Vijesti

Genocid je zlo i treba biti osuđeno, a ne nagrađivano

 

Republika srpska je nagrada za genocid i kapitulacija ljudske časti

Genocid je zlo i treba biti osuđeno, a ne nagrađivano

Dejtonski sporazum je nagrada za genocid zbog: etnički diskriminirajućeg imena Republika srpska; odustajanja od principa jedan čovjek jedan glas u nacionalnom izbornom procesu što je nametnulo etnički ekskluzivitet kao preduslov za obavljanje javne funkcie, što je nastavak istih onih snaga koje su počinile agresiju, genocid i etničko čišÄ‡enje; što regije poput Srebrenice gdje je nesporno donesena presuda za genocid ostaju pod ekskluzivnom jurisdikcijom Republike srpske; što je u stvarnosti dao Srbima pravo veta na svo zakonodavstvo koje se tiče odluka na državnom nivou.


Republika srpska ugrožava mir u Bosni i Hercegovini, Europi i Svijetu

Institut za istraživanje genocida Kanada smatra da izjava predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Milorada Dodika da ništa nije održivo osim Republike srpske i da samo ovaj entitet može egzistirati sa svojim samostalnim finansijama i „državnom“ organizacijom, za razliku od države Bosne i Hercegovine, ugrožava mir u Europi i svijetu, potvrÄ‘uje rezultate zločina agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ništi pravdu za žrtve tih zločina, krši odredbe meÄ‘unarodnog prava, posebno presude internacionalnih i nacionalnih sudova o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim graÄ‘anima i nastavlja proces provoÄ‘enja u djelo velikosrpskog projekta.

Genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini započeo je u proljeće 1992. godine i  završio se u julu 1995. godine u Srebrenici, sigurnoj zoni UN, koja je postala poprište najvećeg ratnog zločina u Europi poslije Drugog svjetskog rata. Genocid nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici, historijski  posmatrano, predočava nam proces velikosrpskog istrebljenja Bošnjaka koji traje od 19. stoljeća. U Dejtonu proglašeni entitet Republika srpska je ostvarenje dijela historijskog cilja velikosrpskog projekta. Od dana potpisivanja sporazuma o miru, Milošević, Ćosić, Ekmečić, Koljević, Karadžić, Buha i drugi tvorci entiteta Republike srpske na tlu Republike Bosne i Hercegovine nisu iskazali odnos poštovanja prema državi Bosni i Hercegovini, a mirovni sporazum iz Dejtona shvatili su samo kao prelazno rješenje do definitivnog uništenja Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja velike srpske države. Stoga je entitet Republika srpska samo paravan za pravljenje velike srpske države kao ostvarenja militarnog, nacionalističkog velikosrpskog ekspanzionizma na kraju dvadesetog stoljeća. U tom opasnom poslu danas se posebno iskazuje Milorad Dodik sa svojom primitivnom i nacifašističkom politikom koja nas sviju može odvesti u novi rat.

Upozoravamo meÄ‘unarodnu javnost, umorno bosanskohercegovačko javno mnijenje i posebno uspavani i podjeljeni bošnjački politički establišment  da Milorad Dodik od početka svoga nacionalističkog djelovanja ne priznaje Republiku Bosnu i Hercegovinu kao meÄ‘unarodno priznatu državu s punim suverenitetom i teritorijalnim integritetom u kojoj je entitet Republika srpska samo manji administraivni dio, jedne jedinstvene države Bosne i Hercegovine. Suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine zagarantirani su meÄ‘unarodnim pravom. Oni koji osporavaju teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine istovremeno osporavaju meÄ‘unarodno pravo, ugožavaju meÄ‘unarodni mir i stabilnost. Dodikova politika vodi do terorizma i novih ratnih katastrofa. S druge strane, upozoravamo da Srbija i dalje potkopava mir, cinički igra ulogu mirotvorca i regionalnog lidera, te podgrijava srpski  separatizam i destabilizira državu Bosnu i Hercegovinu. Srbija pokušava kompenzirati gubitak Kosova na bilo koji način.

Sva politika i život u Bosni i Hercegovini  pokušavaju se svesti na etničku raspodjelu funkcija i teritorija, te tako stvoriti stanje u kojem se male homogenizirane etničke teritorije jednog dana mogu pripojiti susjednim državama koje u rukavicama demokratije i europskih integracija potpomažu svoje pijune u Bosni i Hercegovini. Danas Srbija preko Milorada Dodika otvoreno pokušava destabilizirati državu Bosnu i Hercegovinu, te meÄ‘u graÄ‘anima izazvati nezadovoljstvo i socijalne nemire, da bi se na taj način ugasila svijest o odgovornosti Srbije za ratove u bivšoj Jugoslaviji i otupila bosanskohercegovačka oštrica borbe protiv velikosrpskog projekta.
 
MeÄ‘u bošnjačkim političarima ima onih koji aktivno rade na razvoju političkog sistema od "graÄ‘anske Republike Bosne i Hercegovine do dogovora naroda" i zarobljavaju cijeli narod u etnoklerikalno geto. MeÄ‘u tim političarima postoji priča o uniji tri entiteta: bošnjačkom, srpskom i hrvatskom, koja je u svom temelju antibosanskohercegovački projekt.
Upozoravamo te bošnjačke političare  da rade zločinački antibosanskohercegovački posao i zbog tog će jednog dana morati snositi sankcije. Nekim bošnjačkim političarima  ne odgovara da se u Bosni i Hercegovini uspostavi pravni red kako ne bi morali polagati račune za stjecanje imovine na nezakonit način. Pozivamo sve Bošnjake i sve prijatelje jedinstvene, demokratske, graÄ‘anske države Bosne i Hercegovine da se udruže u bosanskohercegovačku koaliciju u izradi bosanskohercegovačkog političkog programa i naše zajedničke demokratske budućnosti.

Vrijeme je da nacionalni politički i intelektualni umovi izađu iz stanja vlastite zarobljenosti

Vrijeme je da nacionalni politički i intelektualni umovi izaÄ‘u iz stanja vlastite zarobljenosti što će omogućiti  pokretanje produktivnog korištenja političke snage i produktivnog korištenja Bosanaca i Hercegovaca. Po Dejtonskom sporazumu u Bosni i Hercegovini ne može niti jednu javnu funkciju dobiti čovjek na temelju svojih sposobnosti, nego samo na osnovu toga što je profesionalno pripadnik nacije. Po Dejtonskom  sporazumu Bosne i Hercegovine nema, niti je može biti. Po Dejtonskom sporazumu Bosnom i Hercegovinom će vladati tipovi koji misle da biti Hrvat znači mrziti Bosnu i Hercegovinu, biti Srbin znači mrziti Bosnu i Hercegovinu, biti Bošnjak znači mrziti Bosnu i Hercegovinu.

Ono što Institut za istraživanje genocida Kanada može jeste govoriti, svjedočiti. Neprijateljima Bosne i Hercegovine se čini da Bosanci i Hercegovci  ništa ne mogu. Zato i rade to što rade, ali mi možemo. Jer, ne zaboravite da sve što se dogodilo u svijetu, prije toga se dogodilo u jeziku. Sve se prvi put dogaÄ‘a u jeziku, drugi put u stvarnosti. Ono što čovjek može jeste da svjedoči. Dokle god mi svjedočimo, oni neće uspjeti. Ni Dejtonski sporazum ni njegove marionete neće uspjeti da izbrišu hiljadugodišnju tradiciju države Bosne i Hercegovine u kojoj nikada nisu stanovali genocidni entiteti.

 

 

 

Vijesti: