Vijesti

Saopćenje KBSA sa Centralne Manifestacije obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Atlanti, GA

Saopćenje KBSA sa Centralne Manifestacije obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Atlanti, GA

 

U Atlanti, GA u novootvorenom centru Zajednice Bosnjaka Georgije je u subotu 3. Marta, 2012 svecano obiljezena 20ta godisnjica Dana nezavisnosti Republike BiH. Izmedju ostalog u centru koji je biser centara Bosnjaka sjeverne Amerike, u svecanom i svecarskom duhu je obiljezen ovaj vazan dodgadjaj u historiji BiH uz sljedece aktivnosti:

 

Okrugli stol na temu Historija drzavotvornosti BiH i preporuke za buducnost. Ucesnici na okruglom stolu su bili Dr. Senadin Lavic, prof. Emir Ramic, dr. Prava Admir Serifovic, mr. Haris Alibasic i prof Semir Djulic. Okrugli stol je predvodio prof. Semir Djulic, clan UO KBSA, koji je ujedno se osvrnuo na trenutno politicko stanje u kojem se nalazi BiH i goruci problem nedostatka jedinstvene bosnjacke politike u vremenu teske politicke agresije na suverenitet BiH Prof. dr. Lavic, predsjednik BZK “Preporod” je u svom izvanrednom izlaganju govorio o historijskom kontekstu borbe Bosnjaka za nezavisnost Bosne I Hercegovine i vaznosti obrazovanja I razvoju institucija kao glavne komponente nastavka kulturnog preporoda Bosnjaka i razvoja buducnosti BiH.

Predsjednik KBSA, mr. Alibasic je takodjer naglasio historijski znacaj nezavisnosti BiH kao clanice Ujedinjenih naroda te govorio o aktivnostima Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike kao primjer kako dijaspora treba da se zalaze za odrzivu demokratsku, suverenu, i uspjesnu drzavu Bosnu i Hercegovinu.  Dr. Serifovic je ispred Savjetodavnog Vijeca za BiH u Washington, D.C. govorio o trenutnoj situaciji I odnosima Washingtonga prema BiH.  Istaknuo je ogromne lobisticke aktivnosti finansiranim od Republike Srpske da prestroje americku politiku prema BiH ali da je stav Obamine administracije prema Bosni I Hercegovini pozitivan.  Prof. Ramic je ispred Instituta za Istrazivanje Genocida Kanada ukazao na kljucnu ulogu bosnjacke dijaspore kao odgovor politickom stanju u BiH da kontinuirano promovira instinu o agresiji I genocidu u BiH. Prof. Ramic je upoznao prisutne sa konkrentim prijedlozima kako da ostvarimo ove ciljeve. Diskusija okruglog stola je znacajno prosirena otvorenim dijalogom s gostima i prisutnima.  Medju istaknutim kontribucijama su teme o potrebi individualnoj i kolektivne moralne odgovornosti Bosnjaka da stanu u odbranu BiH i njen razvoj. Zatim se govorilo o vaznosti utjecaja Bosnjaka u politickim procesima i potrebe za aktivniji angazman u registraciji i glasanju te potrebi jacanja Savjetodavnog vijeca za BiH u Washington, D.C. Jedan od vaznijih zaklucjaka diskusije je bila potreba da se bh gradjani moraju registrirati za glasanje kako u BiH tako i u SAD.  Na Okruglom stolu je takodjer usvojena Analiza historijskog apsekta drzavotvornosti BiH, pripremljen od strane pripadnika KBSA, BZK “Preporod”, i , Instituata za istrazivanje genocida iz Kanade i BiH. Iznijeti su konrektni prijedlozi politickih ciljeva i rada institucija koje predstavljaju interese Bosnjaka u SAD i Kanadi.

 

Istog dana je osnovan inicijativni odbor “Preporoda” za sjevernu Ameriku kojeg sacinjavaju: Prof. dr. Mirsad Hadzikadic, dr. Mirza Mujadzic, mr. Abdullah Kapic, dipl. Ing. Muharem Obradovic, prof. Emir Ramic, mr. Emir Alibasic, mr. Dino Crnalic, dipl. ing. Narciza Hadzikadic, gdjica Ajla Karajko, gdjica. Adelma Cisic, prof. Semir Djulic. Za predsjednika inicijativnog odbora izabran je mr. Abdullah Kapic.

 

Uvecer je odrzana svecana akademija povodom Dana Nezavisnosti BiH.  Na svecanosti su uz prisutvo velikog broja bh gradjana iz cijele sjeverne Amerike i BiH obratili u ime KBSA,predsjednik KBSA Haris Alibasic, u ime Savjetodavnog Vijeca za BiH, Admir Serifovic,dr. Senadin Lavic ispred BZK “Preporod” i professor Emir Ramic Instituta za Istrazivanje Genocida Kanada. Zabavni program su uvelicali Kulturno umjetnicka drustva KUD “Safet Isovic” iz Charlotte, NC, te KUD “Bosanski Zumbuli” iz Atlanta, GA. Prisutne su takodjer svojim nastupima odusevili Aida Smailagic i Melisa Rustemov iz North Caroline, Hor Bilal iz Atlante,  i drugi.  Najvece odusvljenje medju prisutnima je izazvala nana Fata iz Bosne I Hercegovine, a koja je rekla da ima dva srca kada je vidjela ovakav skup gdje su Bosnjaci zajedno da rade za BiH. Nana Fata se smatra simbolom psolijeratnog otpora protiv velikosrpske agresije na BiH.  U okviru programa su urucene Zahvalnice KBSA za podrsku rada KBSA Zajednici Bosnjaka Georgia, te bivsim clanovima UO KBSA, gospodinu Feridu Seferu i Dzevadu Buricu.  KBSA se iskreno zahvaljuje svim pristunim koji su ucinili da ova manifestacija prezenitra bosnjacki duh u najboljem svijetlu i da, 20 godina nakon proslave Nezavisnosti RBiH, Bosna I Hercegovina jos jace zivi u srcima Bosnjaka u SAD i Kanadi.

 

 U ime KBSA

Kemal Hamulic, glasnogovornik

Vijesti: