Vijesti

PISMO ZA CONDOLEEZZA RICE, JOSEPH BIDEN, CHRIS SMITH

 

PISMO ZA CONDOLEEZZA RICE, JOSEPH BIDEN, CHRIS SMITH

Službeni List Sekretarijata za Vanjske Poslove Sjedinjenih Američkih Država. Izvještaj po pojedinačnim zemljama u vezi ljudskih prava za 2005 godinu“, počinje sa ovom uvodnom rečenicom: „Dejtonski sporazum iz 1995 je kreirao nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu“ Ta izjava je netačna. Većina izbornog tijela Bosne i Hercegovine, slobodnom izbornom voljom i glasovima većine bh naroda i graÄ‘ana  je kreirala nezavisnu i suverenu  državu Bosnu i Hercegovinu u martu 1992 godine.

Izborno tijelo Bosne i Hercegovine je prvo izabralo svoju vladu. Zatim se na  Referendumu za nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu Prvog marta 1992. godine izjasnilo 64,3 posto njenih stanovnika. Taj glas većine za nezavisnu državu Bosnu i Herecegovinu, bez diskriminacije i pod meÄ‘unarodnim nadzorom je bio neupitan.

 Sjedinjene Američke Države su, kao i druge zemlje, imale svoje promatrače koji su posvjedočili glasanju. Mi znamo da je rezultat glasa većine naroda i graÄ‘ana podnešen u Parlamentu Bosne i Hercegovine, najvišem zakonodavnom tijelu.

Parlament Bosne i Hercegovine je većinskim glasom podržao glas naroda za osnivanje nezavisne države. Službeni zapisi o tome postoje. Bosna i Hercegovina je, nakon toga, aklamacijom primljena u Organizaciju Ujedinjenih Nacija.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji zastupa interese  više od 300,000 američkih i kanadskih Bošnjaka pristojno zahtijeva da Sekretarijat Vanjskih Poslova Sjedinjenih Američkih Država učini ispravku u svojim službenim listovima gdje će se izjaviti da je država Bosna i Hercegovina stekla nezavisnost slobodnim, demokratskim glasom izborne većine njenih naroda i graÄ‘ana još 1992 godine.

Vijesti: