Vijesti

Pismo

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} i Institut za istraživanje genocida Kanada {IRGC} pozdravljaju i podržavaju pismo MeÄ‘unarodnog suda za ratne zločine u Haagu za bivšu Jugoslaviju (ICTY),  poslato  švedskoj i norveskoj TV (SVT i NRK),  povodom emitiranja filma "Srebrenica - grad koji je žrtvovan". 

KBSA i IRGC posebno pozdravljaju dio pisma ICTY-a,  koji se odnosi na  sadržaj filma prikazanog na švedskoj i norveškoj TV, a koji je kontradiktoran s odlukama koje je ICTY donio i faktama do kojih je došao, čime se na najgrublji način negira genocid u Srebrenici, odnosno Bosni i Hercegovini. KBSA i IRGC istiću da je u filmu načinjen grubi propust u činjenici da se nije refektirala činjenica da je ICTY presudio, u postupku protiv Vujadina Popovića, dogaÄ‘aje u Srebrenici jula 1995. kao genocid nad Bošnjacima. Ovakav grubi propust u navedenom filmu je zapravo negiranje pravno dokazanog genocida, što je takoÄ‘e genocid.

KBSA i IRGC se zahvaljuju ICTY-u na blagovremenom i pravno argumentovanom reagiranju povodom propagandnog filma, kao i svim prijateljima, istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad Bošnjacima, i pravde za žrtve tih zločina. 

KBSA I IRGC pozivaju sve političke i pravne subjekte u svijetu da podrže rad ICTY sve doke se ne osude Radovan Karadžić i Ratko Mladić za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima.

KBSA I IRGC  pozivaju švedsku i norvešku TV da se izvine žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegivinu, te da preuzimu moralnu, političku i pravnu odgovornosti za emitiranje naznacenog filma.

Vijesti: