Vijesti

Pretesno pismo u vezi negatora genocida Parenti

Maj. 1. 2012 godine

 

Dr. G. Sharat Lin, predsjednik

San Jose Centar za Mir i Pravdu

48s 7th Street

San Jose CA 95112

Poštovani Dr. Lin,

U ime preživjelih žrtava genocida koji se dogodio u Bosni i Hercegovini izražavamo zabrinutost sa vašom odlukom o organizovanju predavanju gospodina Michael Parenti-a 31. maja ove godine. [i].  G. Parenti, samozvani "Balkanski revizionista" i autor knjige "Ubiti naciju: napad na Jugoslaviju"[ii], negira genocid, sistemska i organizovana silovanja, etničko čišÄ‡enje i druge oblike zločina protiv čovječnosti i ratne zločine koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini. TakoÄ‘er okrivljuje Bošnjake za genocid u Srebrenici. Kao rezultat negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, on  javno zanemaruje i negira činjenicu da je oko 50.000 Bošnjakinja silovano za tri godine agresije na Bosnu i Hercegovinu kao sastavni dio srpske politike etničkog čišÄ‡enja u uništenja bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine.[iii] Njegovo negiranje genocida u Bosni i Hercegovini je u suprotnosti sa odlukama oba meÄ‘unarodna suda u Hagu i više nacionalnih sudova koji potvrÄ‘uju zločin agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima, posebno Bošnjacima.  Gospodina Parentia podržavaju samo negatori genocida koji rade u službi srpsko-nacionalističke politike.

 Svjesni smo važnosti slobode govora. MeÄ‘utim negiranje činjenica potvrÄ‘enih pravosnažnim odlukama meÄ‘unarodnih i nacionalnih sudova i negiranje genocida je sramno i traumatično za Å¾rtve agresije na Bosnu i Hercegovnu i genocida nad njenim graÄ‘anima, koji još pate zbog navedenih zločina. U Sjevernoj Americi živi hiljade Bošnjaka, preživjelih  Å¾rtava zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima koji su izgubili svoje najmilije.

Gospodin Parenti namjerno vrijeÄ‘a preživjele žrtve genocida. Ukoliko on bude prisutan na predavanju 31. maja, prezivljele žrtve genocida će to shvatiti  kao vašu podršku  Parentiu, negatora zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima.

 Kao organizacije koje promovišu mir, istinu i pravdu, smatramo da je prisustvo negatora genocida Parentia kontraproduktivno misiji vaše organizacije. Njegov rad i stalno negiranje genocida u Bosni i Hercegovini je vrlo štetno za proces ozdravljenja preživjelih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da ćete ovo pismo prihvatiti s posebnom pažnjom i razumjevanjem, jer mnogi Bošnjaci u Sjevernoj Americi još uvijek Å¾ive s fizičkim i emocionalnim ožiljcima, kao rezultatima agresije i genocida. Podržavanje Parentia, negatora genocida u Bosni i Hercegovini  samo produbljuje ožiljake preživjelih žrtava zločina. Zato  tražimo od vas  da zabranite predavanje gospodinu Parentiu, negatoru zločina genocida u Bosni i Hercegovini.

S poštovanjem,

Potpisnici protestnog pisma:


Mr. Haris Alibašić
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

 

Prof. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

 

Mr. Ajla Delkić
Izvršni Direktor, Americkog savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu

 

Mr. Sanja Seferovic-Drnivšek
Direktor, Bosansko američkog institute za genocid i edikacijskog centra

 

Prof. dr. Smail Čekić
Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

 

Prof. dr. Senadin Lavić
Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Preporod, Sarajevo

 



[i] Michael Parenti. "Conspiracy of Empire." San Jose Peace and Justice Center Event. 05/31/2012. http://www.sanjosepeace.org/calendar_event.php?eid=20120322170724219  Accessed: 04/30/2012.

[ii] To Kill A Nation" by Michael Parenti , Americans for Bosnia Blog, http://americansforbosnia.blogspot.ca/2007/06/to-kill-nation-by-michael-parenti-1.html, Accessed: 04/30/2012

[iii] Michael Parenti. "Michael Parenti about the war in Yugoslavia - Serbian warcrimes ." Youtube.com. 12/1/2010.  . Accessed 04/30/2012. <http://www.youtube.com/watch?v=OqEUTL_OmRI>.


Vijesti: