Vijesti

Poziv za podrsku gradnje spomen sobe Logora Luka Brcko

Poziv za podrsku gradnje spomen sobe Logora Luka Brcko

 

Povodom 20 godisnjice formiranja zloglasnog koncentracionog logora Luka Brcko Udruženja logoraša Brčko distrikta, uz podrsku Saveza logoraša BiH i Udruzenja porodica nasilno odvedenih, prognanih i ubijenih Bosnjaka Brcko Distrikta BiH, poziva gradjane Bosne i Hercegovine da podrze projekat izgradnje  muzeja iz dijela hangara Luka koji je sluzio kao logor.

 

Cilj ove akcije je da se dio tog hangara adaptira u spomen-sobu i otvori  7. maja 2012. godine, kada se planira organizirati komemorativni program posvecen civilnim zrtvama rata 1992-1995., s fokusom na sjecanje na zrtve brcanskih i ostalih logora sirom Bosne I Hercegovine.  Koliko je nama poznato, ovo bi bio prvi muzej  sjecanja na civilne zrtve logora u Bosni i Hercegovini.

 

Glavni radovi su oko izgradnje pregradnog zida, koji ce dijeliti spomen-sobu od ostatka hangara, koji se trenutno koristi kao skladiste, te srediti njeni unutrasnji zidovi i pod. Takodje je potrebno finansirati materijal za panele, troskove oko fotografija, videa itd. U slucaju da ipak spomen-soba ne bude zavrsena do roka, radovi ce se obaviti naknadno, naravno ako se eventualno prikupe potrebna sredstva.  

 

Pozitivne promjene i pomirenje naroda u Bosni i Hercegovini i regionu nisu moguce bez ovakvih manifestacija, koje ce ukazati duzno postovanje i sjecanje na nevine zrtve agresije na nasu domovinu, kao i podizanje kvaliteta života žrtava torture i njihovih porodica, te ostvarivanje prava žrtava torture na rehabilitaciju i kompenzaciju.

 

Za adapataciju spomen sobe, koja je potrebna da bi se realizovala komemoracija 7. maja, potrebno je oko $7,000. Stoga se pozivaju gradjani u zemlji i inostranstvu da sa svojim donacijama pomognu u stvarenju ovog cilja.

 

S obzirom da je jedan od mandata Instituta za istrazivanje genocida Kanada zastita od zaborava i zloupotrebe uspomene na zlocine i genocid ucinjen nad nasim gradjanima nadamo se da cete kao gradjani Bosne i Hercegovine i prijatelji Instituta podrzati ovu akciju sa svojim doprinosom i pozvati svoje prijatelje da se i oni pridruze.

Vijesti: