Vijesti

Milorad Dodik ugrožava mir i sigurnost u svijetu

Milorad Dodik ugrožava mir i sigurnost u svijetu

Institut za istraživanje genocida Kanada smatra da izjava predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Milorada Dodika da ništa nije održivo osim Republike srpske i da samo taj entitet može egzistirati sa svojim samostalnim finansijama i državnom organizacijom, za razliku od države Bosne i Hercegovine, ugrožava mir u Europi i Svijetu, potvrÄ‘uje rezultate zločina agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ništi pravdu za žrtve tih zločina, krši odredbe muÄ‘unarodnog prava i pravosnažne presude MeÄ‘unarodnih sudova i nastavlja proces  provoÄ‘enja u djelo velikosrpskog projekta.

Genocid nad Bošnjacima je započeo u proljeće 1992. godine i  kulminirao u julu 1995. godine u Srebrenici. Srebrenica je završna tačka genocida nad Bošnjacima, okončanje ratnog zločina nad Bošnjacima i državom Bosnom i Hercegovinom. Srebrenica je zaokruženje procesa istrebljenja Bošnjaka koji traje od 19. stoljeća. Ilegalna i paravojna srpska vojska je okupirala polovinu Bosne i Hercegovine i to je u Dejtonu proglašeno entitetom Republika srpska koji je i dalje samo paravan za pravljenje velike srpske države kao ostvarenja militarnog velikosrpskog ekspanzionizma na kraju dvadesetog stoljeća.

Upozoravamo meÄ‘unarodnu javnost da Milorad Dodik od početka svoga nacionalističkog djelovanja ne priznaje Bosnu i Hercegovinu kao meÄ‘unarodno priznata država s punim suverenitetom i teritorijalnim integritetom u kojoj je Republika srpska samo manji entitet, jedne jedinstvene, historijski kontinuirane države. Suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine  zagarantirani su meÄ‘unarodnim pravom. Oni koji osporavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine istovremeno osporavaju meÄ‘unarodno pravo, ugožavaju meÄ‘unarodni mir i stabilnost. Upozoravamo meÄ‘unarodnu javnost da Srbija i dalje, kontinuirano i podlo drži lekcije žrtvama, cinički izigrava mirotvorca, podgrijava srpski nacionalizam i destabilizira dražvu Bosnu i Hercegovinu.

Dok srpski i hrvatski veliko nacionalistički projekti nastavljaju svoj hod ka uništenju jedinstvenog bosanskohercegovačkog državnog i društvenog tkiva, sva politika i život u Bosni i Hercegovini se pokušavaju svesti na etničku raspodjelu funkcija i teritorija, te stvoriti stanje u kojem se male zaokružene etničke teritorije jednog dana mogu pripojiti susjednim državama koje u rukavicama demokratije i europskih integracija potpomažu svoje pijune u Bosni i Hercegovini. Srpski i hrvatski geostratezi su svjesni da agresijama i genocidima nisu ni izbliza završili posao oko potčinjavanja Bosne i Hercegovine. Oni zato koriste druge mehanizme u miru da bi ostvarili svoje ratne ciljeve.  Upozoravamo meÄ‘unarodnu javost da Srbija preko Milorada Dodika otvoreno i kontinuirano pokušava destabilizirati državu Bosnu i Hecegovinu, te meÄ‘u graÄ‘anima izazvati nezadovoljstvo i socijalne nemire, a kako bi se ugasila svijest o odgovornosti Srbije za ratove u bivšoj Jugoslaviji i otupila bosanskohercegovačka oštrica borbe protiv velikosrpskog i velikohrvatskog projekta.

MeÄ‘u Bošnjacima ima onih koji aktivno rade na razvoju političkog sistema od „graÄ‘anske Republike Bosne i Hercegovine do dogovora naroda“ i zatvaraju cijeli narod u etnoklerikalno geto. Upozoravamo te bošnjačke političare da rade zločinački antibosanskohercegovački posao i zbog tog jednog dana morat će snositi sankcije. Nekim bošnjačkim političarima  ne odgovara da se u Bosni i Hercegovini uspostavi pravni red kako ne bi morali polagati račune za stjecanje imovine na nezakonit način. Neki su već nasjeli na ovu priču i oni rade na tome. MeÄ‘u političarima postoji priča o tri entiteta: bošnjačkom, srpskom i hrvatskom. koja je u svom temelju antibosanskohercegovački projekt.

Pozivamo sve Bošnjake i sve prijatelje jedinstvene, demokratske, graÄ‘anske države Bosne i Hercegovine u čitavom svijetu da udruže napore u produkciji bosanskohercegovačkog politčkog programa.

 

Vijesti: