Vijesti

Zasto Vuk JeremIc nije trebao biti izabran na casnu funkciju Predsjedavajuceg Generalne Skupstine UN?

Zasto Vuk JeremIc nije trebao biti izabran na casnu funkciju Predsjedavajuceg Generalne Skupstine UN?

 

“Da opstane Republika Srpska postoji samo jedan izbor a to je Milorad Dodik Vuk Jeremić u oktobru 2010. Kome se priključila i Arkanova udovica.

 

Najviše prašine u domaćoj javnosti podigla je njegova odluka da Srbija bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za mir 2010. godine kineskom disidentu Liju Sjaobou.

 

Bio je i glasni pobornik ideje podnošenja zahtjeva MeÄ‘unarodnom sudu pravde da se izjasni o legalnosti kosovske nezavisnosti. Ni posle negativnog mišljenja ovog suda po Beograd, kao ni zbog mnogih gafova nije snosio posljedice iako su se takvi zahtijevi culi u javnosti.

 

U dosadašnjoj praksi UN su ličnosti koje su birane na čelo te insitutucije bili istaknuti diplomati, često bivši ministri spoljnih poslova ili stručnjaci za meÄ‘unarodno pravo i meÄ‘unarodne odnose koji su imali nesumnjiv ugled i, prije svega, isticali se nekim kvalitetima kao što su politička neutralnost, odmjerenost, mirotvornost, tolerancija i ugled. To su osobine koje se traže od predsedavajućeg Generalne skupštine. Kod Jeremića su te potrebne osobine sporne, neadekvatne, nedostajuce.

Vijesti: