Vijesti

Presuda Vrhovnog suda RS, kojom je ovaj entitet oslobođen plaćanja odštete za porušene džamije je negiranje genocida

Posljednja presuda Vrhovnog suda Republike srpske, kojom je manji bh. entitet osloboÄ‘en plaćanja odštete za 16 porušenih džamija ide u prilog negatorima agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima.

Informacija da je taj sud naložio Islamskoj zajednici u Bosni I Hercegovini da u budžet Republike srpske, čija je vojska porušila džamije, meÄ‘u kojima i banjalučku ljepoticu Ferhadiju, plati 48.375 KM sudskih troškova vrijeÄ‘a žrtve zločina agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Ova sudska presuda je novo negiranje agresije i genocida koji se dogodio u Bosni Hercegovini. Ovog puta čak i mnogo teže od onoga što skoro svakodnevno radi predsjednik Republike srpske, Milorad Dodik, jer je sada u pitanju institucionalno negiranje zločina agresije, genocida, kulturocida, ekocida, etnocida, urbicida, elitocida, mučenja u koncentracionim logorima smrti, silovanja i nasilnog protjerivanja. Posebnu težinu daje i činjenica da se radi o Vrhovnom sudu, najvažnijoj instanci zaduženoj za provoÄ‘enje pravde. U ovom slučaju, za provoÄ‘enje nepravde.

Ovakve sudske odluke idealan su argument za Dodika i negatore agresije i genocida, koji bi po svaku cijenu da ubijede i sebe i svoj narod, ali i cijeli svijet, da se agresija i genocid nisu dogodili, i ako su potvrÄ‘eni presudama MeÄ‘unarodnog suda pravde i MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije.

Ne samo da RS nece platiti odštetu, nego je tužitelj - Islamska zajednica BiH dužna platiti troškove tužbe u kojoj je to zahtijevala! Još jedan veoma snažan podsticaj svima nama kako zlocinacka, genocidna RS koja je pocinla i urbicid u RBiH, mora biti ukinuta, a sva steta namirina I uspostavljen ustavno pravni poredak RBiH.

Islamska zajednica BiH je morala tužiti RS odmah i prije okoncanja rata, ne pružiti priliku cetnicima da donesu zakon po kojem je moguca zastara krivicnih djela, a i djela urbicida kao sastavnog djela opceg plana uništenja Bošnjaka, muslimana, svih njihovih povjesnih, kulturnih i relegijskih tragova na ovom prostorima kako bi hiljadu puta ponovljena laž o pravu na "srpsku zemlju" postala istina.

 

Mi imamo u rukama najjace oružje protv RS, a to je presuda Svjetskog suda po kojem je RS kriva za geocid, pa prema tome imamo pravo i na odštetu, a što je najvažnije - na RBiH.



Uprkos tome što je posljednji istup ÄŒedomira Jovanovića, lidera LDP-a, probudio nadu da bi se Srbija konačno mogla suočiti s onim što se dešavalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, odluke Vrhovnog suda Republike srpske, kao što je ova posljednja, jasan su znak da još nije došlo vrijeme da srpski lideri odustanu nacionalističkog projketa Velika Srbija. A da taj nacistički projekat još živi u srbijanskom poltičkom, duhovnom, kulturnom i intelektualčnom establišmentu jasno govori i izjava Borisa Tadića, predsjednika Srbije nakon neformalnog sastanka sa čelnicima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, održanog na Jahorini, da se ne slaže sa stavom da je Republika srpska nastala na genocidu, koji je iznio srbijanski opozicionar ÄŒedo Jovanović, zbog čega je ovaj histerično napadnut iz manjeg bh. entiteta.

Vijesti: