Vijesti

Saopćenje za javnost

Toronto, 22. decembar 2011.

Povodom kontinuiranog kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka od kojih su mnogi upravo kao posljedica agresija na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjaima morali napustiti svoju domovinu i doći u Kanadu, zbog kontinuiranog omalovažavanja islama i muslimana od strane Milorada Dodika i njegovih istomišljenika, Bošnjački islamski centri u Kanadi: {Bošnjačka islamska zajednica “Gazi Husrev Beg” Toronto, Bošnjački islamski centar Toronto, Bošnjački islamski centar Hamilton i Bošnjački islamski, kulturni centar London, u daljem tekstu bošnjački džemati}, izdaju:

Saopćenje za javnost

Bošnjački džemati protestiraju protiv kontinuiranog kršenja ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i omalovažavanja islama i muslimana od strane Milorada Dodika i njegovih sljedbenika, te traže da se osigura poštivanje ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i dostojanstvo islama i islamskih vrijednosti. Bošnjački džemati su veoma zabrinuti zbog govora mrženje i islamofobičnih izjava Miloada Dodika i njegovih istomišljenika što direktno i opasno ugrožava egzistenciju Ideje Bosne i Bosanskog duha, oličenih u priznavanju, poštovanja, prihvatanju i tolerisanju drugog i drugačijeg kao modusa egzistencije bosanskoheregovačke države i društva, ali i modusa egzistencije Europe i Svijeta. Politička filozofija i ideologija Milorada Dodika kontinuirano opravdava agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima te odgaja i podstiče nove generacije da realizuju rezultate agresije i  genocida putem rada na uništenju države Bosne i Hercegovine i istrebljenju Bošnjaka.

Bošnjački džemati podržavaju inicijativu reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića da vlade islamskih zemalja razmotre i proglase Milorada Dodika i njegove zaštitnike i mentore nepoželjnim osobama, persona non grata, u islamskim zemljama.

Kanadski Bošnjaci očekuju da islamske zemlje prepoznaju, osude i zaustave opasnu, destruktivnu i antičovječnu politiku islamofoba Milorada Dodika, nasljednika zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Islamske zemlje imaju  obavezu da zaštite islam i islamske vrijednosti  i da svojim postupkom pokažu da protagonisti mržnje prema islamu i muslimanima nisu dobrodošli u njihovim zemljama.

 

 

 

 

Vijesti: