Vijesti

PISMO MEDZLISA ZA KANADU UO IABNA I SABORU IABNA

PISMO MEDZLISA ZA KANADU UO IABNA I SABORU IABNA

 

Cijeneci da je trajni interes Medzlisa za Kanadu da odrzava i kontinuirano unapredjuje suradnju sa IABNA, a s obzirom na neadekvatno definisane odnose na toj relaciji, obracamo vas se sa slijedecim pismom.

 

Medzlis za Kanadu potvrdjuje spremnost da na najbolji moguci nacin bude dijelom IABNA. Posto medzlis djeluje u zasebnoj drzavi, ciji  propisi obavezuju i odredjuju formu i moduse povezivanja sa institucijama izvan Kanade, smatramo da je, zarad jasnih i dobrih odnosa, nuzno da sporazumno dogovorimo kriterij pod kojim cemo moci biti clanovi IABNA.

 

Medzlis za Kanadu smatra da je neophodno izvrsiti reorganizaciju IABNA, reorganizacija se posebno odnosi na neophodnost reorganizacije UO IABNA.. U procesu reorganizacije IABNA, ciji cilj treba biti da  Islamska zajednica Bosnjaka Sjeverne Amerike postane konacno istinska zajednica bosnjackih dzemata kao osnovnih celija islmske komponete bosnjackog bica, osnovnu ulogu trebaju imati dzemati, odnosno njihovi odbori.

 

U cilju sto brze i kvalitetnije realizacije reorganizacije IABNA Medzlis za Kanadu predlaze da svaki medzlis bira svoje predstavnike u UO IABNA. U tom smislu Vanredni Sabor u Hjustonu ne moze biti izborni, vec konsultativni pod uslovom da na njega dodje najmanje polovina predstavnika bosnjackih dzemata u Sjevernoj Americi.

 

Medzlis  za Kanadu insistira da se u potpunosti ispostuju zakljucci iz Atlante, posebno zakljucak vezan za sastav UO IABNA, isti treba brojati 15 clanova u kome ce vecinu ciniti aktivisti-volonteri iz dzematskih odbora.

 

Medzlis za Kanadu insistira da se ispostuje zakljucak iz Feniksa koji precizira da se u UO IABNA ne mogu birati clanovi koji istovremeno obnasaju funkcije u drugoj organizaciji. Ovo se ne odnosi samo na KBSA, vec i za sve organizacije.

 

Medzlis zza Kanadu potvrdjuje spremnost da na najbolji moguci nacin bude dijelom kolektiva dzemata na podrucju Sjeverne Amerike, to jest IABNA, pod uslovom da se ista transformise u istinsku zajednicu bosnjackih dzemata Sjeverne Amerike, te da ista u potpunosti odbaci elemente diskriminatorskog odnosa prema Medzlisu za Kanadu, odnosno bosnjackim dzematima u Kanadi.

 

Medzlis za Kanadu trazi od UO IABNA i Sabora IABNA da  pismeno informise Medzlis za Kanadu po pitanjima iz ovoga pisma. Istovremeno sugerisemo da se pismeno odgovori  zahtijevima svih dzemata koji su pristigli na adresu UO IABNA i Sabora IABNA.

 

Vijesti: