Vijesti

Bosnjaci ne smiju izgubiti Srebrenicu

Srebrenica je jedino mjesto u Bosni I hercegovini u kojem se zbog izuzetka od izbornih pravila jedno vrijeme nije provodila politika nagrađivanja najgoreg zločina protiv čovječnosti, zločina genocida.

Izuzetak napravljen za Srebrenicu bio je proizašao iz sramne uloge meÄ‘unarodne zajednice u genocidu u julu 1995. godine.

Ambasador SAD-a je prije nekoliko dana u Srebrenici saopštio da SAD pristaju prepustiti upravljanje dijelom Bosne i Hercegovine u kojem je dokazan genocid Miloradu Dodiku koji i nakon presuda oba internacionalna suda suda u Hagu i presuda mnogih nacionalnih sudova tvrdi da genocida nije bilo. Tako se SAD priključuju vladama zapadne Evrope koje prihvataju i promovisu post-genocidnu realnosti kao "okretanje ka zajedničkoj evropskoj budućnosti".  Poruka koju ovaj zaokret u politici meÄ‘unarodne zajednice predvoÄ‘ene SAD-om šalje preživjelima je vrlo jednostavna: genocid je način rješavanja meÄ‘uetničkih razlika u Bosni i Hercegovini i taj zločin se isplati. Bošnjački politički establišment još jednom, po ko zna koji put šuti

 

Izborni proces bez izmjene pravila u Srebrenici će biti nelegitiman iz više razloga. Prvo, najmanje dvije hiljade glasača iz Srbije redovno glasa na izborima u Srebrenici. Drugo, stvarnost proizvedenu genocidom možda mogu priznati oni kojih se Bosna I Hercegovina ne tiče, ali ne i žrtve, naročito srebreničke. Treće, ako meÄ‘unarodna zajednica želi Srebrenicu predati na upravljanje Dodiku, neka to uradi bez glasova žrtava.

 

Posljednja mogućnost koju graÄ‘ani Bosne i Hercegovine imaju je masovna registracija, odnosno prijava boravka u Srebrenici. Nijedan zakon Bosne i Hercegovine to ne sprječava. Ne postoji imovinski cenzus za prijavu boravka. Potrebni su zahtjev za zamjenu lične karte, izvod iz Knjige državljana i uplata takse od deset maraka. Stoga, neka ovo bude poziv svima da  prijave boravak i na lokalnim izborima u Srebrenici glasaju za zajedničkog kandidata.

Vijesti: