Vijesti

Cestitka IGK za polaganje kamena temeljca za spomen obiljezje zrtvama genocida u NY

U ime Instituta za istraživanje genocida Kanada vam i svima drugim zaslužnim za ovaj jedan od največih poduhvata u bošnjačkoj dijaspori, polaganje kamena temeljca za izgradnju Memorijalnog centra u povodu stoljeća od crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja, izražavam iskrene čestitke.

 

Ova vaša akcija je izvanredno važan korak za istinu o genocidu nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja, te za pravdu za žrtve tih zločina. Budući Memorijalni centar će biti mjesto u kome će hiljade budućih generacija učiti o zločinu genocida koga uradiše zli ljudi, ali i mjesto opomene svim budućim generacijama da se zločin genocida ne isplati jer istina i pravda na kraju pobjeÄ‘uju.

Institut za istraživanje genocida Kanada stalno istiće dužnost borbe protiv zlostavljanja i ubijanja nevinih ljudi, obavezu iskazivanja poštovanja prema žrtvama i nužnost čuvanja sjećanja na žrtve kako se ljudskom rodu takvi sramni dogaÄ‘aji nigdje više ne bi ponovili.

 

Na kraju Institut za istraživanje genocida Kanada izražava suosjećanje sa porodicama i potomcima žrtava Bošnjaka i Albanaca na području Plava i Gusinja i osuÄ‘uje genocid, ubistva, pokrštavanje i progon Bošnjaka i Albanaca na području Plava i Gusinja u koji su bili involvirani tadašnji državni organi Crne Gore.

 

S poštovanjem

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istrazivanje genocida Kanada

Vijesti: