Vijesti

BiH je jedna od najstarijih država u Evropi

BiH je jedna od najstarijih država u Evropi. To nikada nije bilo u pitanju, samo nije bilo u interesu raznim nacionalizmima koji su posezali za BiH

 

26.10.1377 - prije 635 godina, bosanski ban Tvrtko I Kotromanić krunisan je za kralja Bosne. Tvrtko se krunisao kraljem Bosne u mjestu Mile kod Visokog (današnji Arnautovići), koje je ostalo krunidbeno mjesto i svih kasnij ih bosanskih kraljeva.

 

Za vrijeme Tvrtka Kotromanića Bosna je bila najjača sila na Balkanu. Kuje se zlatnik koji je 4 puta veći od Venecijanskog. Tvrtko kupuje galije i Bosna dobija jaku mornaricu, a bosanska vojska je prva na Balkanu koja je koristila vatreno oružje.

 

 

Srednjevjekovna bosanska država je jedna od najstarijih u Evropi i datira još iz 8. vijeka.  Tokom perioda od 700 godina, država je imala svoje dinastije, kraljeve i kraljice, prinčeve i princeze. Stanovništvo je uglavnom bilo bogumilske vjere; nije priznavalo vlast katoličkog pape, niti je priznavalo pravoslavnu crkvu.
Sarajevski profesor, arheolog i historičar Enver Imamović sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu nedavno je sačinio genealoško stablo bosanskih kraljevskih porodica. Projekat je prikazan u javnosti i privukao je ogroman interes.
Tokom svoje državnosti, vladajuća porodica u Bosni bili su Kotromanići. Imamovićevo stablo prikazuje sve kraljeve, kraljice i njihovu djecu -- princeze i prinčeve.
"ÄŒak i prije mene, jedan broj historičara jasno je utvrdio da je dinastija porodice Kotromanić imala potpuno domaće korijene u Bosni. To su bili naši vladari iz srednjevjekovnog doba, na teritoriji sadašnje centralne Bosne, u oblasti oko gradova Fojnice, Kreševa i Kiseljaka," kaže Imamović.
"Ova oblast je u srednjem vijeku zvana 'kraljevskom zemljom'. To je bilo kraljevsko imanje, a pošto je u srednjevjekovnom periodu ta oblast bila izuzetno bogata, s rudnicima zlata, srebra, bakra, željeza i olova, ta porodica je rasla ekonomski, a onda i politički. Kraljevstvo se širilo dok nije ujedinjena cijela Bosna," kaže on.
Rezultat višegodišnjeg istraživanja prikazan je na umjetničkom plakatu, na kom je prikazana historija Bosne tokom perioda od prethodnih 700 godina. U projektu su učestvovala i dva akademska slikara iz Sarajeva.
Dokumenti potrebni za sačinjavanje plakata nađeni su u arhivama Dubrovnika, Ankare, Italije, Njemačke, Austrije, Mađarske i Bugarske.
"Na jednom mjestu slikovno i tekstualno je prikazana prošlost Bosne od skoro 700 godina, na način dopadljiv i razumljiv i za djecu pa sve do intelektualaca, akademika. Značaj ovog stabla je, pored ostalog, da je historija Srednjovjekovne Bosne pomaknuta za skoro 200 godina niže. Do sada se smatralo da je to tek od 13. stoljeća, meÄ‘utim dokumenti do kojih sam došao pokazuju da je prvi spomen jednog bosanskog vladara iz 986. godine (10 stoljeće)", kazao je Imamović.
"Kroz dugo razdoblje na prijestolu se smijenili nebrojeni banovi, kraljevi i kraljice. Iako je na porodičnom stablu prikazano slikovno svega 14 vlada, u tekstu je preko 70 članova dinastije", kazao je Imamović.
On je naglasio kako postoji puno dokumenata koji govore o starosti Bosne i o državnosti. Bosna je imala svoju dinastiju, a to su Kotromanići i dinastija u svakoj zemlji podrazumijeva državu, a to znači dvor, državne službe, diplomaciju, zastave, novac, pismo.
Akademik Muhamed Filipović je naglasio kako je BiH stara isto onoliko koliko je stara bilo koja druga slavenska država na Balkanu. To nikada nije bilo u pitanju, samo nije bilo u interesu raznim nacionalizmima koji su posezali za Bosnom, kazao je Filipović.
Prof. dr. Mirko Pejanović je kazao kako je stablo dinastije Kotromanića dragocjeno i za odbranu istorijske istine o državnoj egzistenciji Bosne u srednjem vijeku i za kontinuitet banovinske i kraljevske vladavine u srednjovjekovnoj Bosni.
Na temelju istorijske spoznaje da Bosna svoju zasebnu državnu pojavnost započinje izmeÄ‘u 9. i 10. stoljeća, prof. Imamović provodi istraživanje i izvodi genezu dinastije Kotromanića koja upravlja Bosnom više stoljeća. Iz izvedene geneze na stablu Kotromanića, vidljivo je da je Bosna u srednjem vijeku bila samostalna država koja je imala: vlastite vladare, dvor, diplomatsku službu, vojsku, dobro čuvane granice, vlastiti novac i ugovorne odnose saradnje i trgovine sa zemljama u susjedstvu, kazao je Pejanović.
Porodično stablo Dinastije Kotromanića prof. Imamovića će imati važno mjesto u edukaciji srednjoškolske i studentske populacije, zaključio je Pejanović.
Prof. dr Enver Imamović je naglasio kako je na ovom projektu radio od 1963. godine, naglasivši kako je to bio zahtjevan posao jer nije radio na jednom mjestu.
Stablo bosanske dinastije mozete nabaviti u Galeriji Paleta, Sarajevo (i putem poste se salje u inostranstvo).

Vijesti: