Vijesti

ZAKON O REFORMI POLICIJE NE DONOSI DOBRO BIH

 

ZAKON O REFORMI POLICIJE NE DONOSI DOBRO BIH

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa interese više od 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka smatra da Evropska Unija (EU) ne bi trebala insistirati na aktuelnoj reformi policije kojom se legalizira policija Republike Srpske (RS) kao uvjetu za uključivanje Bosne i Hercegovine (BiH) u evropske integracije. PonuÄ‘ena reforma policije je na tragu „Dodikove Rezolucije o odgovornosti“, ponuÄ‘ene u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH kojom je želio da dejtonsku RS pretvori u trajan državotvorni entitet, čime se otvara put njenom osamostaljivanju i otcjepljenju. Suštinski smisao ponuÄ‘ene „Dodikove Rezolucije“ jeste u tome da eliminiše cjelokupnu povijest BiH, promoviranjem Dejtonskog mirovnog sporazuma rodnim mjestom cjelokupne bosanskohercegovačke državnosti. Time se nastoji negirati više od osam stoljeća nesporne bosanskohercegovačke državnosti.

„Dodikova Rezolucija“ je takoÄ‘e na tragu djelovanja fašističkih organizacija „Izbor je naš“, SPONA i Ravnogorski četnički pokret, koje svojim antidejtosnkim, protuustavnim i militantnim djelovanjem dovode u opasnost BiH, regiju, Evropu i svijet, zašto KBSA poziva Visokog predstavnika u BiH da upotrebom bonskih ovlasti zabrani rad navedenih terorističkih organizacija.

„Dodikova Rezolucija“ je i na tragu veta Narodne Skupštine RS na odluku Predsjedništva BiH da Ministarstvo pravde i Arhiv BiH pripreme pravni i stručni projekat za prihvat arhivske graÄ‘e MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala (MKTJ), sa konačnim ciljem sakrivanja istine o agresiji na BiH i genocida nad Bošnjacima. KBSA smatra da ta ostavština mora ostati nedjeljiva, dostupna svim zainteresovanim stranama i mora biti ustupljena BiH radi nastavka sankcionisanja ratnih zločina i poslije zatvaranja MKTJ u ime pune istine o agresiji i genocidu.

PonuÄ‘eni Zakon reforme policije ne donosi ništa novog na nivou države BiH, nego cementira postojeće stanje u policijskoj strukturi, pa time i policiju RS koju je osnovao ratni zločinac Radovan Karadžić, a koja je odgovorna za počinjen genocid i druge zločine, pa i progon nas sjevernoameričkih Bošnjaka, što je potvrdio i MeÄ‘unarodni sud pravde (MSP). Odlukom MSP su bili stvoreni pravni uvjeti za ukidanje genocidne policije RS i same genocidne tvorevine RS. Sada se nudi Zakoni o reformi policije koji genocidnu policiju RS legalizuje ne samo kao bosansku, nego i kao evropsku vrijednost.

KBSA smatra da EU se ne može zalagati, lobirati, i vršiti pritisak na žrtvu genocida da Parlamentarna skupština BiH ozakoni okrivljenu i osuÄ‘enu policiju RS kada je tu presudu donio najviši pravni organ na svijetu, MSP. Time EU doista želi ignorirati, odbaciti i prekršiti presudu MSP po pitanju Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. KBSA predlaže da EU nastavi proceduru prijema BiH u evropske integracije bez uvjetovanja ovakve nezakonite policijske reforme. KBSA predlaže da EU nakon potpisa dokumenata o evropskim integracijama ponovno pokrene istinsku, legalnu reformu policije, prema meÄ‘unarodnom pravu, Povelji UN-a, presudi MSP, kao i zakonima u EU.

Zakon iz oblasti reforme policije, koje EU putem visokog predstavnika u BiH - Miroslava Lajčaka, britanskog ambasadora Rycrofta i drugih birokrata nameću našoj zemlji, prejudiciraju i buduća ustavna rješenja u BiH, jer reformu policije će slijediti druge reforme, što je takoÄ‘e nedopustivo u meÄ‘unarodnom pravu i praksi u suvremenom demokratskom svijetu.
KBSA koji štiti interese oko 350.000 Bošnjaka Sjeverne Amerike traži od zastupnika Parlamentarne Skupštine BiH da ne usvoji zakone o reformi policije po Dodikovim diktatu. Time će dokazati svoju patriotsku i državničku zrelost, potvrditi da im je stalo do pravde i do graÄ‘ana, prije svega svih žrtava genocidne policije RS, meÄ‘u koje spadaju i oni koje zastupa KBSA. Umjesto toga, od partijskih voÄ‘a i evropskih birokrata zahtijevamo da se okane obećanja o drugoj fazi reforme policije, te da se vrate izvornim principima koje je za reformu policije na početku predložila EU i na osnovu kojih je već bio postignut dogovor od kojeg je prvo odustao Dodik.

KBSA poziva sve patriote u Parlamentarnoj Skupštini BiH, a posebno one koji prestavljaju žrtve genocida, da ne usvoje Zakon o reformi policije koje je ponudilo Vijeće ministara BiH.

Vijesti: