Vijesti

Carlos Steiner, veteran kanadske vojske: Bošnjake su zvali "jigaboo" što znači "crnjo" i smeće

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/75950-carlos-robert-steiner-veteran-kanadske-vojske-u-borbi-za-srebrenicu-zaljubio-se-u-prijedorcanku-ajlu.html

Carlos Steiner, veteran kanadske vojske: Bošnjake su zvali "jigaboo" što znači "crnjo" i smeće

Šesnaest godina Steiner je pokušavao potisnuti bolna sjećanja o stradanju jednog naroda

Carlos Robert Steiner, veteran kanadske vojske, koji je tokom 1993. godine kao vojnik UNPROFOR-a bio stacioniran na položajima oko Srebrenice, u Ženevi već nekoliko mjeseci vodi pravnu borbu za istinu o stradanju BiH.

Uz sve dokaze koje posjeduje, Steiner je naime, krajem prošle godine odlučio tužiti vladu Kande zbog diskriminacije koju su njegove kolege, pripadnici kanadskog bataljona, u tom periodu, provodile nad Bošnjacima Srebrenice.

Pogrdna imena

Potresna su njegova dokumentirana svjedočanstva o užasu koje je lokalno stanovništvo preživjelo ne samo od agresora, već i od „plavaca“ koji su imali obavezu štiti ih.

Bošnjake su, priča nam, nazivali pogrdnim imenom „jigaboo“, što u prijevodu odgovara terminima crnjo i smeće, ranjenicima starijima od 15 i mlaÄ‘ima od 60 godina nisu pomagali. Takva je kaže nam, bila naredba od komande UNPROFOR-a.

Sve ovo teško je podnosio. Odupirao se naredbama i zajedno sa još nekoliko kolega pokušao na sve načine pomoći lokalnom stanovništvu. Zbog toga je doživio da su čak i kolege „plavci“ protiv njega pisale prijave.

Carlos i Ajla u vezi nekoliko mjeseci


- Kao dijete imao sam priliku da živim u Iranu, Maleziji i Pakistanu i u svakoj od ovih zemalja doživio sam pozitivna iskustva, baš kao i u BiH, gdje sam stekao mnogo prijatelja. Te 1993. sam svjedočio brojnim predrasudama o BiH, naročito o Bošnjacima. ÄŒak nam je nareÄ‘eno da ne jedemo domaću hranu, jer postoje glasine da sadrži parazite zbog kojih ćemo se razboljeti i slično – samo su neke od situacija kojih se Steiner sjeća.

Nakon što su HolanÄ‘ani preuzeli službu u Srebrenici, Steiner je napustio BiH. Pokušao je kaže, na sve načine potisnuti sjećanja iz tog perioda, ali to je naprosto bilo nemoguće.

- Kada sam se iz BiH vratio kući bio sam potpuno izgubljen, depresivan i psihički uništen. Srce sam okrenuo i bez ljubavi živio mnogo godina. Puno sam pio i nepromišljeno se ponašao, gotovo samoubilački.

Prije četiri godine  počeo sam se liječiti od PTSP-a i stanje mi je stabilno već dvije godine.

To je razlog zbog čega sam sa tužbom čekao sve do sada. Jednostavno, nisam bio sposoban za tako važan i krupan korak. Sada sam spreman da se borim za istinu o Srebrenici i BiH. Sada je sve jasno – kaže Steiner koji uz kanadsko posjeduje i državljanstvo Švicarske.

U oktobru prošle godien Steiner je, nakon dugih 16 godina prvi put posjetio BiH. Obišao je Sarajevo, Srebrenicu i Potočare. Odao je poštu žrtvama, i čak se priča nam, susreo i sa članicama Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Sabru Kolenović, jednu od članica, koja je te 1993. godine radila kao higijeničarka u UNPROFOR-u, odmah je, govori nam, prepoznao.

Brojni prijatelji

Tog oktobra uslijedila je i prekretnica u Steinerovom privatnom životu. Upoznao je i zaljubio se u Ajlu Kurtagić, roÄ‘enu Prijedorčanku koja nakon što je s porodicom 1992. godine izbjegla iz rodnog grada, danas živi u inozemstvu.

- U vezi smo nekoliko mjeseci. Upoznali smo se tokom mog posljednjeg putovanju u BiH i Ženevu. Ajla je veoma aktivna u borbi za Bosnu, njenu historiju u cjelini. Ona je takoÄ‘er i administator osnivač facebook grupe "Bosanska Dinastija Kotromanića - Bosansko kraljevstvo",  koja broji 13,500 članova – kaže nam Steiner.

Domovinu svoje djevojke uskoro će ponovo posjetiti. Bit će ovo prilika da još jednom u Sarajevu sretne svoje brojne prijatelje.

- Već sam kontaktirao Daniela Toljagu u Vankuveru koji također vrijedno radi na otkrivanju istine o Srebrenici, također, krajem mjeseca, posjetit ću Kanadski institut za istraživanje genocida u Ontariju.
A, nakon toga ponovo dolazim u posjetu BiH – govori Steiner.

Vijesti: