Vijesti

Mir nije samo riječ, već ponašanje

Mir nije samo riječ, već ponašanje

Dvadeset godina poslije agresije na Republiku BiH i genocida nad njenim graÄ‘anima, Sarajevo je  svjetski grad mira.
Bosanskohercegovački izbor koga priziva Ideja Bosne i  Bosanski duh je  mir.

Bosanskohercegovačka  opcija je sigurnost,

Pravo sloboda i dostojanstvo su izbor bosanskohercegovačkog građanina.

Priznavanje, poštovanje, prihvatanje, tolerisanje drugog i drugačijeg su poslane svijetu baš iz BiH prije nego što se za njih znalo u Evropi i Svijetu. To je bosanskohercegovačka paradigma i čestitka za cijeli svijet za sve graÄ‘ane svijeta.
  
U Sarajevu je otvoren Međunarodni susret za mir, na kojem su se okupili dužnosnici i vjerski poglavari iz cijelog svijeta. Cilj susreta je dijalog između kultura i religija, koji promovira mir i suživot. Inicijator susreta je ekumenska zajednica Svetog Egidija iz Rima, koja ovakve susrete organizira u Duhu Asiza u mnogim europskim gradovima punih 25 godina.


Sarajevo je najbolji simbol naših strahova i simbol nade da je mir moguć u budućnosti, da je pomirenje put koji trebamo slijediti za budućnost. Sarajevo je uvijek bilo jedna vrsta vrata izmeÄ‘u zapada i istoka, te simbol izazova različitosti koje karatkerišu naš svijet. Upravo ovdje želimo slaviti dobrobiti koje nam donosi zajednički život.


Ovdje se najviše igra na kartu čovječanstva da se različitosti sjedine. Tvrdim da je ovaj grad bio globalizovan prije same Evrope, jer je ovdje bio i Prvi svjetski rat, ali i posljednji evropski rat. Balkan, kao i sve ostale djelove Evrope, pa i čitav svijet, globalizacija pravi sve manjim i manjim mjestom, te pothranjuje nade da svi žive u miru.

Vijesti: