Vijesti

IGK podrzava zahtijeve organizacije "Zene Srebrenice"

Udruženja preživjelih žrtava zločina i porodice ubijenih Srebreničana uputile su  pismo generalnom dekretaru Ujedninjenih naroda Ban Ki-moonu povodom njegove posjete Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica, u kojem zahtijevaju da zločini u toj UN-ovoj zaštićenoj enklavi ne ostanu nekažnjeni.

U pismu se traži od generalnog sekretara UN-a da zatraži izručenje dokumenata Vrhovnog savjeta odbrane o učešću Srbije i Crne Gore u ratu u BiH.

„Nakon sklapanja dogovora Carle del Ponte, bivše glavne tužiteljice Tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, sa Vladom Srbije 2003. godine, ovi dokumenti mogli su biti korišteni samo u postupku protiv Slobodana Miloševića“, napominje se u pismu.

Udruženja su zatražila od Bana da hitno naredi istragu o uništavanju više od hiljadu osobnih predmeta Srebreničana pronađenim u masovnim grobnicama, što je urađeno u haškom tribunalu 2005. I 2006. Godine po nalogu bivše tužiteljice Carle del Ponte.  

„Molimo Vas da konačno pokrenete opsežnu istragu o osobnoj odgovornosti vodećih naredbodavaca UN-a i plavih šljemova za predaju Srebrenice u ruke srpskih trupa i genocid koji je počinjeni u UN-ovoj zaštićenoj enklavi. Ne smijete se više pozivati na imunitet! U Srebrenici su ubijeni ljudi koji su vjerovali da će ih vojne snage UN-a zaštititi. Dužni ste da konačno imenujete odgovorne i time vratite vjerodostojnost instituciji Ujedinjenih nacija“, zahtijevaju udruženja u pismu koje su potpisali Društvo za ugrožene narode  – Internacional sa sekcijama u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Iraku, kao i Hatidža Mehmedović uime udruženja „Srebreničke majke“ i Hajra Ćatić uime organizacije „Žene Srebrenice“.

Od generalnog sekretara UN-a udruženja su zatražila da ne ostane nijem na „negiranja i tabuiziranja genocida u BiH od strane političara i institucija Srbije i RS koja se dešavaju svakodnevno i pored brojnih presuda međunarodnih sudova“. Kao primjer navode izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, kao i održavanje manifestacija u Srbiji i Republici Srpskoj na kojima se Ratko Mladić i Radovan Karadžić slave kao heroji, a što odgovorne institucije ne sankcioniraju.

Institut za istraživanje genocida Kanada podržavajući ove zahtijeve naglašava da ovi zahtijevi trebaju biti zahtijevi svih žrtava i svjedoka genocida u BiH, svih istinskih građana BiH, svih prijatelja istine o zločinima i pravde za žrtve zločina bilo gdje u svijetu.

Vijesti: