Vijesti

Bošnjački ugovor o markerima bošnjačkog identiteta

Bošnjački ugovor o markerima bošnjačkog identiteta

Osvajanje političke slobode padom socijalizma  i njena odbrana u agresiji na RBiH i genocidu nad Bošnjacima, nameće potrebu nove definicije bošnjačke nacije, koja podrazumjeva pored religijsko-islamske i kategorije nacije, jezika i države. U toj definiciji nacioanalno složena bosasnkohercegovačka država je ključni odreditelj bošnjačkog identiteta.

Bošnjaci danas svjedoće potrebitost svebošnjačkog dogovora koji bi pluralnost bošnjačkog  identiteta izdigao iz svere teorije u praktičnu realizaciju sa osnovnim ciljem, produkcije jasne bošnjačke  vizije BiH kao države zasnovane na vladavini prava, pravde, ljudske i nacionalne ravnopravnosti.  Tek tada Bošnjaci mogu svjedoćiti svijest o nužnosti dogovora bosansko-hercegovačkih naroda, i to dogovora koji bi tu zemlju učinio sretnijom i stabilnijom. Ljudi u Bosni sa svojim udesom znaju živjeti i oni su takvi da će izdržati, a izdržati će samo oni koji tu zemlju vole ili koji nemaju drugačije/bolje perspektive.

Bošnjaci moraju prvo osvjestiti vlastitu intelektualna javnost, vlastiti intelektualni front, vlastitu intelektualnu pobunu, vlastitu alternativu, osloboÄ‘enu od vrhova političkih stranaka. To je uslov produkcije bošnjačke odnosno bosanskohercegovačke intelektualne javnosti, fronta, pobune, alternative.

Vijesti: