Vijesti

DOMINANTNOST SRPSKE AGRESORSKO-GENOCIDNE POLITIKE

 

DOMINANTNOST SRPSKE AGRESORSKO-GENOCIDNE POLITIKE

 

Hapšenjem bosanskohercegovačkog graÄ‘anina Ilije Jurišića srbijanske vlasti su jasno stavile do znanja graÄ‘anima i narodima Bosne i Hercegovine {BiH} i meÄ‘unarodnoj zajednici, da ne priznaju suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost meÄ‘unarodno priznate države BiH, članice UN. Srbija i njeni meÄ‘unarodni mentori ne daju nikakve nade da će Ilija Jurišić biti osloboÄ‘en. Ured Visokog predstavnika {OHR} je na sastanku sa predstavnicima iz Tuzle razmatrao slučaj Jurišić, ali to nije rezultiralo nikakvim konkretnim mjerama. Umjesto da izvrši pritisak na srbijanski politički vrh i uz prijetnju sankcijama, insistira na prebacivanju ovog predmeta nadležnom ministarstvu BiH, OHR se zadovoljava samo verbalnom podrškom Jurišiću. Visoki predstavnik u BiH bi s obzirom na svoju funkciju, trebao da sprijeći svako miješanje izvana u unutarnje poslove BiH. A miješanje srbijanskih vlasti je postalo toliko napadno i učestalo, da, uz prijetnje aktuelnih lidera u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, predstavlja ozbiljnu opasnost po suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH. Ovakav maćehinski i krajnje hipokritičan odnos meÄ‘unarodnih funkcionera u BiH i evropskih i drugih zvaničnika koji direktno prate stanje u BiH, pripremajući je tobože za uključenje u EU, dodatno ohrabruje unutarnje i vanjske razbijače BiH. Najbolji dokaz za to je pisanje bosanskohercegovačke i druge štampe o mogućim novim srpskim hapšenjima bosanskohercegovačkih graÄ‘ana za navodne njihove zločine nad bosanskim Srbima, na način kako je to učinjeno sa Jurišićem. Hakija Meholjić u izjavi za Dnevni Avaz kaže: “Već sedam dana nisam u Srebrenici, kao i još nekolicina ljudi, jer ne želimo da nas neko strpa u gepek i odveze u Beograd.”

Dok Bošnjaci otkrivaju nove masovne grobnice sa iskomadanim tijelima svojih najmilijih, protagonisti i sljedbenici iste te srpske politike koja je počinila te zločine sada gusare po teritoriji BiH na očigled svijeta, nastojeći svojim “lovom na bosanskohercegovačke zločince” zamagliti i reducirati svoje zločine agresije, genocida i teških povreda meÄ‘unarodnog humanitarnog prava. Sa ovakvim javnim razaranjem BiH, srbijanske vlasti i njihovi sateliti u manjem entitetu ne samo da obeshrabruju povratak prognanih Bošnjaka na svoja ognjišta, nego unose i dodatni strah kod malog broja onih koji su se vratili.

Srbi žele pokazati namjeru o dominantnosti jedne agresorske i genocidne politike


Izgradnjom grandioznog krsta na lokalitetu Zlatište iznad Sarajeva, kao spomenika poginulim Srbima u Sarajevu, Srbi žele pokazati namjeru o dominantnosti jedne agresorske i genocidne politike koja provocira sukob i narušava mir i bezbjednost u BiH i koja šteti interesima srpskog naroda u BiH. To je neodgovorna zloupotreba žrtava i politička provokacija smišljena da se stvore tenzije za uništenje države BiH.

Visoki predstavnik u BiH svojom izjavom o podršci nastojanjima Milorada Dodika da se manji bosanskohercegovački entitet prizna kao trajna kategorija bez ustavne zabrane otcjepljenja je izašao iz okvira svoga djelovanja u interesu svih graÄ‘ana BiH. Nedopustivo je i zabrinjavajuće da Visoki predstavnik izbjegava korištenja bonskih ovlasti kada ju u pitanju provoÄ‘enje ključnih reformi, ali da se ne libi istovremeno biti glasnogovornik politike koja je produkovala agresiju na BiH i genocid nad Bošnjacima. Ukoliko visoki predstavnik zaista želi evropsku budućnost i prosperitet za graÄ‘ane BiH onda treba da se zalaže za ustavno rješenje kojim se uvodi trajna zabrana otcjepljenja bilo kojeg dijela BiH, a ne da javno lobira za stvaranje pravnog okvira koji bi manjem entitetu bio temelj za otcjepljenje i dezintegraciju BiH.

Visoki predstavnik mora adekvatno odgovoriti na ponižavanje sarajevskih i bosanskohercegovačkih žrtava velikosrpskog fašizma


Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} poziva Visokog predstavnika da izvrši pritisak na srbijanski politički vrh i uz prijetnju sankcijama, insistira na prebacivanju predmeta Jurišić nadležnom ministarstvu BiH. KBSA će od države BiH tražiti vračanje u Krivični zakon institute suÄ‘enja u odsustvu koga je ukinuo Visoki predstavnik čime je BiH postala jedina država u okruženju kojoj je onemogučeno suÄ‘enje u odsustvu.

KBSA u ime 350 hiljada protjeranih američkih i kanadskih Bošnjaka, žrtava agresije i genocida, zahtijeva od Visokog predstavnika, OHR, članova Vijeća za provedbu mira, članova Odbora voditelja vodećih meÄ‘unarodnih organizacija, prestavnika EU, UN i cijele svjetske zajednice da se jasno odrede prema političkom vrhu srbijanskih vlasti i njihovih eksponenata manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, koji timski i uporno rade na smišljenom destruiranju BiH.

KBSA poziva Visokog predstavnika da bez odlaganja započne sa provoÄ‘enjem preporuka Vijeća za implementaciju mira i odlučno se suprotstavi raspirivanju vjerske mržnje u BiH. Visoki predstavnik mora adekvatno odgovoriti na ponižavanje sarajevskih i bosanskohercegovačkih žrtava velikosrpskog fašizma, a jedini adekvatan odgovor je uklanjanje sa funkcija i krivično procesuiranje lica koja zloupotrebom vjerskih simbola šire meÄ‘unacionalnu netrpeljivost u ime uništenja države BiH.
KBSA poziva Visokog predstavnika da radi svoje primarne poslove u BiH, da jača državu BiH i otvoreno, slobodno civilno društvo, umjesto da svoj zadatak vidi u učvršÄ‡ivanju manjeg entiteta, uprkos činjenici da je taj entitet i po osnovu presude MeÄ‘unarodnog suda pravde nastao na zločinu genocida.

 

Vijesti: