata genocida i sprjeæavati bilo kakve buduæe pokušaje za ponavljanje genocida u Bosni i Hercegovini.

Vijesti: