Vijesti

Preselio Asaf Dzanic

U povodu  preseljenja na Ahiret Asafa Džanića

 

Asaf Džanić je iznenada u ponedjeljak 23. januara 2012. godine preselio na Ahiret u 59. godini života. Dženaza je obavljena u srijedu 25. januara 2012. godine na mezarju Vlakovo u aleji veterana u Sarajevu. U subotu 28. januara 2012. u Bošnjačkoj Islamskoj Zajednici « Gazi Husrev Beg «  Toronto proučen je Yasin i upućena dova  Allahu dž.š. za rahmetli Asafa Džanića.

 

Asaf je bio veliki intelektualac i čovjek. Sjećamo se njegovih briljantnih političkih i historijskih analiza, kulturnih dogaÄ‘anja ili geografskog opisa nase lijepe domovine Bosne i Hercegovine. Od njega smo uvijek mogli nešto naučiti . Bio je prisutan u svim oblastima društvenog života u politici, kulturi, muzici, izdavačkoj djelatnosti,  a bio i naš vrstan prevodilac sa francuskog jezika.

 

Za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu I genocide nad njenim graÄ‘anima, bio je član Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine za informisanje. Bio glavni urednik magazina “Korak”, jednog od najboljih magazina u Bosni i Hercegovini, čiji je izdavač “Udreženje za zaštitu tekovina za Bosnu i Hercegovinu”. Više godina je bio specijalni izvještač “Radia Bosne i Hercegovine”, Toronto iz naše domovine. Osnivanjem Instituta za istraživanje genocida Kanada postao je član MeÄ‘unarodnog eksperetnog tima toga instituta. ÄŒitav svoj život proveo je u borbi za istinu o višestrukoj agresiji na Bosni I Heercetovinu i genocidu nad njenim graÄ‘anima, te za pravdu za žrtve tih zločina.

 

Izgubili smo velikog čovjeka, intelektualca, borca za Bosnu i Hercegovinu.

Asaf je primjer Bo[njaka koji je upotrebom svoga intelekta i značajnog životnog iskustva znao praviti razliku izmeÄ‘u istine i laži, ljubavi i mržnje, pravde i zuluma.  U zemlji koja vrijedi, dobro se sjeme ne suši i ne umire. Oni koji su svoj život posijali na polju istine i pravde oni nisu mrtvi, oni su živi. To je dobro znao Asaf koji se nije bojao istine i koji je vjerovao u pravdu, koji je volio svoju zemlju i svoj narod, koji je znao da se dobro sjeme u plodnoj bosanskoj zemlji neće osušiti i neće umrijeti, baš kao što se neće nikad osućiti ni naće sjećanje na Asafa i nikad neće umrijeti naša volja da živimo u slobodi sa istinom u srcu i sa pravdom u duši, za koje se Asaf borio.

 

Molimo Allaha dž.š. da našem Asafu podari lijepi džennet, a njegovoj porodici, supruzi Džemili, sinu Enisu, kčerki Elmi sabur. Amin.

 

Bošnjačke organizacije u Kanadi

Redakcija Bošnjaci.net

Vijesti: