Vijesti

Pismo gradonačelniku Prijedora Marku Paviću

 

30. maj 2012

Pismo gradonačelniku Prijedora Marku Paviću

opstinap@teol.net:

Gospodine Paviću,

Obraćam vam se povodom vašeg nedopustivog ponašanja prema preživjelima i porodicama žrtava zločina počinjenih na području opštine Prijedor 1992. godine i nakon toga. Vaša javno izrečena odluka da zabranite obilježavanje 20. godišnjice zločina zbog korištenja riječigenocidodjeknula je zlokobno širom svijeta. Vašom zaslugom, nakon dvadeset godina Prijedor je ponovo prikazan crnom rupom u kojoj se krše osnovna ljudska prava najugroženijih članova zajednice u svjetskim medijima, organizacijama za zaštitu ljudskih prava i kod svih slobodarski nastrojenih ljudi.

Vaše poricanje zločina u Prijedoru je poznato još od izjava iz 2009. godine daBošnjaci lažu i optužuju bez ikakvih argumenatai daoni koji tako blate Prijedor ne treba ovdje da traže zaposlenje”. Ovih dana ste otišli i korak dalje, otvoreno zabranivši javno obilježavanje zločina nad 266 ubijenih djevojčica i žena u Prijedoru i prijeteći policijom svakom ko se usudi da to učini. Za vašu informaciju, zločin nad prijedorskim ženama je obilježen u Beogradu, na Trgu Republike, umjesto u njhovom rodnom gradu. Zbog toga treba da se stidite.

U svojim istupima javno prozivate organizacije koje okupljaju žrtve iako ste svjesni da time širite strah meÄ‘u porodicama ubijenih i nestalih Prijedorčna kao i preživjelim logorašima jer u opštini Prijedor još uvijek ima na stotine osumnjičenih za ratne zločine koji tek trebaju biti izvedeni pred lice pravde.

Gradonacelnice Paviću, svojim istupima jasno pokazujete da u opštini Prijedor nemaju svi jednaka prava. Ono što je dozvoljeno srpskim nevladinim organizacijama uskraćeno je onima koji ne nose taj predznak. Dopustate skupove i marširanje kroz grad fašističkih grupa protiv kojih su se Prijedorčani i Kozarčani borili još u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjujete pravo na sjećanje.

Iako tvrdite da želite bolju budućnost graÄ‘anima Prijedora, vaši postupci pokazuju upravo suprotno. Oni ruše ugled Prijedora i atak su na slobodu govora, okupljanja i djelovanja, to jest napad na osnovne temelje savremene demokratije i ljudskih prava, što zaslužuje najžešÄ‡u osudu.

Gospodine Paviću, vi niste vlasnik Prijedora i ne možete uskraćivati osnovna prava vašim sugraÄ‘anima samo zato što su pogrešne nacionalnosti. Ta vremena su prošla. Niko nema pravo da žrtvama odreÄ‘uje način na koji će se sjećati svojih mrtvih sugraÄ‘ana i roÄ‘aka. Upotreba riječi genocid nije zabranjena i pravo žrtava je da ono što se dešavalo u Prijedoru 1992.godine imenuju tim terminom. Iza te riječi stoji 102 ubijena prijedorska mališana, 256 žena, 3.173 civila, 31.000 zatočenika u logorima smrti, 53.000 opljačkanih, poniženih i protjeranih ljudi, totalno uništenje vjerskih, kulturnih i ekonomskih dobara Bošnjaka i Hrvata u opštini Prijedor, niz odluka meÄ‘unarodnih sudova i dva aktivna predmeta pred Tribunalom u Hagu u kojima se sudi za genocid počinjen u Prijedoru.

U vasoj opštini civilne žrtve, preživjeli logoraši i žrtve silovanja nesrpske nacionalnosti nemaju nikakva prava, više od hiljadu ljudi se još uvijek vode kao nestale osobe, Prijedor je opština sa najvećim brojem pravosnažno osuÄ‘enih ratnih zločinaca u svijetu, tu su postojali najstrašniji logori u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, a vaše negiranje zločina izgleda kao završna faza kampanje istrebljenja.

Opštinske vlasti s vama na čelu do današnjeg dana nisu žrtvama ove genocidne kampanje na bilo koji način odali poštu za patnje kroz koje su prošli. Odbijate javno priznati da su zlocini počinjeni u Prijedoru, uprkos brojnim presudama mežunarodnih i lokalnih sudova, i odbijate dostojno obiljeziti stradale žrtve nesrpske nacionalnosti u javnom prostoru grada, a odnedavno onemogućavate i pristup mjestima zločina zajedno sa partnerima poput Acelor-Mittal.

Gradonačelniče Paviću, tražimo da prestanete sa pritiscima na preživjele i porodice žrtava ratnih zločina. Tražimo da poštujete njihovo pravo na sjećanje i ne onemogućavate njihove napore da sa svojim sugraÄ‘anima podijele bol i uspomene na Prijedorcane stradale 1992. godine. Tražimo da tretirate sve žrtve isto i ne diskriminrate na osnovu pripadnosti naciji, etničkoj grupi i rasi, već da opština Prijedor obilježi nesrpske žrtve na isti način na koji je to učinila sa srpskim.

Pozivamo vas da 31. maja stavite bijelu traku u znak solidarnosti sa svojim sugražanima nesrpske nacionalnosti kojima su vlasti prije dvadeset godina naredile da to učine kako bi ih obilježile a kasnije zatočile u logore, pobile ili protjerale. Tako ćete pokazati da zaista zagovarate bolju budućnost za sve graÄ‘ane Prijedora. Jer bez suočavanja sa našom mračnom prošlošÄ‡u, nema bolje budućnosti, ni nama ni našoj djeci. To zasigurno znate.

Pravo na sjećanje je nešto što žrtvama nikada nećete oduzeti, gospodine Paviću. Mi nećemo odustati, u to budite sigurni. Zbog žrtava, ali i zbog budućnosti djece Prijedora i svijeta.

Vijesti: